Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Ha valaki érzi, hogy más...

Ha valaki érzi, hogy más korban jobban érezte volna magát mit csinál?

Figyelt kérdés
Nem tud semmit tenni, hiszen az időgépet még nem találták fel.
2014. júl. 26. 22:28
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem érezted volna magad jobban. A mostani kor is van ugyanolyan jó mint bármikor máskor, sőt, most a technológiának és a civilizáció fejlettségének köszönhetően sokkal több lehetőséged van.

Csak meg kell találnod a jót :)

2014. júl. 26. 22:47
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Sőt, nem csak sokkal több a lehetőséged, hanem lényegesen sokkal kevesebb a kellemetlenséged is. Ma például nem kell a téli hónapokban minden áldott reggel feltörni a jeget a teknőben hogy meg tudj mosdani, és a fogfájásnak sem a foghúzás a (csaknem) egyetlen ellenszere. És még lehetne sorolni napestig...
2014. júl. 26. 23:32
 3/12 A kérdező kommentje:

Nem igazán erről írok. Rossz zenekarok alakulnak, nem tudnak igazán áttörő dalszövegeket írni. Az irodalom elvesztette a jelentőségét. Konkrétan a színház sem ugyanaz már.

Ha más kérdéseket vizsgálunk akkor viszont romlott a közbiztonság, az egyes emberek közötti vagyoni helyzet közötti pénzkereset között is nagy a differencia. Nézd meg a közoktatás helyzetét, a kórházakat. Katasztrófa.

Szerinted vissza mertek volna-e szólni itt Magyarországon a diákok úgy a tanárnak mint ma? Másrészt a drogot még hírből sem ismerték.

Természeti katasztrófa sem volt ennyi, bár erről nincsenek pontos, egzakt adataim.

2014. júl. 26. 23:41
 4/12 anonim ***** válasza:
72%

Hát nem igazán látod jól a dolgot. Ma is vannak komolyzenekarok, meg füstöskocsmarockerek, az egy dolog, hogy a rádióban nem ezeket nyomják. Bár neten sok online rádió van, ahol lehet ilyeneket hallgatni (pl. millioradio.hu). Irodalom is van, születnek új művek, a szépirodalom műfajában is. A közbiztonság azért romlott, mert valóban nagyobbak a keresetek közti differenciák, ezért jobban megéri betörni ide-oda, és többen is vannak akik be akarnak törni. A közoktatás sem rosszabb, mint régen volt (az átkos előtt nem is nagyon volt közoktatás). Az, hogy a gyerek eleve sokkal neveletlenebbül kerül be az iskolába mint az átkosban, az nem a rendszer hibája, hanem a szülőké, akik csak csinálják, de nem nevelik a gyereket.

A kórházakról is csak a sápítozás megy (bár az előző kormányzat tényleg kilopott belőlük mindent, amit csak lehetett, csaknem összeomlott a kórházasdi). Csak ma abból is közbotrányt csinál a média, ha az orvos véletlenül egy öltéssel kevesebbel varrja össze a sebet mint az elő van írva. Régen ezek a dolgok nem nagyon kerültek ki a kórház falai közül, mert egyrészt a vezetés nem engedte, másrészt az emberek olyannak fogadták el a közellátást, amilyen volt, nem a nyugati szinthez hasonlítgatták állandóan.

Drogok akkor is voltak, de a fizetések nem igazán voltak elegendőek azok megfizetésére. Mivel hazánkban nem termeltek (mert nem volt kellő felszereltségű laborra pénzük az embereknek, másrészt a gyenge közoktatásnak (!) köszönhetően az elméleti részét sem igazán ismerték, szinte kizárólag külföldről áramlott az országba a drog. Áramlott volna, ha lett volna rá fizetőképes kereslet. De mivel pénzük se volt az embereknek, ezért meg sem tudták fizetni a drogokat. Füves cigit akkoriban is szívtak (még ha nem is olyan méretekben mint ma), meg mákteát ittak, mert előbbi azért csak csurrant-cseppent, utóbbihoz meg itthon is meg lehetett termelni az alapanyagot. Főleg a szintetikus drogok piaca lendült fel a rendszerváltás után (kokain, LSD, amfetaminok), mert hirtelen sok pénze lett az embereknek. A többi meg ma sem jelentős hazánkban.

