Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Miben különbözik az egó az...

Miben különbözik az egó az egyéniségtől?

Figyelt kérdés
2015. jún. 4. 23:11
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
51%

Igazából egyik se létező dolog "relatív azaz hasonlítási alapon működik" és személyfüggő ki minek lát.

-De mint értelem között az egóista ember imádja magát és fényezi,hogy ő milyen jó/közben gyakran másokat lekicsinyít.

-Egyéniség aki nem a társadalmi normákhoz hasonuló megjelenése van esetleg elvei/gondolkodás módja vagy szimplán eltérő értékrendje van a többi embertől.

Bár ezt a szót nem szeretem mert más emberek béklyója/titulusa az ő szemszögéből kerül rá."Például ilyenek a sztárok nagy része tiszta egyéniségek...:D a nagy zsenik...STB" De szerintem ami egyedi lehet az mondjuk 3 kéz vagy 5 mell az elég ritka:)

2015. jún. 5. 00:38
 2/11 A kérdező kommentje:

Amit írsz nem elég tiszta fejd ki rendesen a gondolataidat. Az ego és az egyéniség kölömbsége érdekel azért is tettem fel a kérdést mert szerintem nehéz elhatárolni a kettőt. Az egyéniség azok a személyiség vonások amik csak rád vonatkoznak amiben eltérsz a téged körül vevő emberektől. Nincs 2 ugyan olyan asztalos és nincs két ugyan olyan tudós sem. Az egó kérdése nehezebb nekem mert mind a kettő az ént jelenti. Van aki vallásos van aki erkölcsös van aki "rosszfiú" ezek ugye már eleve egyéniség vonások de mert kölönülnek a társadalom összekutyult embertömegéből. A te egyéniséged viszont ott kezdődik ahol el térsz a tipikus kategóriáktól azaz nincs 2 egyforma rossz fiú. Olvasok könyveket amik azt írják dobd el az egót de nekem komolyan úgy jön le mintha azzal az egyéniségedet dobnád el mert engedj a másiknak ne helyezd előtérbe magad mind ugyan azok vagyunk blabla bla Van aki szerint az egó az igazi éned ami oylan mint amikor meg születtél na ez is ara vezet hogy ugyan olyanok vagyunk de mi lenne ha el dobnád az egót akkor el tünnének a kognitív érzelmek vagy mi?

Fontos lenne meg álapítani hogy az egyéniség meg az egó jó viszonyba vannak e igazából? Meg hogy el lehet e különíteni és ha igen hogy? Freud és berne 3 részre osztja a szeméyliséget van a ösztön ami olyan mint a gyerek az ego ami problémamegoldó és valóság realizáló meg a társadalmi én ami a lelkiünk meggyöződéseink. Az ego dolga ebben a vonatkozásban az hogy a vágyak a valóság meg a normák között megoldási útvanalat találjon a kielégüléshez. Nah nekem itt lesz magas. Mit ért a hétköznapi ember egó alatt? Nekem úgy fest valami egész másra gondol mint amire a tudomány. És ha már akkor ez így van akkor azt a kérdést lenne heléyénvaló fel tenni hogy az egyéniség azok az általunk vallott normák amik alapján az eszünket használjuk ha kell valami? vagy inkább azok a vágyak amik a meggyöződéseinket irányítják?

