Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » "Mindenkiben eppen annyi a...

"Mindenkiben eppen annyi a hiusag, amennyi ertelemnek hijan van. " Mit gondoltok errol az idezetrol?

Figyelt kérdés
2015. máj. 1. 15:11
1 2
 11/14 anonim válasza:
Szerintem ez nem így áll. Attól még lehet valaki hiú, hogy mellette okos. Okos, mint tapasztalt, intelligens és logikus. A valós hiúság ami már személyiségnek mondható általában nem innen fakad. Az sokkal inkább az egyediségből és a külsőből adódik. Lehet valaki hiú attól is, hogy többször nagyon szerelmesek voltak belé és ettől hatalmat érez. Úgy érzi "ő ezeknél többet ér".
2015. nov. 1. 17:48
 12/14 anonim válasza:

Nekem egyrészt épp az tetszik a megfogalmazásában, hogy nem azt állítja, hogy "vannak hiú és tudatlan emberek az értelmes emberek mellett", hanem úgy világít rá, hogy mindenkiben lehet egy kevés, vagy több.(még Nietzsche-ben is)

Az ilyen idézetek szerintem nem arra valók, és nem azért íródnak föltétlenül, hogy felületesen, frázis-formában odavágjuk valakinek sértésképp. Én attól, hogy számomra igaz tendenciák felé mutat, még nem varrnám mások orrára, főleg akik nem értik.(vagy nem úgy értik, mint én)

Nem gondolom azt, hogy akinek pl. hiú megnyilvánulásai vannak, azt biztos értelmetlen ember, és mutogatni kellene rá. Ilyen nincs. Attól még sok dolgot végtelenül mélységükig meglehet érteni, és lehet erre törekedni, kinek mennyi akarata engedi meg.

Pl. sok helyzetben gondolhatok arra, hogy sok minden mulandó vagy törékeny, bonyolult. Az értelem arra törekszik, hogy megtartsa, ápolja a dolgokat, kezelje, törődjön vele, felül vizsgálja azokat. Ezzel szemben a hiúság csak annyiból áll, hogy örvend annak, hogy van és kész, és másoknak az orrába tolhatja.

Egy Nietzsche olvasó, aki ezt az idézetet fölhányja, ugyanúgy lehet hiú, hogyha Nem azzal van elfoglalva, hogy olvassa a könyveit, és megértse, hanem másoknak villog azzal a pár sorral, amit kontextus nélkül kiragadott a könyvből, olyanoknak akik nem értik.

"A hangzatos idézetekről meg annyit, hogy jól lehet velük villogni, meg bölcsességet tettetni, de kb. ennyi, attól még nem lesznek igazak."

Én nem tudom, nekem sosem tűnné valaki fényesnek, vagy bölcsnek, attól, hogy idézget, főleg olyan könyvekből, amit nem is olvasott, ezzel nem bölcsességet tettetne, hanem pont, hogy a felületességét tisztán látnám ezáltal, hogyha azt tapasztalnám rajta, hogy nem tud beszélgetni, de nagy írók bölcseleteit vágja hozzám, ettől én sosem lennék meghatódva, hanem kapásból nevetségesnek tartanám!

2016. márc. 31. 11:31
 13/14 anonim válasza:

# 1 Az, hogy valakinek kisebbségi komplexusa van, vagy "valami teljesen más", sehol sem ok arra, hogy hiú legyen. És nem ok arra, hogy megtagadja azt, ha esetleg egy helyzetben/témában értelmetlennek tartják.

Ha valaki mások fejéhez is vágna ilyen idézetet, úgy hogy nem olvasta a könyvet, legalább a kifejezést érti, akkor abszolút a semmiről beszél.

Hiúság az, amikor valaki elvan telve magától, elvárja másoktól is, hogy nagyra tartsák.

Természetesen kisebbségi komplexusok(vagy bármi "egyéb bonyolult ok" miatt) semmi okból nem kell elvárnia ezt.

Az értelem nem csak gondolkodásban, hanem viselkedésben is megnyilvánul, a kisebbségi komplexusosok viselkedése sem föltétlenül lehet értelmes vagy célszerű!:)

2016. márc. 31. 12:21
 14/14 anonim válasza:
legalább a kifejezést nem* érti
2016. márc. 31. 12:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!