Webnyelv kérdése:

Mi az a katarzis?

Figyelt kérdés

Tudom, ez középiskolás tananyag, és ott van a Google és a Wikipédia.

De! Iskolában csak be kellett magolni, hogy ez belső megtisztulás, ill. erkölcsi megtisztulás, de valójában senki nem értette, mi ez. Megnézünk egy filmet vagy színdarabot, és olyan érdekes érzés van utána. A Wikipédia rögtön valami nagyon elgondolkodtatót ír: "Katarzisnak nevezzük az olyan élményeket, amelyek az embert életének teljes vagy részleges megváltoztatására vagy erőteljes megerősítésére sarkallják, nemcsak értelmileg, hanem mindig érzelmileg is." Hogyan változtatja meg az ember az életét egy műalkotás hatására? Hogyan történhet ez külön érzelmileg és értelmileg? (Ha valaki az életét változtatja meg, az eléggé jelentős dolog lehet.)

Tartok tőle, hogy direkt homályosan fogalmaznak, főleg a középiskolában, hogy ne lehessen megérteni a dolgot, és pirossal oda lehessen tenni a hiányjelet, ha a tanuló nem tudja dolgozatban leírni, amit soha nem is értett.

Ki tudna konkrét katarzis élményekről beszámolni? Hogyan és miért változtatta meg az életét teljesen, vagy akár csak részlegesen? Miben jött rá, hogy változtatni kell, és hogyan lett képes a változtatásra?

Valószínűleg nem csak a művészetre korlátozódik a katarzis, hanem más dolgokra is. És valószínű, a művészeten belül sem csak az irodalomra korlátozódik. Például egy zene hangjai (ha nincs hozzá szöveg) hogyan képesek valakit élete teljes vagy részleges megváltoztatására sarkallni?

Amennyire még régebben utánaolvasgattam a témának, ez egy jóval összetettebb dolog, és pszichológiai fogalom is a katarzis. Azt is írták, hogy a művészetpszichológia egyik alapkategóriája.

Ha jól sejtem, az lehet a lényege, hogy a művész kifejez valamit, de nem mondja ki konkrétan a mondanivalóját, hanem művészi módszerekkel fejezi ki, és ha ezt sikerül a befogadónak értelmeznie, akkor az egy jó élményt jelent, de ez talán nem feltétlen katarzis még. És ez önmagában pláne nem fogja az embert arra sarkallni, hogy megváltoztassa az életét.

Azt is olvastam valahol, hogy az ember egy közösség része, így a közösség többi tagja is megy át hasonló nehézségeken vagy örömökön, mint a befogadó, és ennek a felismerése is lehet valami olyasmi, mint a katarzis. Viszont pl. a Wikipédia nem írja ezt, és ez nem sarkall senkit önmagában az élete megváltoztatására, és a lelki/erkölcsi megtisztulás használata erre szintén nagyon pontatlan.

Konkrét, akár személyes példákon keresztül be tudná valaki mutatni, mi az a katarzis, akár a művészeten belül, akár azon kívül? Kinek hogyan változott meg az élete egy, vagy akár több katarzis élmény hatására?

Valószínűleg a megtisztuláshoz lehet valamilyen módon köze, hiszen a görög katarosz szóból származik.

2015. okt. 13. 22:56
 1/7 anonim ***** válasza:
95%
Tobb film is okozott nalam ilyen katarzis elmenyt, pl A remeny rabjai, Eletrevalok, Az eminens, The Clockwork Orange, es a Taxidermia. Mindegyik megnezese utan egy nagyon fura, emelkedett erzesem volt/van, gondolkodoba ejtettek, es valamit aztan mar maskent lattam, ertelmeztem, valamilyen dolgokhoz mar maskent alltam hozza, emberekhez vagy szituaciokhoz maskent viszonyultam a sorolt filmek hatasara.
2015. okt. 13. 23:28
 2/7 anonim ***** válasza:
90%
Kell hozzá az intuícióval és az ihlettel is foglalkozni. Ihletetten keletkező mű: a befogadó észéről is ihletetten kell történjen, ennek van köze a katarzishoz. A tudatállapot szintje a kettőnél hasonló - a befogadó -az átéléssel - mintegy újrateremti a művet, akkor ez adja a felemelő élményt a megtisztulást. [Jó kérdés és részben ezzel (is) foglalkozom, visszatérek rá, ha több idő lesz.]
2015. okt. 13. 23:34
 3/7 anonim ***** válasza:
77%
Egy fájdalmasan szomorú, de felemelő és megtisztító érzés.
2015. okt. 14. 15:37
 4/7 anonim ***** válasza:
57%

Ha mondjuk megnézel egy filmet, és utána nem tudsz megszólalni fél óráig, az katarzis.. Már jó párszor átéltem, de ez személyiségtől is függ, ki mennyire hajlamos rá. Tényleg megváltozik valami a gondolkodásodban a hatására, de inkább az érzelmi hatás a döntő. Elemi erővel tör rád, mindent kisöpör belőled, nagy pszichés energiák szabadulnak fel. Általában ez az állapot lecseng 1-2 órán belül, de még napokig benned marad. És tényleg nem leszel utána már ugyanaz, mint előtte. Nem azt mondom, hogy gyökeresen megváltoztatja az életedet (mert az sok összetevőből áll), de bizonyos dolgokat máshogy fogsz utána látni.

Ha nagyon meg kellene határozni, akkor szerintem katarzis során rádöbbensz valaminek a nagyságára, ami lenyűgöz, és te csak állsz előtte, a hatalmas valami előtt kicsi emberként, és felnézel rá. Átérzed a hatalmát, ami a tapasztalás pillanatában áttör minden természeti törvényt, józan gondolkodást, értékrendet. Bizonyos idő elteltével reálisabban látod majd az adott dolgot, de akkor és ott nem.

