Hogy kerültek a románok Havasalföldre és Moldvába a 14. században, csak úgy ukmukkfukk?
Arra gondolok, hogy ezen a területen a 13. századig besenyők, kunok, jászok és tatárok laktak, majd a 14. századtól ezek a népek látszólag nyomtalanul eltűntek és a következő évszázadban már románok laknak itt, akik hamarosan Erdélybe is elkezdenek beszivárogni.
Érdekelnének az előzmények és a részletek, hogyan történt ez a folyamat, mi az igazság?
Mi a hivatalos román ill. magyar állásfoglalás a témáról?
A 12. századtól már jelen vannak Havasalföldön és kb. egy időben Erdély déli részén is, szóval nem a Regátból vándoroltak be először. Az meg túlzás, hogy nyomtalanul eltűnnek a kunok, a 15. században még bőven jelen voltak, gondolj a kenézekre. Viszont gyorsan terjeszkedett a román népesség és Havasalföld-Moldva térsége nem volt igazán sűrűn lakott meg úgy egyébként nagy népességű, szóval elég "gyorsan" (2-3 évszázad) többségbe kerülhettek a kunok és többiek asszimilációjával.
Egyébként a vlach törzsek a Vaskapu környékén keltek át a Dunán Bulgáriából jövet, és mint említettem kb. egy időben nyomultak be Erdélybe és Havasalföldre. Olyan forgatókönyv is ismert, miszerint Moldvába nem a Havasalföld, hanem Erdély felől jutottak el.
Így van, én is így tudom, ahogy a #6-os írta. A történeti forrásokon keresztül nyomon lehet nagyjából követni a románság útját (vagy inkább a balkáni, újlatin nyelvet beszélő csoportosulások útját) és ezek Bulgárián keresztül vonultak észak felé. A magyar források az 1210-es években említik először őket, egy András által kiadott királyi oklevél engedélyezi a letelepülésüket Erdélyben, katonai szolgálatért cserébe. A magyar királyoknak ugyanis állandó probléma volt az erdélyi határok védelme, ezért telepítették oda a szászokat és a székelyeket is...
Egyébként Havasalföldön valóban ott voltak a kunok is és egyéb nomád népek, akikkel a románság idővel összeolvadt. Én úgy tudom, hogy az első vezetőik még kun eredetűek is voltak a románoknak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!