Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Ezen a területen kapcsolódik...

Ezen a területen kapcsolódik egymáshoz a pszichológia és az Ezoterika?

Figyelt kérdés

Pszichológiában, az egyik megközelítésben 4 durva csoportja osztják az embereket, és hozzájuk rendelnek egy környezeti elemet is:

Szangvinikus -> Levegő

Melankolikus -> Föld

Kolerikus -> Tűz

flegmatikus -> Víz

Az ezoterikában a csillagjegyeket szintén e négy csoportba osztják, amelyek meghatározzák az embert.

Van kapcsolat, vagy csak véletlen egyezés?

2009. dec. 24. 16:12
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
53%

"Igenis jó a kérdés, van sok kapcsolat, most nem érek rá kifejteni, de itt a bölcsészek közt ez úgyis reménytelen. Más kategóriában tedd fel ugyanezt vagy hasonló kérdést."

Van sok kapcsolat édes jó anyád és a testüket áruló nők között, most nem érek rá kifejteni, mert itt a sok szektás lélekvándorló köcsög között ez úgyis reménytelen.

Egyébként megismétlem: a pszichológia tudomány, az ezoterika nem az. Nem. Akkor sem az, ha a blikkben olvastál róla, hogy van mágikus örökmozgó a nibiruról, akkor sem, ha a gabonaköröket az alfakentauriról ide érkező ufók égették a szívcsakrájukkal, és akkor sem, ha te _hiszel_ benne, hogy működik. Szerencsére a tudomány nem igényel dilettantizmust.

2009. dec. 24. 22:30
 12/22 anonim ***** válasza:
49%

Na de honnan veszed ezt a baromságot, hogy az emberek így felosztódnak csoportokba?

Ne haragudj, de ugye nem pszich. szakos hallgató vagy? Atya isten .........

2009. dec. 24. 22:43
 13/22 anonim ***** válasza:
96%

Én pszichológiát tanulok. Létezik ilyen felosztás. :)

Gondolom az a kapcsolat, hogy az ezotériában az elemekhez emberi tulajdonságokat rendeltek, és ha már adott volt, hogy melyik milyen tulajdonságokkal rendelkezik, akkor nem találtak ki újakat, amikor a szakkifejezéseket (kolerikus, stb) próbálták kicsit emberbarátibbá tenni.

2009. dec. 25. 00:11
 14/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Nem hittem,h ekkora "népszerűsége" lesz a kérdésemnek, ezek után már illik nekem is szólni pár szót. Biztos voltam benne, hogy előáll az a kérdés, hogy a pszichológia/Ezotéria vajon tudomány vagy sem!? Nem akartam én vitát kirobbantani, egyetértek mindkét állás ponttal. Leírnék egy rövid gondolatot:

A fizika, ugye egyértelműen tudomány, amit mindenki elfogad, bizonyítékok támasszák alá az elméleteket, és már általánosban is tanítják. Newton dinamikára vonatkozó törvényeit úgy a 16században már elfogadták, bizonyították, megdönthetetlen elvnek számított. Egy tárgy szilárd dolog, ha x erővel meglökjük, a súlyából leírható a sebesség görbe, és kiszámítható a megtett út. Egyértelmű képlet. CSAKHOGY volt nekünk nemrég egy Einstein-ünk, akik állította, hogy az anyag nem szilárd, sőt nem is borsó kinézetű atomok alkotják, hanem az egész energia, atomjainak hullám-féle viselkedése van. Sőt ha mozog a tárgy, nem állandó az idő/ a tárgy súlya, és a mérete sem, minden relatív. Ha a tárgyak energiát, talán képesek vagyunk hatni rájuk. Talán megdőlni látszik a pár 100 éves elmélet, és a 20sz-ig csak áltudomány lenne a fizika? Egyre pontosabb elméletek sorozata? A Ezotrika/Pszichológia, ahogy az egyik válaszló azt leírta nagyon régi tudomány. Elképzelhető, hogy ugyanolyan értékű lenne, mint a fizika, csak még várja a maga "Newton"-ját!? Elgondolkodtató...

