Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Hogyan jellemezhető a személyi...

Hogyan jellemezhető a személyi kultusz? És ma Mo-on van-e személyi kultusza OV-nak?

Figyelt kérdés

Egy másik témában vetődött föl; mi erről a vélemény?

Szerintem nincs; még a személyéhez fűződő kultusz sem, nemhogy kifejezetten személyi kultusza.

Nem állítanak szobrot neki, nem neveznek el dolgokat, utcákat róla, nincs államilag erőltetett tisztelete, nem tilos és veszélyes, vagy büntetendő a bírálata, stb.

Sőt mégcsak nem is utánozzák önként semmijét, nem idézik -hacsak nem bírálva- a szavait, nem adnak el a képével polókat, stb.

#Magyarország #személyi kultusz #személyhez fűződő kultusz
2016. jan. 2. 21:00
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Ez a történelmi fogalmak esetén elég gyakori jelenség. Ahogy kikopnak a tényleges fasiszták, kommunisták, nácik, vagy éppen személyi kultuszok, vagy ha régebbre megyünk, oligarchiák vagy katonaállamok, megváltozik a szavak jelentése. Senki nem azt érti OV személyi kultusza alatt, amit mondjuk Sztálin alatt értettek a szón.

Ma azt értik a személyi kultusz alatt, hogy az ügyek helyett a személyisége a fontos politikai tényező. Ez persze minden politikusra valamilyen szinten jellemző. De Orbánra nagyobb mértékben, mint a legtöbbre. Hol húzod meg a határt? Ki szerint? És innentől ez már nem tudományos kérdés.

2016. jan. 2. 21:58
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Olyan értelemben, mint a fasiszta vagy kommunista diktatúrákban, nincs.

Én pl. nem tudom, hogy Orbánnak mikor van a születésnapja (nem is igazán érdekel), és egyéb ilyen személyes információkat nem nagyon tudok róla. Nem tapsolok csillogó szemmel, ha látom őt a TV-ben, attól rettegve, hogy a szomszéd besúg, ha ezt nem teszem, és éjszaka már jön is a fekete autó... Köztéren nem láttam még Orbán szobrot, hivatalokban sem Orbán-képet a falon, nem tapasztaltam, hogy a születésnapja nemzeti ünnep lenne, és azt sem, hogy nem lehet vele nem egyetérteni.

Ha mindezt valaki megtapasztalja, akkor elmondhatja, hogy ott személyi kultusz van, de egyébként nem. Nyilván, akik Orbán-fanatikusok, azoknál a csapból is Orbán folyik, de ezt el lehet mondani Gyurcsányról vagy Vonáról is. És ez, ahogy az előttem író írta, már szubjektív dolog, mindenki azt a politikust kedveli kisebb-nagyobb mértékben, amelyiket akarja. Ez ettől még nem személyi kultusz. Akkor lenne az, ha kényszerítve lenne mindenki arra, hogy imádja ezt vagy azt a politikust.

2016. jan. 3. 00:06
 3/3 A kérdező kommentje:

Kösz a válaszokat.

Szerintem azért annyira nem változnak a fogalmak, inkább csak nem tudják megkülönböztetni az emberek a SZEMÉLYI és a SZEMÉLYHEZ FŰZŐDŐ kultuszt. Az államilag erőltetettet és az önként, szimpátiából kialakultat.

DE szerintem még az utóbbi sincs, bár nyugodtan lehetne.

2016. jan. 3. 16:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!