Van ilyen kifejezés, vagy csak én használom rosszul?
Bnőmnek azt mondtam, h nem engedném ki éjszaka az utcára, mert sztem veszélyes városban lakik, a bűn városának olvastam, erre kb. úgy vette, mintha én birtokolnám, vagy kutya lenne, akit kiengedhetek, pedig csak féltésre gondoltam úgymond.
Én tévedtem ezzel a kifejezéssel, vagy ő akar belém kötni nagyon?
Előre is köszi.
Először nem ártana megtanulni magyarul fogalmazni meg helyesen írni.
Másodszor a barátnőf valószínűleg a "kiengeded" szót kifogásolta, és annyiban jogosan, hogy ez úgy hallatszik, mintha csak akkor mehetne bármerre is, ha te megengeded neki. Szóval félig-meddig jogosan veszi rossznéven.
1. Nincs benne értelmetlen magyar kifejezés.
2. Szvsz. nem különösebben kifogásolható a "kienged" igekötős ige használata ebben az esetben. Elég érzékeny. Túlreagálta. Különös tekintettel arra, hogy a "kienged" ige a fönti módban feltételes módban van!
Már azon agyaltam, h lehet, h ő nem hallott erről, vagy nem használják feléjük ezt a kifejezést, csak állatok kiengedésére, de alapból ezt le kéne vágnia, h egy sima féltés, nem pedig állatként kezelem + tényleg feltételes módban mondom + sztem ő se akar veszélyes helyen mászkálni éjszaka, szóval sztem magától se menne ki. :)
A rövidítésekért elnézést, nagyon megszoktam már ezt az írásmódot neten.
Nyelvileg már szerintem tisztába tettük. Nem tartom kifogásolhatónak, egyáltalán nem csak állatokra szokás használni, ráadásul feltételes módban volt.
Nem nyelvtanilag:
Az, hogy érzékenykedik rajta, az jó esetben csak pillanatnyi túlérzékenység. Én ugyan nem venném komolyan. Ha viszont rendszert csinál ilyenekből, azt már igen...
Köszöntem a hozzászólásokat. :)
Az a fura, h nem is gondoltam volna, de nagyon sok dolgot nem ért meg sztem, amit felénk használnak, mert feléjük nem használják. Azt hittem, h ilyen nincs Mo-n, h engem nem ért meg egy másik magyar, pedig azt tapasztalom, h van ahhoz képest elég sokszor sajnos. Pedig szomszéd megye, igaz, van köztünk egy Duna is. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!