Szerintetek a bibliai szövegek is hermeneutikai módon vizsgálhatóak? Azaz úgy értelmezzük, azt hozunk ki az adott szövegrészből, amit akarunk, bármilyen síkra terelhető?
Figyelt kérdés
2015. márc. 4. 20:43
1/4 anonim válasza:
Miért ne lehetne?
A logika alapján bármit meg lehet vitatni, más kérdés, hogy érdemes e a Bibliával foglalkozni.
2/4 anonim válasza:
Kicsit érthetetlen így ez a kérdés. Azt állítod benne, hogy a egy szöveg hermeneutikai vizsgálata egyenlő azzal, hogy azt hozol ki a szövegből, amit akarsz.
Tudom, mire gondolsz, de ez így mégis pontatlanul van megfogalmazva. Mert ha ez így lenne, elég parttalan valami lenne az irodalom (lásd Eco véleményét a túlinterpretálásról).
Egyébként az én véleményem az, hogy igen, minden szöveget lehet vizsgálni. A Biblia szövege is szöveg.
3/4 A kérdező kommentje:
Nem egészen így értettem. Például bizonyos részleteket különböző vallások más és más módon interpretálnak. A Jehova Tanúi bibliája állítólag kicsit más mint a Károli-féle fordítás. Vagy például más a Katolikus biblia.
2015. márc. 5. 00:22
4/4 anonim válasza:
De akkor ezek új szövegeket hoznak létre, nem?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!