Az átkos előtt még borzasztóbb volt a helyzet a maihoz képest. Egy sima bárányhimlőbe, kanyaróba, torokgyíkba is belehaltak az emberek, a gyermekhalálozás félelmetes méreteket öltött (10 gyerek közül jó ha 3 megérte a felnőttkort), cipő, ruha csak néha adódott, azt is három-négy gyerek hordta egyszerre, felváltva. Kaja vagy volt vagy nem, attól függően hogy milyen volt a termés a földeken. Nem volt vezetékes víz, villany, gáz, csatornázás, hőszigetelés, ellenben volt kút meg árnyékszék a ház mögött, fincsi terjengő fekáliaszaggal nyáron, télen meg odafagyott a feneked a deszkához. Tévét, számítógépet, internetet, telefont, autót hangtechnikát még hírből sem ismerték. Vizet a kútból húztak még télen is, világítani petróleumlámpával tudtak, de a petroval is spórolni kellett, úgyhogy csak akkora lángot csináltak, hogy még éppen ne essenek egymáson keresztül. 3 generáció lakott egy 60 m2-es vályogházban, nem ritkán 8-10-12 ember. Kukoricacsutkával meg kukoricaszárral tüzeltek télen, az ablak reggelre belülről deresedett be (már ha volt egyáltalán, legtöbbször csak rongy vagy fakéreg, esetleg deszka funkcionált ablakként), az ágyat képező szalmában nyüzsögtek az élősködők, az állandó vakarózás, az egyhetes hónalj-, láb- és szájszag teljesen általános és természetes dolog volt. Ősszel és tavasszal térdig érő sárban jártak-keltek az emberek, mert aszfalt és beton ismeretlen volt még akkor (legalábbis a lakosság körében).

Szerintem te nem akarnál ilyen körülmények között élni a mai helyett, csak hogy jobb dalszövegeket hallhass.

2014. júl. 27. 00:21
 5/12 2xSü ***** válasza:

> Rossz zenekarok alakulnak

Hatalmas probléma. Hallgass régi zenét. Egyébként új zenekarok is alakulnak mindenféle stílusban, maximum kicsit utána kell járni.

> Az irodalom elvesztette a jelentőségét.

Nálad? Nálam nem. Ma is vannak jó költők, írók, régen is voltak, ma maximum nehezebb megtalálni az igazi értéket képviselőket, de legalább van lehetőségem megkeresni, illetve elérni a régi műveket. Régen egy átlagembernek erre aligha volt lehetősége.

> Ha más kérdéseket vizsgálunk akkor viszont romlott a közbiztonság,

Biztos vagy ebben? Régen hány embert ütöttek le a pénzéért, raboltak ki. Mekkora volt a bűnelkövetések aránya a lakóssághoz viszonyítva, és ebből mennyit derített fel a bűnüldözés?

> az egyes emberek közötti vagyoni helyzet közötti pénzkereset között is nagy a differencia

Még mindig jobb sora van a középréteg 90%-nak, mint mondjuk 200 éve. Inkább keresek átlagbért, mint jobbágy legyek a középkorban.

> Nézd meg a közoktatás helyzetét

Most van közoktatás. Igaz az elmúlt pár tíz évhez képest vannak negatívumok, de mondjuk a középkorhoz képest…

> kórházakat

Szintén pár tíz éve lehetett csak valamivel jobb. Előtte meg minden szempontból csak rosszabb volt.

> Természeti katasztrófa sem volt ennyi

Vagy csak nem tudtunk róla.

Mondjuk ha úgy 10-20 évet mennél vissza az időben, akkor még valamennyire jogos a felvetés. De azért látnod kell, hogy a felsorolt szempontok alapján az aranykorban élsz, a történelem során soha nem volt ennyire jó a helyzet ezen szempontok alapján. Ma egy gyári munkás is összességében nagyobb luxusban él, mint a fényűzéséről híres XIV. Lajos. De akkor menj inkább 10-20 évvel előre, ugyanis…

> Ha valaki érzi, hogy más korban jobban érezte volna magát mit csinál?

