Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Miért írjuk GY formában ezt a...

Miért írjuk GY formában ezt a hangunkat, holott DY-nek kéne írnunk?

Figyelt kérdés
A latin ABC úgy oldja meg a magyar lágyított hangok (NY, GY, TY, LY) írását, hogy a nem lágyított hang betűjét ypszilonnal együtt írja. Vagyis az N lágyított formája az NY, a T lágyított formája a TY. De a GY hanggal probléma van, ugyanis ez a hangunk a D-nek lágyított formája, nem a G-nek. A G egy torokhang, zöngétlen párja a K és ebbe a csoportba (köhögő hangok) tartozik még a H is. Az N,D,T, ill. lágyított formájuk az NY,GY,TY a nyammogó hangok csoportjába tartozik. A G itt idegen.
2010. ápr. 4. 07:54
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
92%
Még a középkorban alakult ki, amikor annyira nem ismerték a fonológiát.
2010. ápr. 4. 08:16
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Nyelvújításkor próbálkoztak ezzel, de valamiért nem működött.
2010. ápr. 4. 21:41
 3/11 anonim ***** válasza:
0%

Miket ki nem találsz te :D

Köhögő meg nyammogó hangok :D

2010. ápr. 7. 22:16
 4/11 A kérdező kommentje:

A 3. "válasz" írójának:

Szerinted én találtam ki? Gondolom a nazális (M,B,P), vagy a sziszegő (S,SZ,C) hangok említésére is ezekkel a jelekkel (:D) reagálnál. Nézz utána, mert szánalmas mikor valaki a tudatlanságával dicsekszik.

2010. ápr. 8. 04:07
 5/11 anonim ***** válasza:
Én sem olvastam olyan tankönyvet, ami nyammogás szerint csoportosít:D
2010. ápr. 8. 16:08
 6/11 anonim ***** válasza:
Hol nézzek utána?
2010. ápr. 8. 18:21
 7/11 A kérdező kommentje:

A Google a barátod. ;)

Amúgy érdemi válaszod nincs?

2010. ápr. 9. 22:18
 8/11 anonim ***** válasza:

A latin miatt, hiszen az volt az államnyelv 1844-ig.

Hiszen a magyar nyelvű halotti beszédet amikor leírták, g-vel helyettesítették. (vogmuk). Sőt a neveket is az egyszerűség miatt pl. Georgius-Győrgy.

De szerintem így jó mert akkor nem tévesztjük össze a összeolvadt alakokkal, amelyek már az igei rendszer logikájához tartozik: tud+ja, ad+ja. Ezt az összeolvadt gy-t erősebbnek ejtjük, mert érezzük, hogy ez d meg j hangból tevődik össze. Gyengéden, nem erőltetten ejtjük, pl. az "ejtjük"öt úgy ejtjük ki, holgy érezni lehessen, hogy az ige töve a t hang. Hogy írnánk ki a "hagyjuk" szót? hadyjuk? Itt dupla j-n lenne a hangsúly, mert eröltetett összeolvadásból ejtenénk, a kemény d nem illik a kiejtéshez. A ny, gy, ty hangokat, ahol ezekkel jegyzik, felolvasáskor úgy ejtjük, mint bármilyen egyszerű hangot.

2010. ápr. 10. 07:14
 9/11 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszod. Ez valóban sokmindent megmagyaráz. Mit gondolsz, akkor végül mégiscsak egy tévedés volt az eredeti ok, vagy szándékosan írták így a megkülönböztetés végett?
2010. ápr. 11. 00:31
 10/11 BlackSword ***** válasza:

07:14!

Ezt nem tudom honnan szedted, mert butaság...

II. József az 1784. május 6-i nyelvrendeletében az egész birodalomban a németet tette meg az egész birodalom hivatalos nyelvének...

1844-ben pedig az országgyűlés kimondta, és az uralkodó szentesítette azt, hogy Magyarországon a hivatalos ügyek intézésére is használható legyen a magyar nyelv...

Igazából én sem sokat hallottam az ilyen tipusú csoportosításokról, de nem is ez a szakterületem, de a történelemben forgolódok, és a feljebb írtak ezen része hibás volt... gondoltam kijavítom...

2010. ápr. 12. 12:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!