De ez csak a saját katarzis definícióm, a tudomány biztos szélesebb körűen tárgyalja.

2015. okt. 15. 13:52
 5/7 A kérdező kommentje:

Először is nem tudom, kik pontozták le a válaszokat itt. Pedig vannak jók, köszönöm!

Még ennél kicsit konkrétabbra gondoltam. Az első válaszoló írja, megváltozott az emberekhez és szituációkhoz való viszonya. Konkrétabban miben és hogyan változott meg? Hogyan viselkedtél előtte az emberekkel, hogyan kezeltél bizonyos szituációkat, és miben változott ez meg?

Látható, milyen nehéz megragadni ezt a fogalmat, ennek ellenére irodalom dolgozatnál 15 évesektől elvárnák, hogy írják le, amit ők sem értenek, de sok felnőtt sem tudna megfogalmazni. Ebből is látszik, mekkora gond van az oktatási rendszerrel.

Ahogy kiveszem, azért is lehet ez pszichológiai fogalom is, mert talán a pszichoterápiáknak is van ilyen célja, hogy az ember megváltoztassa az életét, viselkedését más emberekkel kapcsolatban. Ha jól tippelem, pszichoterápia során a páciens is többször is kell, hogy katarzist átéljen, jobb esetben. És ennyivel akár filmeknek, könyveknek is lehet hasonló hatásuk, mint egy pszichoterápiának? Ez érdekes lenne, de tényleg lehet ebben valami. Jól tippelem a dolgot?

Hívő embereknél akár istentiszteleten is lehet ilyen élményük. Például olyanra gondolok, hogy valaki szembesül azzal a prédikáció hatására, hogy milyen szeretetlenül viselkedik sokszor az emberekkel, és a prédikáció arra indítja, hogy megváltoztassa ezt. Például elmondják, hogy annak, akivel szeretetlenül viselkedett, milyen sok gondja lehet egyébként is, és ha ezt tudta volna, biztos nem így viselkedett volna vele. Ehhez képest az ember kis beszűkült világában él, és katarziskor bepillantást kaphat a világ összefüggéseibe, amihez megpróbálja hozzáigazítani a saját viselkedését, hogy jobban beleilljen.

Viszont ha ez tényleg így van, akkor az ateistáknak be kell ismerniük, hogy jobb esetben a vallás a látókört is bővíti, kiemelhet a felszínességből és általánosításokból.

Ezek jutottak eszembe arról, amit az első válaszoló írt, hogy megváltoztatta az emberhez való viszonyát.

Nem tudom, mennyire sejtem jól, hogy pszichoterápia, film/könyv és vallás is képes hasonlót elérni az embernél, és ez is lehet katarzis. Ha tényleg így van, akkor nagyon rossz az iskolai megközelítés, hogy csak és kizárólag a művészetre, de még azon belül is csak az irodalomra, de azon belül is a görög drámára korlátozza ezt az egész meghatározást.

2015. okt. 19. 20:49
 6/7 Armin Porter válasza:

Kedves Kérdező!

Valószínűleg nem csak a művészetre korlátozódik a katarzis, hanem más dolgokra is. És valószínű, a művészeten belül sem csak az irodalomra korlátozódik.

Teljesen jó irányba haladt a gondolatmeneted. Szerintem helyes meglátás, hogy a katarzist nem csak a művészeteken keresztül képes az ember megtapasztalni.

Az emberi lélek vágyik a katarzisra, aminek az előidézése sosem akaratlagos, hiszen ehhez az életünkben bekövetkezett negatív élmények szükségesek.

Pl.: -Az a pszichopata gyilkos, aki a lelke mélyén vágyik arra, hogy elkapják és mikor rákattan a bilincs a csuklójára felszabadultnak érzi magát.( ugyan normális ember számára ez kissé felfoghatatlan ezért kettes példának egy személyesebb dolgot is leírok.)

- Egy haverommal kb. fél évig együtt dolgoztunk, de idővel az anyagiak miatt nem tudtunk dűlőre jutni. Hetekig mardosott a gondolat, hogy hogyan is tálaljam neki, hogy sértve érzem magam az alamizsna miatt. Mindez idő alatt a párkapcsolatom is fuldoklott. A baj csőstül jön szokták mondani. És mit ad isten?! Pont egyazon napon lett oda a munkakapcsolat és futott zátonyra a párkapcsolat. Akkor átjárt egy leírhatatlan érzés és az addig hetekig hangosan kattogó elmém és pezsgő vérem egyszerre csak lecsitult. Könnyűnek és boldognak éreztem magam. Rádöbbentett a katarzisom, hogy két olyan dologba próbáltam görcsösen belekapaszkodni, amire nekem nincs szükségem. Katarzis talán egy olyan érzelem mely a lelkedet megnyugtatja, mert a tudatodnak kielégítő magyarázatot ad. Amolyan tanulságos öröm az ürömben dolog. Ha már tanulság, mert én a következőket vontam le:

1 Soha senki nem fog kiállni az érdekeid mellet pusztán szívjóságból.

2 Megerősített, hogy remek intuícióim vannak a nőkkel kapcsolatban,de máskor előbb hallgassak ezekre a megérzésekre.

Remélem kielégítő választ tudtam adni.

2018. febr. 24. 21:20
 7/7 anonim ***** válasza:
73%

#6: Az emberi lélek vágyik a katarzisra...

Az én lelkem nem vágyik a katarzisra, mert fáj.

2018. febr. 25. 09:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!