Megteszi azt, ami tőle telik, ami rajta múlik, és ha csak a szűk környezetére is van hatással, akkor azt megpróbálja jobbá tenni.

Ha valamire hatással vagy, akkor tegyél meg mindent annak érdekében, hogy azt jobbítsd. Ha valamire meg nincs hatásod, akkor azon ne rágd magad, attól nem lesz jobb, csak rosszabb.

2014. júl. 27. 01:04
 6/12 A kérdező kommentje:

Kedves Válaszoló!

Részben igazad van. Tényleg fantasztikus, ahogy fejlődik a világ, de ez viszont elvezet odáig, hogy emberi kapcsolatok gyakorlatilag nincsenek, csak virtuálisak. Ma ha valakinek születésnapja van a facebook oldalon kívánok neki, de még arra sem veszem a fáradtságot, hogy felhívjam.

Az, hogy milyen gyerekek kerülnek be az iskolákba nagyban függ attól, hogy milyen nevelési elvek mentén szocializálódott. Sajnos erre erősen rányomja a bélyegét az a sok információforrás, ami a médiából kiáramlik vagy az újságokból, bármilyen más hírforrásból. A gyerek nem tud vele mit kezdeni. Kap egy valamilyen ingert és elkezd azoknak megfelelően élni miközben fogalomkört nem tud hozzá kapcsolni. Fogalmuk nincs mi ellen, de lázadnak. Majdnem összeverik egymást. Nem elégedettek a körülöttük lévő világgal, amiben mindent elönt a gyűlölködés és ők válnak azzá ezáltal. Ha bemész egy iskolába a teljes érdektelenséget látod, ezen kívül bár nem tartozik szorosan ide, de látod őket, amint totál kiúttalanságot tapasztalnak maguk körül. A korrupció hatalmas méreteket ölt. Elönt mindent a szenny és mocsok akkor hogyan reagálnának erre a mai fiatalok? Minden kaotikus.

Arról nem is beszélve, hogy pont a technologizáltság lehetővé tette azt, hogy interneten mindent elolvasunk és az életben ne vegyünk könyvet a kezünkbe. Másrészt iszonyatosan felgyorsult a világ, minden és ezt már emberi ésszel mi nem bírjuk. Lépten-nyomon telefonok csengenek, zúdulnak ki az emberek a közlekedési eszközökből. Ez egy idő után már paranoiát okoz és csömört. Menekülnél.

Divat. Nem tudok azonosulni vele. Felnyírt haj vagy teljesen kopasz, fülükben MP3 lejátszó és hallgatják a sok borzalmat.

Filmek. Szinte a rendszerváltás óta egy olyan film nem volt, amire érdemes odafigyelni. Akciófilmek, horror, sci-fi, bugyuta vígjátékok semmitmondó, jellegtelen színészekkel.

A válások száma is megnőtt. Soha ilyen nagymértékű szeparálódást nem láttam. Szétmegy szinte minden család és még ha együtt vannak is nem boldogak.

Utolsó pont. Te itt modern berendezésekről írsz. Miközben vannak régről használati tárgyaink, amelyek állítom jobban működnek mint a maiak.

Teljesen megértem, ha valakinek más véleménye van. Ez is csak egy a sok közül.

2014. júl. 27. 01:08
 7/12 anonim ***** válasza:

"Ma ha valakinek születésnapja van a facebook oldalon kívánok neki, de még arra sem veszem a fáradtságot, hogy felhívjam."

Erről csak te tehetsz, nem a kor hibája. Miért is nem hívod fel? Lustaságból? Igazán megtehetnéd, én meg szoktam. Pedig ugyanabban a korban élünk.

"Az, hogy milyen gyerekek kerülnek be az iskolákba nagyban függ attól, hogy milyen nevelési elvek mentén szocializálódott. Sajnos erre erősen rányomja a bélyegét az a sok információforrás, ami a médiából kiáramlik vagy az újságokból, bármilyen más hírforrásból."

Ez meg a szülők hibája, hogy hagyják ezt. Erre utaltam már előző hozzászólásomban is, hogy csak csinálják a gyereket, de nem nevelik. Nő mint a dudva, aztán meg csodálkoznak hogy kezelhetetlen.

