Ha lenne lehetőségetek mit változtatnátok a mi történelmünkben? Akár a mai, akár a régebbi korokban Magyarországon?
Mátyás király helyében nem gyaknám le az ütközőállamokat
48-ban időben bevonnám a nemzetiségeket a kormányzásba, a horvátokkal együtt
Kimaradnék a 2. vh-ból (a terület visszacsatolásoknak sajnos nagyon komoly ára volt...)
#1-es, semmi nem lett volna az Aranybulla nélkül. Az Aranybulla ugyanis nem törvény volt, hanem privilégiumlevél, és inkább a korabeli társadalmi/gazdasági helyzetet tükrözte le (tehát ez volt a haszna), és nem rótt semmiféle kötelezettséget a királyra, csak "papíron". De a király egyáltalán nem tartotta be a benne foglaltakat. Ennek az is a bizonyítéka, hogy többször is meg kellett ismételni a kiadását néhány éven belül, mert annyira lesz*arta II. András.
Inkább később lesz majd haszna az Aranybullának, amikor már másképp tekintenek évtizedek és évszázadok múlva. Pl. a szervienseknek segít a renddé válás útján, mint precedens, amikor a király jogokat biztosított nekik. Tehát inkább ilyen precedensértéke van a későbbi korokban, és ez az igazi jelentősége, de a saját korában nem sok vizet zavart. Ha kitörölnéd az 1222-es Aranybullát, akkor kiadták volna pár évvel később, mert igazából, ha a szerviensek és a bárók elégedetlenkedtek, a későbbiek folyamán mindig kiadattak Aranybullákat a királlyal... Az 1222-est azért tartjuk jelentősnek, mert ez az első volt a sorban...
Bocsi, a kérdésre viszont nem válaszoltam. :D
Én azt változtatnám, hogy amikor 1526-ban elvesztettük mohácsnál a csatát, akkor valahogy rávettem volna a magyar rendeket, hogy ne válasszák meg a Habsburgokat, hanem mindenki sorakozzon fel Szapolyai János mögött, és válasszák őt királlyá. Szapolyai János pedig esküdjön vazallusi hűséget a szultánnak, és biztosítsa a szultáni csapatok szabad átvonulását az ország területén a Habsburg-területek felé, és kötelezze el magát, hogy a szultáni sereget magyar segédcsapatokkal támogatja.
Ez Magyarország szuverenitásának feladását jelentette volna, de ezerszer jobban járt volna az ország, mert nem szakadt volna szanaszét, és nem dúltak volna véres háborúk a területén 150 éven keresztül. A magyar népesség aránya pedig nem csökkent volna le 80%-ról 30%-ra ezalatt az idő alatt a saját hazájában. Igaz, hogy Európa kizárt volna minket, mint áruló, pogány kutyákat, de szerintem ez kevesebb ár lett volna ahhoz képest, mint ami történt.
Egyébként ez a vazallusi függő helyzet nem is lett volna olyan irreális politikai elképzelés, mert a legújabb kutatások szerint még 1526 augusztusában is tárgyalt erről II. Lajos és Szulejmán!
#4:
Gondolod, hogy a Habsburgok nem próbálták volna elfoglalni az országot? Még indokuk is lett volna rá, mint vallási köntösbe bújtatott háború. Magyarország ebből a szempontból stratégiai fontosságú helyen volt, szerintem ugyanígy hadszíntér lettünk volna, csak később még kevesebb autonómiával.
Én elérném valahogy, hogy a nemesség hamarabb veszítse el az előjogait, alakuljon ki az abszolutizmus. Talán a későbbi katasztrofális társadalmi helyzet és közgondolkodás nyugati mintára alakult volna ki. Meg a nemesek se gátolták volna évszázadokig az ország fejlődését önös érdekből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!