Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mi a különbség önbecsülés és...

Mi a különbség önbecsülés és önteltség között? Hogyan lehet definiálni? Mi alapján tudok különbséget tenni, amikor önteltséggel vádolnak, ha magamat csak önérzetesnek tartom?

Figyelt kérdés
filozófia, identitáns, önbecsülés, önérzet
2015. dec. 6. 21:08
 1/6 slobelt válasza:
100%

Szerintem, ha öntelt vagy, akkor lenézed a másikat. De ha csak elégedett vagy magaddal, akkor nem vagy öntelt.

Számomra is fontos, hogy rendben legyek magammal, szeretem magamat, és tudom, hogy mindenben jó vagyok amihez hozzá fogok. De ne nézek le másokat, mert tisztában vagyok vele, hogy a többiek is jók mindenben amibe fognak.

2015. dec. 6. 21:20
 2/6 A kérdező kommentje:
Na és a büszkeség? Például büszke vagyok magamra, hogy nem jó helyen végeztem, jól fizető munkahelyem van, vagy csak arra, hogy nem csaltam meg a páromat. Akkor már önteltnek számítok?
2015. dec. 6. 21:38
 3/6 slobelt válasza:
Dehogy az büszkeség az jó alapjában véve, de ha közben lenézed a másikat, mert ő csak egy takarító, akkor már talán öntelt vagy. Lényeg, hogy légy elégedett magaddal, de másokat soha ne nézd le.
2015. dec. 6. 21:52
 4/6 A kérdező kommentje:
Vagyis nem tehetek róla, hogy más azt hiszi rólam, hogy lenézem őt.
2015. dec. 6. 21:59
 5/6 Angelo84 ***** válasza:

Röviden és tömören:

önbecsülés: tisztában vagy az aktuális értékeiddel.

önteltség: ezeket az értékeket felmagasztalod mások értékeihez képest.

Ez a filozófiai kérdés az úgynevezett egóval van összefüggésben. Az egó definíció szerint az az "én" érzet, ami magát megkülönbözteti más(nak vélt) dolgoktól.

A büszkeség az egó felmagasztalása, ennek a viszonyítási párja az alázat, amikor ez nem történik meg.

2015. dec. 7. 17:30
 6/6 anonim válasza:
Helyzettől függ. A kérdés, hogy miért hiszik ezt? Attól, hogy valaki önérzetes (a legtöbb emberről ellehet mondani a körömben), még nem fogom önteltnek nevezni, csak akkor ha valamilyen okot adott.
2015. dec. 19. 17:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!