"Arról nem is beszélve, hogy pont a technologizáltság lehetővé tette azt, hogy interneten mindent elolvasunk és az életben ne vegyünk könyvet a kezünkbe."

A lehetőség nem jelent kényszert is egyben. Én is ha gyorsan információra van szükségem, a netet vakarom elő először, mert onnan a leggyorsabb információt szerezni. Azonban nagyon szívesen olvasok könyvet is, regényeket, novellákat, igaz, azt is ma már legtöbbször inkább neten. De tudatosan teszem, így legalább nem kell fákat kivágni azért, hogy én megismerjek egy történetet.

"Lépten-nyomon telefonok csengenek, zúdulnak ki az emberek a közlekedési eszközökből. Ez egy idő után már paranoiát okoz és csömört. Menekülnél. "

Én nem, jól érzem magam :) Vettem egy motort magamnak, olcsóbban járok vele mintha bkv-znék vagy mávoznék, és még emberek sem ömlenek ki belőle. A parkolás ingyenes, a szervizelése gombokból van. Csak tudni kell választani. A telefonom sem csörög állandóan, nincs rá szükségem, másnak se rám. Legalább nyugalom van, biztosan nem agyvérzésben fogok meghalni :D

Egyébként meg ha már itt tartunk: az imént panaszkodtál, hogy eltűnnek az emberi kapcsolatok, most meg az a baj, hogy állandóan csörög a telefonod. Legalább találd már ki, hogy mi is a bajod :)

"Divat. Nem tudok azonosulni vele. Felnyírt haj vagy teljesen kopasz, fülükben MP3 lejátszó és hallgatják a sok borzalmat. "

Kit érdekel? Miért is kéne azonosulni a divattal? Tudod, erről unokatesómnak (elég öntörvényű) volt egy jó beszólása: A birkák követik a divatot. Én csinálom." És igaza van :D

"Filmek. Szinte a rendszerváltás óta egy olyan film nem volt, amire érdemes odafigyelni. Akciófilmek, horror, sci-fi, bugyuta vígjátékok semmitmondó, jellegtelen színészekkel. "

Ha a művészfilmekért vagy oda, akkor így keress rá. Én nagyon sok filmet láttam a rendszerváltás után, ami nagyon tetszett, volt mondanivalója, jó színészekkel, szereposztással, történettel. Csak két gyors példa ami hirtelen az eszembe jutott: Hazafi és Rettenthetetlen. Mindkettő Mel Gibsoné, kedvelem azt a színészt.

"A válások száma is megnőtt."

Még mindig jobb elválni egy iszákossá váló férjtől, mint mellette maradni kényszerből és félni tőle meg gyűlölni. Régen nem azért nem volt divat a válás, mert olyan hű de milyen jól választottak volna az emberek párt maguknak és dúlt volna a lááv idős korukig. Hanem azért, mert egyrészt féltek a szóbeszédtől, "mi lesz ha megszólnak?", másrészt kényszerűségből, mert nem volt hova menni. Az asszony dolga az volt, hogy kiszolgálja az urát, elvált asszony meg senkinek se kellett jóformán. Egyedül egy elvált asszonynak, főleg anyának kínkeservesebb volt az élete, mint a részeges ura mellett, aki minden nap verte. Hálistennek kinőttünk ebből a korból.

"Szétmegy szinte minden család és még ha együtt vannak is nem boldogak. "

Én nagyon sok családot ismerek, akik nem mennek szét, a miénk se. És ha nem is minden percükben, de azért boldogok.

"Utolsó pont. Te itt modern berendezésekről írsz. Miközben vannak régről használati tárgyaink, amelyek állítom jobban működnek mint a maiak. "

Na ebben egyetértek, tényleg a szemétgyártás megy ma nagyüzemben. Szart, bóvlit gyártanak, és a kispénzű csak ezt tudja vagy hajlandó megvenni. Pedig ma is vannak minőségi termékek, amit egyszer kell megvenni, aztán csak használni. Persze ezek drágák, és nem mindenki tudja megfizetni. Ez mondjuk régen is így volt, de még alternatíva sem volt, hogy bóvlit vegyenek a drága minőségi helyett. De hát ha szart vesz az ember, akkor ne csodálkozzon, hogy szar vele dolgozni és még hamar tönkre is megy...

