Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Hogy lehet egy nehéz olvasmány...

Hogy lehet egy nehéz olvasmányt megérteni?

Figyelt kérdés
Egyetemista vagyok, és rengeteg nehéz szövegű politikatudományi, kommunikációtudományi olvasmányt hagynak fel, képtelen vagyok megérteni a szöveget, holott magyarul van. Komplikált kitekert mondatok, amik tizedik olvasásra is ugyanolyan érthetetlenek... Segítsetek!
2010. jan. 9. 11:32
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
77%

Menj el hentesnek!

Egyébként ismerős a dolog. Nincs megoldás. Át kell menni valahogy. Remélem, nem akarsz te is egyetemi tanár lenni!

2010. jan. 9. 12:05
 2/11 anonim ***** válasza:

A poltud és a kommtud alapból nem lehet nehéz, ugyanis ezek nem bonyolult tudományok. Nehéz olvasmány mondjuk a diffegyenletek vagy az elméleti mechanika. Vagy ha a bölcsészkarról akarsz példát, akkor mondjuk Hegel, az tényleg nehéz.

A megoldás az, hogy minden mondatot érteni kell. vagyis ha elolvastál egy mondatot, akkor utána elő kell tudni adnond magadban a lényegét. Ha átugrod azt, amit nem értettél, akkor egy idő után semmit sem értesz. Lépésről lépésre kell haladni, ha egy képletet nem értesz, akkor el kell olvasni 20-szor is, meg kell érteni, mi micsoda benne és hogyan kapcsolódik, és ha megértetted, akkor még gyakorolni kell, hogy a megértése, értelmének reprodukálása gyorsan menjen. Vannak sok könyv, amikben óránként 0,5-1 oldalt lehet haladni. A politológia és a kommunikációelmélet szövegei ehhez képest kalandregények.

2010. jan. 9. 12:22
 3/11 A kérdező kommentje:

Relatív, hogy kinek mi nehéz. Az egész évfolyam a szöveg érthetetlenségére panaszkodik, szóval valószínűleg nem én vagyok a értelmi korlátozott egyedül, mint azt ahogy beállítottad kedves második válaszoló. Örülök, hogy neked ez a kisujjadban van, és esti meseként olvasod, díjaztam volna, ha nem a nehezebb olvasmányok elsorolásával töltöd a válaszodra kapott helyet, hanem kizárólag a kérdésre válaszolsz.

Sajnos a sok tudomány elveszi az empátia helyét a gondolkodásodban...

2010. jan. 9. 12:31
 4/11 A kérdező kommentje:
+z
2010. jan. 9. 12:32
 5/11 anonim ***** válasza:
49%

"díjaztam volna, ha nem a nehezebb olvasmányok elsorolásával töltöd a válaszodra kapott helyet, hanem kizárólag a kérdésre válaszolsz."

Ha észrevetted volna, a válaszom nagy részében arról írtam, hogyan kell elolvasni egy nehéz szöveget. Ha tényleg olyan szinten nulla a szövegértési képességed és az intelligenciád, hogy ez elkerülte a figyelmedet, akkor lehet, hogy csakugyan inkább hentesnek lenne érdemes tanulnod, ott nincsenek bonyolult szövegek, és még hasznos is.

2010. jan. 9. 13:29
 6/11 A kérdező kommentje:

Ott volt a "kizarolag" szocska, ami valoszinuleg elkerulte a figyelmed... Megerne ujraolvasni amit irtam mielott zugolodsz, mert igy teljesen mast jelent a szoveg... ugy latom az egyszeru szovegek ertelmezesevel is gondod van, es meg te probalod magyarazni, hogyan kell ertelmezni egy tudomanyos szoveget :)

Vegul pedig, mielott meg az ekezet nelkuli irasba kotnel bele, szolok, hogy mobiltelefonrol irok, es nincs magyar nyelv.

2010. jan. 9. 18:55
 7/11 anonim ***** válasza:

Csak kitartás kell. Nem tudom, ismered-e Jacques Derrida szövegeit? Akkorákat küzdöttem vele, mint állat. Egyszer egy mindössze három oldalas szövegét 10 órán keresztül olvastam újra és újra. Végül megértettem, mármint azt hiszem, hogy megértettem. :) Gyakorlat teszi a mestert! Meg a magyar értelmező kéziszótár internetes változata! :)

Jó szelet!

2010. jan. 9. 20:12
 8/11 A kérdező kommentje:
Koszonom :)
2010. jan. 9. 22:45
 9/11 anonim ***** válasza:

Mondatról mondatra, ha kell, szóról szóra haladj, minden kifejezést alaposan rágj meg. Olvasd fel, mondd ki hangosan is az olvasott mondatot, szöveget stb. Nézz utána az ismeretlen fogalmaknak mindenképp.

Jó megoldás, ha kezdésnek elolvasod, átfutod a témakör alcímeit, hogy memorizálás előtt képben légy, mire kell számítanod.

Hangsúlyozz! Próbálj minél jobban belehelyezkedni a szövegbe. Beválhat, ha úgy fogod fel, mint egy forgatókönyvet a filmedhez, ahol te vagy a főszereplő.

2010. jan. 12. 14:18
 10/11 anonim válasza:
hát én úgy szoktam hogy elképzelem képekbe a fejemben pl.:xy talált egy láda kincset akkor elképzelem hogy talált.(bocs most nem jutott az eszembe jobb)
2010. jan. 12. 19:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!