Miért van az, hogy minél többet értek a világból, annál fásultabbá válok?
A természetet egy csodálatos dolognak tartom, és érdekelnek a titkai, de az biztos, hogy a természet nem emberbarát. Alapvetően baromira meg kell küzdenünk azért, hogy bármink legyen és a természet kegyetlen.
Az emberi világot pedig olyannak látom, hogy mindent alapvetően egyéni érdekek és a legprimitívebb ösztönök mozgatnak. Például szerintem bármilyen nemeslelkűség mögött is valójában csak az áll, hogy az ember egója jobban érezze magát a jótékonykodás által. Mindenki alapvetően ugyanazokat a dolgokat akarja, amiket ősember korában, csak kicsit kifinomultabb formában és más eszközökkel. De ugyanúgy versenyzünk a nőkért, földért, hatalomért. Nem vagyunk képesek feltétlen szeretetre, bárki bármit is mond. A legvajszívűbb, legjótétlelkűbb apácának vagy ápolónak se hiszem el, hogy pusztán jóakaratból segít nekem. Biztos valami miatt óriási bűntudata van, vagy nehéz dolgokon ment át az életében, vagy hasonló. Azt se vettem be soha, amikor párkapcsolatban élő emberek őszintén sajnálják az egyedülállókat és kívánják, hogy változzon a helyzetük. Valójában nem érdekli őket igazán, ez is valahol csak a saját boldogságuk ünneplése. Ők úgy élik ezt meg, hogy ők boldogok, tehát ki kell terjeszteni a boldogságukat másra is, és ez még pluszban boldoggá teszi őket. Ha valaki boldogtalanságát nem látják, az már nem izgatja őket.
Biztos úgy tűnik ez most, mintha valami ébredező kiskamasz lennék, aki rájött, hogy nincs Mikulás. Pedig nem, ezt a kort és a velejáróit már meghaladtam, csak valahogy most nem tudtam ezt összeszedettebben leírni. A lényeg, hogy úgy érzem, hogy ahogy fejlődöm, egyre materialistább és cinikusabb leszek. És a szomorú az, hogy úgy érzem, hogy igazam van. Elsajátítom ezt a Doktor House-os világlátást, ami szerint mindenki esendő, gyarló lény, aki alapvetően önmagára gondol, az önzetlenség is csak burkolt egoizmus, az egymás szeretése is csak feltételhez kötött, kétoldalú szerződés, amiben a felek addig szeretik a másikat, amíg a másik is őket. És ez a világnézet úgy érzem, elront bennem mindent. Volt idő, amikor még úgy éreztem, van, amit nem szabad górcső alá venni és kielemezni. Hogy van, ami úgy szép, (pl. szülő-gyerek viszony), hogy nem kérdőjelezem meg. Ma már viszont semmi nem szent. A rokonaimat, szüleimet ugyanúgy elemzem, mint magamat. (Magamat a legtöbbet). És csak ezeket a rém egyszerű egyenleteket látom mindenhol.
És lehet, hogy túl sokat vagyok egyedül, túlságosan unatkozom, hogy egy aktív élet feledtetné velem mindezt... de attól MINDE MÉG IGAZ LENNE. Ez az igazság.
Fog ez még változni, vagy mindig ilyen megkeseredett leszek?

off: annyira látszik, hogy nincs 150-es IQ-ja a kedves válaszolónak, de még 100 se nagyon :D a kedvencem a konteóhívőkben, hogy hazugsággal próbálják terjeszteni az "igazságot"...
Kérdező, ajánlom neked dr. Mérő László: Az érzelmek logikája című könyvét.

Ha megengeded, egy kicsit megdorgálnálak. Ülni, sajnálkozni, hogy de gonosz a világ, divatos és képmutató dolog. Közben az illetőnek valószínűleg adott a kényelem, a boltban a kaja, a fizetett orvosi ellátás, ő maga viszont nem sokat tesz a világért.
Tudja ez az illető, hogy mibe került (és kerül folyamatosan) elérni azt, ami van? Érdekli, hogy mások mit tesznek érte, hogy TOVÁBB jobbítsák akár ebben a pillanatban? Vagy csak panaszkodik, hogy minden miért nem tökéletes?
Tehát picit olyan érzésem van, mint mikor kap valak ajándékba egy kocsit, de a szélvédője kék és nem piros, és akkor már szxr az egész.
Figyi, rögtön lekapok a polcról három könyvet, amivel elfoglalhatod magad:
David JC Mackay: Fenntartható energia mellébeszélés nélkül
2011-es magyar kiadás, de angolul ingyen is letölthető a szerző honlapjáról.
-> az energiaprobléma évről évre növekszik, és égetőbb lesz. A különböző felhívások a megoldására inkább az érzelmekre hatnak, nem a számszerű kimutatható előny, a valódi megoldások felé terelnek.
Mackay könyve értelmes levezetés, hogy mik hozhatnak valódi javulást. (megjelenése után az USA kormánya tanácsadónak alkalmazta a szerzőt)
Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban; Vadak a vadonban (és más könyvek)
Douglas Adams: Utuljára látható
-> a természetvédelmi Vörös Könyvek tartalmazzák a kihalófélen lévő fajok listáját.
Gerald Durrell állatgyűjtő és a szerző, a veszélyeztetett fajok állatkertben szaporításának egyik leghyresebb szószólója.
Douglas Adams sci-fi író nem kevésbé lelkes nála, és érzékletes képet ad a természetvédelem élvonalában dolgozókról, ahol kevés a pénz és egy-két emberen múlhat egy faj fennmaradása.
- Amnesty International évkönyv, tavalyi
-> emberi jogok állapotáról szóló jelentés az egész világra vonatkozóan
Ezek az emberek (de felsorolhattam volna sokat, pl. most volt egy dokumentumfilm egy pacákról, aki sérült gyerekeknek csinál 3D nyomtatóval robotkarokat, vagy most olvastam Belényi Dániel eszmefuttatását, hogy miért nem segítette anno a ruhagyűjtő akció az afrikai segélyeket, mert hazavágta a helyi ruhaipart, és mit tanulhatunk belőle)
TESZNEK valamit.
Egy helyben ülni és fanyalogni valóban sokkal könnyebb.
Igen, szerintem túl sokat unatkozol, és túl keveset teszel.
(Pedig amúgy értelmesnek tűnsz, szóval rajta.)

Szia, nyugodtan írj privit, és haverkodhatunk is :)
Az embernek nem lehet túl sok értelmes ember ismerőse :)
Elnézést kérek, ha nem válaszoltam, sajnos előfordulhat. Ha megmondod mi volt írok rá :B
Amúgy mai eset ahol nem tudtam érdemben segíteni, sajnos, viszont legalább pár dolgot megtudtam, hogy felkészültebb legyek:
Valaki kirakott egy (amúgy csinos) kutyát (nem ritka eset), ott kerülgették az autósok, egy kövérkés srác, aki megállt hazafelé, próbálta csitítani, hogy legalább ne az úton legyen.
Sajnos a menhelyek nem vesznek be feltétel nélkül kutyát, pláne jönnek ki, de amúgy a jogi keret megvan rá: kutyakirakást büntetik és a tenyésztett kutya ma már chippelve van

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!