"Végeztünk hatszáz" kifejezés honnan ered, mi ez a hatszáz?
Nem találtam neten rá semmit, nem is tudom, h ehhez a kérdéscsoporthoz tartozik-e, de ide úgy beillett nekem. :)
Előre is köszönöm a segítséget.
Gyanúm szerint ez egy amolyan baráti-üzleti poén lesz. Nálunk a következőképpen ismerik, ha valaki egy apró szívességet tesz az ismerősének (olyan szívességet, amiért nem szokás pénzt kérni, egy perc alatt elintézhető):
- Kész a feladat!
- Köszönöm szépen!
- Igazán nincs mit, négyezer lesz.
És az érték helyén egy, a megtett szívességhez képest irreálisan eltúlzott értéket szokás mondani, megjátszott teljes komolysággal, hogy első reakciójaként ledöbbenjen a szívességet kérő illető :)
Ja, mi ötezerrel csináljuk. Nincs mit, ötezer.
Az elsőnek igaza lehet.
Régen a hatszáz is hasonló mértékű irreális összeg lehetett.
Én sem találtam konkrét választ. :)
Pusztán ennyit:
"Végeztem, hatszáz. (hm) (ritk), (szleng)
{elutasítás kifejezése: nincs több mondanivalóm, végeztünk, mehetsz}"
(O. Nagy Gábor Magyar szólások és közmondások)
Nálunk a "Végeztem, hatszáz" kifejezést kb. ugyanúgy használták, mint a "Hacsek, Sajó, a téma be van fejezve" szólást, a két humoros Vadnai László által kitalált személyre utalva. "Nincs több vita, ez az utolsó szavam!" jelentéssel.
Az eredet minden valószínűség szerint a régi alkudozások befejezését idézi, amikor az eladó (vagy a vásárló) kijelentette, hogy ennél az árnál nem megy lejjeb (vagy nem ad többet), az üzlet tehát nen jön létre, ha a másik ebbe nem egyezik bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!