Mit jelentenek az oroszlánok az árpád-sávos zászlóban?
Remélem ide kell írni ezt a kérdést!!
Mintha valahol olvastam volna, de nem emlékszem, hogy hol!
Ha jól emlékszem akkor erényekre utalnak nem?
Pl.: Király erénye stb.
Előre is Köszi!
akár egy link is jó lenne!
a wiki-t ne!!
Már kerestem!
Nem baj azért köszi !!
1. Nem tudom minek írsz ilyet!?!! Ha szerinted az akkor tényleg tudatlan vagy!!
Egyébként a lovagi erényekhez társítás valószínűleg utólagos, hiszen a pajzs sokkal előbb készült, mint ahogy a lovagi erények meg az egész lovagi kultúra megszületett. Mármint voltak lovagok, voltak eszmények is, de ez a listázott lovagi erény rendszer, meg ezek a dolgok valószínűleg csak a lovagi kultúra hanyatlásakor, "utólagosan" születtek meg.
A lovagi erények száma is változó, van tíz tagú lista, van kilenc tagú lista, pl ez:
Becsület
Hűség
Nagyvonalúság
Büszkeség
Jóhiszeműség
Bátorság
Dicsőség
Udvariasság
Önzetlenség
Tehát azt mondom, hogy a 9 oroszlán utólagosan lett hozzá rendelve egy ilyen listához, ráadásul az oroszlánok száma a pajzsban sem volt mindig 9, volt hogy 7-re módosult.
Értem.
Akkor mondhatjuk h ez egy ilyen nem rég hozzárendelt dolog.
Köszönöm szépen! És köszi a listát is!
Ez az én saját véleményem, sajnos nem voltam ott amikor a címert megalkották, nem tudom hogy milyen heraldikai/szimbolikai szempontok vezérelték a címer készítőjét és viselőjét. Csak az a gyanús, hogy az ilyen "kilenc erény" lista szinten akkoriban nem nagyon létezett, ami lista volt az tíztagú volt, és benne van a Bibliában.
A nemrég egyébként lehet nagyon rég, akár az 1400-1500-as években is kitalálhatta valaki hogy legyen a 9 oroszlán a 9 erény, és azóta már "köztudomásúvá" válhatott, hogy nyilván ez volt a szándék.
Igazság szerint a címereink keletkezéséről és szimbolikájáról nagyon-nagyon keveset tudunk. Egy címerkutatóval beszélgettem egyszer a magyar címerben levő hármasdomb jelentéséről, és ő mondta, hogy nincs rá magyarázat. Egyszercsak megjelenik az ábrázolásokon (egész addig vörös mezőben kettős kereszt a királyi lobogó), és nagyon sokmindenkinek van valamilyen ötlete hogy mit szimbolizálhat, de igazából senki se tudja biztosra. Hát szerintem kb ez lehet az oroszlánokkal is.
Értem.
Úgylátom, hogy a magyarnépben sok ismeretlen dologvan... Sajnos!!
Köszi szépen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!