2014. júl. 27. 01:32
 8/12 A kérdező kommentje:

Én megértem, ha különbözőképpen gondolkodunk. De. A telefon csörgése nem abban az esetben zavar, ha engem keresnek. Másnál látom, hogy öt percenként csöng a telefon, még a hálózati is és ettől már lassan szétmegy az ember feje.

A könyvekkel kapcsolatban. Soha nem lesz ugyanaz az érzés, ha számítógépen olvasol valamit, mintha a kezedbe vennél egy könyvet. Ráadásul még a szemet is rontja. Annak ha beülsz egy könyvtárba van egy special feelingje.

2014. júl. 27. 04:19
 9/12 A kérdező kommentje:
Igen pontosan a birkák követik a divatot csak az a baj, hogy ez lassan egy társadalmi nyomás lesz. Ha nem követed a csorda népet, aki már lassan felsőbbrendű kivet téged. Állítólag demokráciában élünk és mégis mintha despotikus lenne, azaz félünk ma is kimondani a gondolatinkat, mert a csorda népnek szúrja a szemét. Ez a mi demokráciánk, ami diktatúra.
2014. júl. 27. 04:40
 10/12 anonim ***** válasza:

"De. A telefon csörgése nem abban az esetben zavar, ha engem keresnek. Másnál látom, hogy öt percenként csöng a telefon, még a hálózati is és ettől már lassan szétmegy az ember feje. "

És mit törődsz te mások ilyen jellegű problémájával? Majd megoldja ha akarja, ha terhessé válik már neki. Lecseréli időnként a csengőhangját, vagy halkabbra veszi a telefonját. Nehogy már mindenki problémáját a nyakadba vedd, akkor persze hogy összeroppansz. Ő választotta azt a munkaágazatot amiben naphosszat csak csörög a telefonja, ez ezzel jár. Nem fenékig tejfel az élet, valamit valamiért.

"A könyvekkel kapcsolatban. Soha nem lesz ugyanaz az érzés, ha számítógépen olvasol valamit, mintha a kezedbe vennél egy könyvet."

Valóban nem, de megint csak valamit valamiért. Imádtam, imádok én is olvasni, a betűhordozó milyensége ez mellett nekem részletkérdés. De léteznek még papír alapú könyvek, ha neked ezek jönnek be, meg lehet vásárolni őket könyvesboltban, vagy kikölcsönözni könyvtárból (vagy elolvasni ott), ez nem tiltott dolog. Nem is értem ezen problémádat, ezt úgy írtad, mintha papíralapon már nem is lehetne könyvet kapni. Megint csak felteszem a kérdést, mit törődsz ilyen dolgokkal? Neked megvan a papírkönyv alapú olvasás lehetősége, akkor neked nem tökmindegy hogy más hogyan olvas könyvet? :)

"Ha nem követed a csorda népet, aki már lassan felsőbbrendű kivet téged. "

Nem is bánom. Amely réteg amiatt vet ki maga közül, magából, mert nem vagyok hajlandó felnyírt meg feltupírozott páwafrizurával divatolni, az nem érdemli meg, hogy személyemmel az ő "gyülekezetük" létszámát gazdagítsam :P Szerintem így kell hozzáállni a dolgokhoz. Legalábbis nálam működik, működött anno :)

Az ilyenek vagy kinövik ezt a divatőrületüket záros határidőn belül, vagy sosem lesz belőlük semmi, mert mindig csak a nyáj után kullognak. Ez mindig is így volt és mindig is így lesz. Én is keresztülestem ezen, de már rég kinőttem belőle (és mindazon kortársaim is, akik ugyancsak ebben a cipőben jártak anno). Ma már csak mosolygunk azokon akik most vannak benne ebben. Ők is átesnek majd ezen, kinövik idővel, és ugyanígy csak mosolyogni fognak azokon, akik akkor lesznek majd benne.

"Állítólag demokráciában élünk és mégis mintha despotikus lenne, azaz félünk ma is kimondani a gondolatinkat, mert a csorda népnek szúrja a szemét. Ez a mi demokráciánk, ami diktatúra."

Ezt csak most érzed így, néhány év múlva már te is csak mosolyogni fogsz rajtuk ;)

2014. júl. 27. 08:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!