Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » "Mindenkiben eppen annyi a...

"Mindenkiben eppen annyi a hiusag, amennyi ertelemnek hijan van. " Mit gondoltok errol az idezetrol?

Figyelt kérdés
2015. máj. 1. 15:11
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
65%
Szerintem tipikus egyoldalú elképzelés. Szeretem az embereket igen bonyolult lényeknek elképzelni. Lehet hogy valakinek a hiúsága a tudat alatti kisebbségi komplexusából táplálkozik, vagy épp valami teljesen másból. Szóval mondjuk arra jó szöveg, hogy egy nagyképű barmot lecsapjanak vele vitában, de nem gondolom, hogy különösebben sok igazságtartalma lenne. Az ember ennél összetettebb pszichológiával rendelkezik.
2015. máj. 1. 15:23
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Egy kicsit hasonlít erre az, amit igaznak vélek: minél többet tud valaki a világról, annál inkább rádöbben, mennyi mindent nem tud. (Ergó: annál kevésbé lesz hiú a tudására.)
2015. máj. 1. 15:41
 3/14 anonim ***** válasza:
Az idézetben érzek egy kis sértettséget, mintha valaki haragból írta volna. Az "értelem" szót pl. úgy értelmezhetjük, ahogy akarjuk. Aki hiú, az értelmetlen? Vagy idióta? Szerintem egyáltalán nem.
2015. máj. 1. 15:46
 4/14 A kérdező kommentje:
Ez kb megegyezik Szokratesz idezetevel: "Tudom, hogy semmit sem tudok."
2015. máj. 1. 15:46
 5/14 A kérdező kommentje:
Az idezet amugy Nietzschetol van.
2015. máj. 1. 15:47
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem rossz mondás.
2015. máj. 1. 16:19
 7/14 anonim ***** válasza:
55%
A hiúság helyére bármilyen negatív jelző beírható, mindig valami nagyon okos mondásnak fogjuk gondolni. Valójában szerintem üres frázis.
2015. máj. 1. 16:29
 8/14 Vree ***** válasza:

"Aki mondja másra, az mondja magára, béka nő a hasába." - Ismeretlen

:D

Szerintem az enyém is van annyira jó.

Hadd ne hidaljak már le, amiért Nietzsche bőffentette fel.

(A tekintélyből érvelés amúgy is kamu.)

A hangzatos idézetekről meg annyit, hogy jól lehet velük villogni, meg bölcsességet tettetni, de kb. ennyi, attól még nem lesznek igazak.

Viszont abban alapból tévedsz, hogy ez a másik idézeteddel azonos értelmű lenne szerintem. Ez a fenti inkább a klasszikus "minél hülyébb valaki, annál biztosabb a dolgában" megjegyzés (amit már sokan mondtak sokféle formában).

2015. máj. 7. 09:25
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

"Az idezet amugy Nietzschetol van."

Meg Lao-cétől, egy sor ismerősömtől, közembertől. Rengetegen rájöttek már. Talán mert alapérvényű igazság. :)

2015. máj. 7. 09:47
 10/14 anonim ***** válasza:

Hát valamennyi igazság van benne, de a hiúság más forrásokból is fakadhat. Például van, akiben sok tudás és tehetség rejlik, viszont nem tudja/nem próbálja jól eladni magát. Tehát ebből az elhanyagoltságérzetből ugyanúgy fakadhat, mint a túlértékelésből, vagy irigységből.

Röviden: szerintem nem túl frappáns, engem nem fogott meg.

2015. máj. 7. 13:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!