Szlovákiában miért olyan menő a magyarok közt az elszlovákosodás?
Csak tippjeim vannak. Román és magyar kultúra eléggé más, a vallástól kezdve sok mindenig, amíg a magyar és szlovák hasonló... Aztán egy gazdagabb országban "könnyebben megy" az asszimiláció, mert oda akaratlanul is szívesebben tartozik az ember.
Mondjuk kevert helyeken és szorványban nálatok is elég van bőven asszimiláció sajnos...
Meg megjegyezném, hogy ugyanígy hány magyarnak van német vagy szláv neve! Nekem is rengeteg nem magyar ősöm volt, viszont szüleimmel már csak magyarul beszéltem (meg a szüleim is a saját szüleivel, meg szüleim is a nagyszüleimmel).
Ismertem olyan családot ahol a nagypapa sváb volt és alig tudott egy kukkot magyarul, a gyerek pedig csak magyarul tudott, így egymást alig értették.
Hát aztán Szlovákia irtózatosan egy gazdag ország. Még Romániához viszonyítva sem az már. Nemhogy Magyarországhoz. Tízezrével áramlanak ki nyugatra onnan az emberek alja melót dolgozni, annyira egy gazdag ország. Én tudom, mert nyugaton dolgoztam. Ha esetleg Ausztriával példálóztál volna akkor még megértettem volna, hogy az ottani magyarok miért olvadnak be olyan könnyen, de Szlovákia esetében ezt egyáltalán nem értem. Ráadásul Szlovákiában több százezer magyar él egy tömbben többséget alkotva, szóval még a szorványosodás veszélye sem áll fenn.
Arra viszont nem válaszoltál, hogy miért szégyelnek magyarul beszélni, és miért szégyellik magyarságukat? Mi szégyelni való van abban? Pláne a szlovákok előtt? Sokkal gazdagabb történelmük van, Magyarország jelenleg egy nagyobb, erősebb ország mint Szlovákia. Szóval nem értem.
És nagyon meghökkentő volt, amikor szlovákiai magyarral beszéltem és megkérdeztem, hogy lehet, hogy olyan sok magyar nevű szlovák él ott, akkor mintha vérbeli szlovák lett volna, azt válaszolta, hogy igen mert a magyarok szétmentek mindenhova és elfoglalták más népek területét. Még ha szlovákul mondta volna mindezt, de MAGYARUL mondta, a pofám leszakadt, magyar ember ilyet hogy tud mondani. Na mind1.
Bocsánat, de ez nem igaz. Szlovákiában az átlagfizetés a magyarországinak 150%-a, tehát Romániához képest gazdag ország, mondjuk Ausztriához képest tényleg nem.
Na igen, aki szlovák iskolába jár, az a történelemnek egy másik verzióját tanítja. De az igaz, hogy elfoglaltuk a Kárpát-medencét, és szláv népek már éltek akkor itt.
3-as
Értem, tehát ez a meghunyászkodó hozzáállásnak köszönhető. Ahelyett, hogy az ottani magyarság összefogna és harcolna a jogaikért, tűntetnének, felhívnák a világ figyelmét az ilyen Benes-dekrétumokra meg nyelvtörvényekre, inkább meglapulnak és szlovákokká válnak, csak azért mert az a könnyebbik út. Nézd meg Erdélybe mi rendszeresen tüntetünk az autonómiáért.
Volt egy eset, hogy büntetést róttak ki, mert elénekeltük egy rendezvényen a magyar himnuszt. Erre az volt a válaszunk hogy 1 hónapon keresztül minden egyes nap délután 5 órakor kimenetünk a prefektúra elé és elénekeltük a magyar himnuszt 10-szer. Lehet ilyen hozzáállása is egy kisebbségnek.
4-es
Ez, az. Ott kezdődik a baj, hogy szlovák iskolába íratják a gyermeket. Az már biztos út az elszlovákosodáshoz.
Nem hinném, hogy jobbak ott a fizetések.
Ami pedig a szlávok területének elfoglalását illeti, létezett ott olyasmi, hogy Szlovákia. Amúgy a szlávokra is pont ugyanaz volt a jellemző, hogy szétmentek az őshazájukból mindenfelé, ilyen alapon nem értem miért szólnak le minket. Szinte nem is létezik olyan népcsoport a földön amelyik mindig ugyanabban az egy földrajzi pontban élt.
Mert állítólag ciki magyarul megszólalni a boltban stb. Soha nem tapasztaltam, hogy emiatt kinéztek volna valahonnan....
Van nekem is olyan ismerősöm, hogy magyar az anyuka, viszont a gyerekei nem tudnak magyarul; a Magyarországon élő nagymama legnagyobb bánatára. Mondjuk erről eléggé meg van a véleményem, mert akár azt a látszatát is keltheti (amit nem feltételezek), hogy nem tisztelte az a gyerek anyukája az édesanyját...szóval értitek....
Olyan is van, hogy magyar valaki és csakis szlovákul hajlandó velem beszélni;függetlenül attól, hogy a magyarországi rokonokkal magyarul beszél. Nem tudom rá a választ, hogy miért...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!