2015. jún. 5. 01:28
 3/11 anonim ***** válasza:
Két különböző fogalom.Az az egy dolog egyezik a kettőbe,hogy e-vel kezdődik :D Egó=önimádás,Egyéniség=Társadalmilag nem megszokott kínézet/viselkedés.De az hogy valaki mi azt a társadalom fogja eldönteni az az a többség de az nem garancia,hogy te is vagy én is úgy lássam,hogy az.
2015. jún. 5. 01:36
 4/11 A kérdező kommentje:
Ego "önimádás" ezt mondom hogy sokan ezt és még ki tudja mit hisznek van aki a társadalomnak való megfelelésel irja le. Freud igazából egy problémamegoldó rendszernek tartja. Ha megfelelés a társadalomnak akkor az egó mondjuk a társadalmi én. Az egyéniség meg ahogy azt a megfelelést tesszük vagy épp nem tesszük. Ha az ego önimádás akkor az ego az egyéniség előtérbe helyezője. Ara is gondolok most hogy az egyéniség a 3elem egyvelege ösztön ego lélek. Ebben az esetben abban különbözne az egyéniségtől hogy az ego az ész az egyéniség meg önmagunk azaz az érzelmeink ami ténleg sokszor el különül az észünktől lásd halgass a szívre. Csakhogy visza térve az ezoterikusokhoz ebben az értelmezésben a dobd el az egót azt jelenti dobd el az eszed. Nah remélem meg áldottam mindenki azzal hogy fel tettem ezt a kérdést most segítsetek át gondolni xD
2015. jún. 5. 01:56
 5/11 anonim ***** válasza:
Kicsit zavaros nekem ahogy megfogalmazod,de van benne fantázia :D
2015. jún. 5. 02:48
 6/11 Wadmalac ***** válasza:
Lehet, hogy az én megközelítési irányom a más, de szerintem az egó a saját egyéniségről, annak minőségéről alkotott szubjektív kép.
2015. jún. 5. 07:38
 7/11 Wadmalac ***** válasza:
És szerintem az egó önmagában nem pejoratív értelmű szó, csupán az önértékelést jelenti. Pejoratív akkor lesz, ha ez az önértékelés irreálisan magasabb, mint a környezet értékelése. És még akkor sem biztosan, mert mindkettő szubjektív, és nem biztos, hogy a környezet értékelése jár közelebb az objektivitáshoz.
2015. jún. 5. 07:41
 8/11 anonim ***** válasza:
Végül is igazad van abba,hogy az egó egy minősítés és lehet alacsonyabb/magasabb csak az a baj minden szemszögből máshogy tűnik.Szóval nálam még mindig nem létező dolog pontosabban az a jelző amit a tömeg rak rád,mert nagy részben úgy is úgy fognak látni amit a tömeg állít rólad és létre is jött a tömeghatás más néven birka effektus egy hülye követi a többit :)
2015. jún. 5. 11:45
 9/11 Wadmalac ***** válasza:
Igen, ez maga a tömény szubjektivitás. Mert a szubjektivitás legfőbb jellemzője, hogy nézőpont-függő. :)
2015. jún. 5. 12:03
 10/11 anonim ***** válasza:

Jung egó fogalma nem sokban különbözik a kondicionált énünktől, az egyéniségtől, a személytől, amivé szocializálódtunk. Érdemes olvasgatni tőle, tanulságos.

Az egyéniség persze részben genetikai is, vagy ha úgy tetszik lelki alkat kérdése: van rengeteg személyes preferenciánk, ami nem függ a neveltetésünktől, a környezeti tényezőinktől, a nyelvünk és gondolkodásunk mintáitól, csak van, ahogy az arcszerkezetünk vagy a magasságunk. Így szemlélve az egó befoglalja a személyiséget, és kiegészíti tanult, felvett dolgokkal, szocializációs tényezőkkel. Az egó tanult összetevői módosíthatók, megkérdőjelezhetők, elvethetők, és többnyire hasznos képesség ez a fajta "tiszta lappal" nekiállás, ahol az én kivonja magát a helyzetből, nem éli bele magát, nem vállal szerepet, csak teljes nyugalommal a tényleges feladatra koncentrál. A személyiség, különösen az alaptermészet változtatására irányuló törekvések már nem biztos, hogy annyira hasznosak lennének, bár természetesen a valóban kellemetlen tulajdonságainkat mindig jobb "nem etetni", tehát elfojtásoktól mentesen, egyszerűen csak túllépni a nemkívánatos oldalunkat előhozó történéseken.

2015. jún. 5. 14:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!