"Ha nem tudod legyőzni őket, állj be közéjük" - csak én gyűlölöm ezt a mondást?
Talán Mussolini mondása volt, hogy amit nem tudunk megakadályozni, azt segítsük elő.
Ennek első körös értelmezése az a politikusi köpönyegforgatás, ami a pejoratív tartalma.
Viszont valóban benne van az is, hogy amennyiben nem hagyod magad szembe úszva elsodortatni az árral, hanem vele úszol, nem söpör el és belülről bizonyos mértékben esetleg befolyásolni tudod.
A célt szentesítő eszköz, az elvhűség akár a pusztulásig vagy az ideiglenes engedés azért, hogy később még legyen lehetőség szembeszállni, örök stratégiai és etikai dilemma és általános válasz sosem lesz rá.
Lehet pozitív értelme, célja is.
Valahol ide passzolhat például az aikido alapvető eleme, az ellenség erejének saját maga ellen fordítása, a bejövő ütés elől kitérve még tovább húzva ugyanabba az irányba a kontroll átvétele....
Olyan sok aspektusa van a dolognak, hogy nem lehet megválaszolni.
A kérdésben felvetett változat szó szerint inkább a köpönyegforgatásra utaló ízű, de ez csak egy apró szelete az egész elvnek.
Emlékezzünk a Jedi-képzés egyik alapelvére:
A fa dacol a széllel és a vihar kidönti. A nád meghajlik és túléli. :)
Én is úgy érzem, hogy ált. a többségnek nincs igaza.
Érzelmekkel felfogva: ahogy én csinálom, úgy a kellemes.
Reális érvekkel is ált magam mellett tudok érvelni.
De ez tök rossz. Én néha szeretnék beállni a sorba. :/
Maradjunk annyiban, nem állok feltétlenül szemben a tömegekkel, de csak akkor állok melléjük, ha sziklaszilárdan biztos vagyok benne, hogy az a helyes. Az emberek általában megelégszenek azzal, hogy ha sokan mások is arra mennek, akkor biztosan jó irányba mennek.
Én épp ettől leszek szkeptikus.
Szeretek önállóan véleményt alkotni. Ennyi individualizmus talán még megengedhető. :D
Pedig még divat terén is így vagyok, lexarom, mi a trend, olyan öltözéket választok, ami a stílusomnak felel meg, nem az aktuális trendnek.
Nem sodródom moziba a tömegfilmekre, nem vagyok hajlandó magam elkötelezni egyetlen politikai párt mellett sem, egyetlen vallási irányzat mellett sem, nem vásárolok presztízsszimbólum autót meg telefont sem, a praktikum, igényeim, ízlésem szerint választok és nem érdekel róla mások véleménye.
Mármint a szubjektív véleménye. Meghallgatom, mert plusz ismeret sosem rossz, de nem ingat meg. Tényekkel, valódi érvekkel mindig is meggyőzhető és véleményváltoztatásra bírható vagyok, mert vitában is a célom az igazság, nem az, hogy nekem adjanak igazat.
Tökéletes én sem vagyok, ezért hozzáteszem, ezek a fő elveim, mindenki hibázhat, néha eltérek ettől, de igyekszem tartani magam hozzá. Így nem érzem magam kolompkövető birkának és el tudom viselni, ahogy visszanéz a tükörképem a mosdókagyló fölött. :)
hát igen mert mindenki járjon Béjemvével, és ájfónón hívja fel a cicuskáját aki a legújabb divat miatt felveszi a 20centis magassarkúját , közbe járni nem tud benne, de nem baj ez a divat. ...
persze ez tényleg olyan dolog hogy nem általánosság. csak mindenki megy a hülyeség után ami már a csapból is folyik. nem kell tömegembernek lenni. . legyen önálló véleményed , legyen saját stílusod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!