Hogy nevezik ezt a tudományterületet a nyelvészeten belül?
Arra gondolok, amikor a nyelvi elemek alkalmazásának miértjét vizsgálják, hogy egyes kifejezésekből mire lehet következtetni, mik lehettek a beszélő szándékai, gondolatai, és a hallgató hogyan értelmezheti ezeket. Úgymond, az alapján, ami elhangzik, mi lehet a „mögöttes jelentéstartalom”
Gondolom, ez a pszichológiával lehet kapcsolatban, viszont a pszicholingvisztika mással foglalkozik (legalábbis ahogy a wikipédiában értesültem róla)
Pl. ültök egy lánnyal egy teremben, ki van nyitva az ablak és fúj be a szél. A lány jelentőségteljesen rád néz, és azt mondja: "Úgy fázom!" Te pedig felállsz és becsukod az ablakot. Vagyis a lány megnyilatkozása mögött volt egy mögöttes jelentéstartalom, arra akart rávenni, hogy csukd be az ablakot.
Vagy ebédnél a gyerek mondja az anyjának, hogy "sótlan ez a leves", erre az anyja odaadja neki a sót.
Ilyesmire gondolsz?
A nyelvészeti pragmatika foglalkozik pl. ezzel, és még más, hasonló nyelvi jelenségekkel is.
Igen! Ilyesmire gondoltam, köszönöm :)
Vagy mondjuk amikor egy írott szövegből következtetünk ennél kissé homályosabb dolgokra, az is a pragmatika alá tartozik?
Például:
Rágyújtok, és valaki azt kérdezi tőlem csodálkozva, hogy:
„Te cigarettázol?” Ennek, legalábbis az én értelmezésem szerint eléggé negatív „hangzása” van (nem tudom nyelvészeti szakszavakkal elmondani sajnos), tehát ebből én arra következtethetek, hogy a beszélő nem kedveli a dohányzást. Persze csak általánosságban lehet igaz, a „cigaretta” szó nem mindenkinek kellemetlen, de az esetek nagy többségében igen, én így vettem észre.
Azt is kérdezhette volna, hogy „Te cigizel?” vagy „Te dohányzol?”, amik teljesen általános hangvételű kérdések lettek volna, de nem így kérdezte, és ennek oka lehet. Hiszen ez a három szó hiába jelenti elméletileg ugyan azt, mégsem az van oda írva, még sem ugyan úgy mondjuk ki, ergo nem lehet pontosan ugyan az, nem?
Igen, a cigis példában a hangsúly a lényeg, ahogy mondja a beszélő, már azzal is többletjelentéseket fejez ki. A pragmatika pont ezekkel foglalkozik. Vagyis vannak a szavaink, mondataink, amiknek van egy elsődleges jelentésük. Viszont ilyen-olyan szituációban nem az elsődleges jelentés számít, hanem a másodlagos. Ebben benne van a hangsúly is, az érzelmi háttér stb. Egyébként én sem értek hozzá, így én sem tudom szakszavakkal kifejezni.
Egyébként pl. a köszönések is ebbe a problémakörbe tartoznak. Amikor azt mondjuk, hogy "jó napot kívánok!" akkor egyáltalán nem az elsődleges jelentése miatt mondjuk, hanem csak úgy rutinból, ez csak egy amolyan rítus. Sokszor nem is érdekel minket a jelentése, egyáltalán nem érdekel minket, hogy a másiknak milyen napja lesz. Viszont mégis van funkciója, mert egy tárgyaláson nem mindegy, hogy köszönsz. Pl. az, hogy "csá", nem illik oda, mindenki bunkónak nézne, de a "jó napot kívánok" az megfelelő, még akkor is, ha rohadtul nem érdekel téged a másik emberek napja.
Vagy idetartozik a szórend problémája, és a mondat modalitásának problémája.
Tortát vettem Lilinek.
Lilinek vettem tortát!
A két mondat teljesen mást jelent, még akkor is, ha a szavak elsődleges jelentése ugyanaz a két mondatban. Az első mondat csak egy kijelentés, hogy vettem egy tortát Lilinek. Oké, rendben, jól tetted. A második mondat viszont bizonyos kontextusban ennél többet jelent. A Lili ki van benne hangsúlyozva és felkiáltó a mondat, ami arra utal, hogy valaki esetleg azt hitte, hogy a beszélő másnak vette a tortát, erre a beszélő felkiált, hogy nem másnak vette, hanem Lilinek.
És amit Te mondtál, hogy a szavaknak melyik változatát használjuk, annak is lehet többletjelentése. A cigarettázás, dohányzás azok olyan hivatalos stílusú szavak, olyan távolságtartóak vagy semlegesek. A cigizés, bagózás viszont szlengesebb és közelebbi viszonyt feltételez. Egyébként ez már inkább stilisztika, de a pragmatikához is köze van.
„egyáltalán nem érdekel minket, hogy a másiknak milyen napja lesz.”
És egyébként tényleg, nem is gondolnám, hogy az egyszerű köszönések is ide tartoznak :D
Ez a terület érdekel a legjobban a nyelvészeten belül, ezért is gondoltam, hogy illene tudnom, hogy hívják, vagy mi ez tulajdonképpen :)
Köszi a választ
Őőőőő, na igen, tényleg erre gondoltam.
De szerintem inkább maradok a nyelvészetnél, mert ez tényleg eléggé „elvadult” :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!