Hogy lehet Nagy Károly Európa első királya, ha már az ókorban a görögöknek királyaik voltak?
Azok kiskirályok voltak, tkp városállamok királyai.
Pl :Odüsszeusz Ithaka királya. Nem képviselt akkora hatalmat, mint egy nagy európai állam.
A görögöknél baszileuszok voltak. Ezek inkább törzsfők, városi előljárók, mint királyok.
A mükénei korban voltak az anaxok, illetve ott voltak a makedón uralkodók. Rájuk nem igazán tudok mit mondani.
De szerintem Nagy Károly esetében arra gondolnak, hogy ő volt az első mai értelemben vett, keresztény király.
L
"Az ókori Görögországban azok nem igazán királyok voltak. Szatrapáknak hívták őket"
Te kevered a szezont a fazonnal és a görögöket a perzsákkal.
A satrapák a satrapiák (perzsa tartományok) helytartói voltak.
L
"Hát speciel egy makedón király - valami Nagy Sándor - nem csak egy városállam kiskirálya volt."
Ezzel beleesel abba a hibába, hogy a makedónokat görögnek veszed, amikor egyáltalán nem biztos, hogy azok voltak.
Mellesleg a makedónok egy külön kategória. A makedón uralkodók II. Philipposz előtt, csupán a makedón törzsfők bábjai voltak.
L
Miért hol írtam, hogy Makedónia=Görögország?
Abban viszont megegyezhetünk azt hiszem, hogy Makedónia Európában volt.
18:10: "Az ókori Görögországban azok nem igazán királyok voltak. Szatrapáknak hívták őket, és csak egy-egy városállamot (poliszt) felügyeltek. Városállamok pl: Spárta, Athén. Az egyik szatrapa ellenőrizte a másikat, és nem volt akkora hatalmuk, mint egy királynak."
Te: "Hát speciel egy makedón király - valami Nagy Sándor - nem csak egy városállam kiskirálya volt."
Ezek után azt akarod bemesélni nekem, hogy a makedónokat nem tartottad görögnek?
L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!