Amikor Hitler már uralmon volt, de még nem tört ki a világháború, miért nem kezdtek el a zsidók sokkal hamarabb menekülni?
"Én úgy tanultam, hogy ez a nácik elképzelése volt."
Ez konkrét eset, amit írtam.
Nem volt egyébként nagy különbség a két rendszer között, ez csak utólagos mese, miszerint a gonosz, náci Németország állt szemben a szegény, szerencsétlen, ártaltanbárány Lengyelországgal. Lengyelországot egy szélsőjobboldali, fasisztoid katonai junta kormányozta, amely sok szempontból a náci Németországot próbálta utánozni, pl. a zsidókérdésben.
Hát nem, hatalmasat tévedsz.
Lengyelország, mint olyan a napóleoni háborúk óta nem is létezett, ezért az első vh. utáni helyzet rendkívül viharos volt a számára.
Igyekezett lavírozni Németország és a Szovjetunió között, háborús konfliktusa is volt velük, meg a létrehozott Csehszlovák állammal és részben ez, meg a hagyományos lengyel-magyar barátság miatt nem lépett be a kisantantba, pedig az jelentősen stabilizálhatta volna a kül és belpolitikáját.
Állandó válságban volt az ország és a nacionalista nézetek jelentősen felerősödtek.
A sziléziai és pomerániai küzdelmek végig megszabták a hozzáállását a politikához, amelyeket utólag némely esetben baklövésként is értékelhetünk, de az adott helyzetben gyakori volt a két rossz közötti választás, kényszerpályán mozgott a lengyel politika és mindent megpróbált, hogy helyzetén javítson.
A fasiszta Németországhoz ellenben egyáltalán nem lehet hasonlítani, ez teljesen nonszensz.
Lényegében végig parlamenti demokrácia volt náluk, a sok kormányválság után a Piłsudski vezetése alatt álló hadsereg erős befolyásával, ez igaz, de katonai juntáról egyáltalán nem lehet beszélni.
A zsidók viszonylagosan nagy népessége (amely időnként jelentősen változott, a területi el és visszacsatolások függvényében), átlagosan a lakosság 8 % -a, amely nem volt politikaformáló erő, lényegében megoszlottak az ellenzéki pártokban.
Helyzetükre rányomta ugyan a bélyegét a lengyelek hagyományos vallásossága és a feléledő nacionalizmus, de a lengyelek hozzászoktak már a zsidókhoz, sehol nem akadályozták őket semmiben, sem a vallásuk gyakorlásában, sem az életmódjuk megtartásában, megvolt a helyük a közéletben, az oktatásban, hiszen a lengyel nacionalizmus nem elsősorban ellenük irányult, hanem az ukránok, a németek, a csehek és lényegében a Szovjetunió és Németország ellen.
A hadsereg időnkénti felerősödő befolyása alatt, pl. az "ezredesek" kormánya idejében, amikor hat miniszter katonatiszt volt, az egész társadalom katonásabb módon lett igazgatva, ez egyáltalán nem csak a zsidókkal szemben volt megnyilvánulva, hanem mindenkivel szemben.
Jórészt persze az ellenzék, de gyakorta az egész ország kapott belőle, de összességében alig különbözött a Horthy féle magyar kormányzattól, amelynek szintén a revizionizmus volt a fő kormányzati irányvonala.
Nagy általánosságban nem volt rossz a zsidók helyzete a német megszállásig Lengyelországban, hasonlóan Magyarországhoz, ahol a németek nyomására meghozott zsidótörvényekig viszonylag nem volt rossz a zsidóság magítélése.
A lengyeleknél még talán jobb is volt, de természetesen itt voltak területi eltérések, pl. a német lakosságú részeken hatott az anyaország propagandája valamennyire, ezt figyelembe kell venni, de ezért is Hitler propagandája a felelős, mert a lengyelek soha nem voltak különösképpen intoleránsak.
"Nagy általánosságban nem volt rossz a zsidók helyzete a német megszállásig Lengyelországban,"
Több száz halálos áldozatot követelő zsidóellenes pogromok, numerus clausus, a lengyelországi zsidóság totális kitelepítésének ötlete, a nürnbergi törvényekhez hasonló zsidóellenes rendszabályok bevezetésének előkészületei 1939-ben, ez volt Lengyelország 1939-ben.
Egyébként igaz, ehhez hozzájött még a német, ukrán és belarusz kisebbségek elleni nagyon durva üldöztetés is, ukránoknak szánt koncentrációs tábort is beleértve, és egy igen agresszív, nacionalista külpolitika követése a szomszédos országok ellen.
Ezt a madagaszkári kitelepítést én is a hitleristák ötleteként ismerem.
A pogromokat tudtommal az ukránok követték el, talán a németek lakta övezetekben is előfordult atrocitás, de ezt jeleztem is.
Szerintem maguk a lengyelek nem foglalkoztak különösképpen a zsidókkal, ezt az is bizonyítja, hogy a megszállás után a Gestapo elvitte az egyetemekről a fél tanári kart, hiszen azok zsidók voltak, vagyis a lengyelek hagyták őket tanítani, lehettek ügyvédek, orvosok és mindenhol működtek a jesívák, a zsinagógák.
De természetesen ha alá tudod támasztani, érdekelne és szívesen megnézném, milyen anyagot tudsz erről mutatni, mert én nem ragaszkodom vakon ezekhez a tényekhez, eddig így tudtam, ha bebizonyítod, hogy nem így volt, akkor változtatok az álláspontomon.
Szóval mire alapozod, hogy a lengyelek hasonlóan antiszemiták voltak, mint a nácik?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!