Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mit jelentenek a guelf és...

Mit jelentenek a guelf és ghibellin szavak?

Figyelt kérdés

Azt tudom, hogy kik voltak a guelfek és a ghibellinek, de maguk a szavak jelentenek valamit?

És még valami. Ezeket a kifejezéseket általánosan használták? Vagyis ők is így nevezték magukat? Vagy ezek csak egymásra húzott "gúnynevek" voltak?

2009. dec. 29. 15:32
 1/7 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:
Német források (német krónikások) szerint az 1140-es weisenbergi csata során a szembenálló felek VI. Welf és III. Konrád Hohenstauf családból származó király hadi jelszavaiból: Hie Welf és Hie Waiblingen alakult ki a guelf és a ghibellin kifejezés.
2009. dec. 29. 16:03
 2/7 A kérdező kommentje:

Oké. És ezek mit jelentenek.

Amúgy szerinted én nem a Wikipédiával kezdtem?

2009. dec. 29. 16:07
 3/7 anonim ***** válasza:

A guelfek pápahűek, a ghibellinek a császárpártiak.

Nem gúnynév.

A 13. századra a hatalmi csoportosulások két tömbbe tömörültek: a pápát támogató guelfek és a német-római császárt pártoló ghibellinek. Versengésük évszázadokon át nyugtalanságban tartotta nemcsak Firenzét, hanem Toszkána többi nagyobb városát is. A két párt közötti gyűlölet 1215 húsvétján robbant ki,

[link]

2009. dec. 29. 16:10
 4/7 A kérdező kommentje:

Értem.

De ezt eddig is tudtam.

És nem sokban válaszoltál vele a kérdésemre.

2009. dec. 29. 16:11
 5/7 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:

Az első vagyok és elnézést kérek amiért válaszoltam, mert hiszen választ adtam, csak nem érted.

Welf -ből alakult ki a guelf

és Waiblingen = ghibellin

E szavaknak talán nincs is semmi jelentése, mert hiszen mit jelent a Széchenyi vagy Baross?

Lehet, hogy van halvány jelentése, de nekem csak középfokú a némettudásom. Bocs még egyszer, többet nem zavarlak.

2009. dec. 29. 16:19
 6/7 A kérdező kommentje:

Nem az a gondom, hogy válaszoltál, hanem hogy igazán nem adtál választ a kérdésemre.

Amúgy a Széchenyinek van jelentése. Széchenyből származó. Magának Szécheny település nevének is biztos van jelentése, csak már ki tudja mi.

2009. dec. 29. 16:24
 7/7 anonim ***** válasza:
hát, még a német wiki sem ír semmit a szavak eredeti jelentéséről, mára már teljesen kikopott a nyelvekből, a nevek először a Frank birodalom idején jelentek meg. A Welf személynév volt, a Waiblingen pedig egy hely/vár neve, ami később várossá fejlődött. Szóval valószínűsítem, hogy az eredeti jelentés már elveszett.
2009. dec. 31. 10:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!