Visszatérve a kérdésemre. Én sajnos félévig előadás keretében, szabadon választható tárgyként tanultam a pszichológiát, és ZH-ra készülgetve vetődött fel bennem ez a kérdés. Lehetőségem már nem volt, hogy a tanártól megkérdezzem, ezért gondoltam, hogy valaki pszichológiában jártas személy talán választ adhat a kérdésemre. Nagyon sokrétű válaszokat kaptam tőletek, és Google-tól is. összeszedem őket, elgondolkodok rajtuk...

2009. dec. 25. 10:55
 15/22 anonim ***** válasza:
80%
Van valamiféle kapcsolat. A gond csak az, hogy sok benne a spekuláció. Igaz mindkettőben van.
2009. dec. 25. 14:17
 16/22 anonim ***** válasza:
68%

Na. Hölgyek-urak, ne a buci maci kifestőből kezdjünk el fizikát és tudománymódszertant tanulni, ha lehet.

1. Tudomány az, ami a tudományos módszertant követi. Áltudomány az, ami a tudományos modellezési folyamatot megkerülve próbál tudományosan alá nem támasztható tényeket felhozni.

2. Newton a 17. században született és alkotott maradandót.

3. A súlyból, mely dinamikai paraméter, nem következtetünk közvetlenül a sebességre (mely kinetikai paraméter).

4. Einstein nem állapította meg, hogy az anyag nem szilárd. Sőt, a neohellenisztikus szemléletű daltoni atomelméletet sem ő döntötte meg. Az atomnak pedig nincs hullámtermészete, de Broglie dualitáselméletét tessék ismét elolvasni.

5. Einstein elméleteiből nem annak kellene lejönnie, hogy "minden relatív", ha értenéd a fizikát. A "Ha mozog a tárgy..." kezdetű mondatod nem kommentálnám.

6. "Ha a tárgyak energiát, talán képesek vagyunk hatni rájuk" - a szó, amit keresel, az a kölcsönhatás. (Fizikai alapfogalom amúgy.)

7. "Talán megdőlni látszik a pár 100 éves elmélet, és a 20sz-ig csak áltudomány lenne a fizika?" - Nem dől meg semmi. A newtoni dinamika a megfelelő feltételek mellett érvényes, nem ellentétes a modern fizika eredményeivel. De még ha az lenne, akkor SEM következtethetnél belőle az ezoterika és a pszichológia viszonyára (hamis analógia).

8. "Elképzelhető, hogy ugyanolyan értékű lenne, mint a fizika, csak még várja a maga "Newton"-ját!? Elgondolkodtató..." - A pszichológia nem vár senkit, az ezoterika pedig nem tudomány, ezért nem lesz _tudományos_ értelemben ekvivalens a fenti szakágakkal.

2009. dec. 25. 14:21
 17/22 A kérdező kommentje:

Nem akarok kötekedni, mert biztosan egy nagytudású személy, esetleg tanár lehet az előző válaszoló, de...

1.Tudományos módszertan: Bárhogyis magyarázzuk, ez a szakterület mindig is csak gátolta a haladást. Ha egy ember valami alapjaiban új elmélettel, vagy gyakorlati módszerrel rukkol elő, és hogy azt elfogadják és beleíródjon a tudományba, az adott kor fejlettségéhez mérten egy "okosokból" álló banda fogja eldönteni, hogy mi legyen a sorsa. Hány olyan tudós volt, akit hülyének néztek az új elméletei miatt, mert azt nem tudta bizonyítani az okosok előtt, de pár 100 évvel később már csodálják, mert a fejlettségi szint már lehetővé tette hogy elméletét alátámasszák?? Miért ne lehetne egyszer az ezoteriának egy ilyen embere, akit ma még hülyének néznek!? Miért kéne elvetni ezt a régre visszanyúló "szakterületet" vagy mit.

3. x erővel hatunk egy y tömegű tárgyra, annak miért nem lehet meghatározni a t idő múlva elért sebességet?

5. Ha a tárgy mozog... (mi a baj?) ... relativitáselmélet!! a sok éve elfogadott sebesség egyenletek nagysebességnél már nem alkalmasak komoly mérésekre: idődilatáció és társai -> új képletek!

2009. dec. 25. 17:27
 18/22 anonim ***** válasza:
57%
Jaj, kedves Kérdező! Butaságokat beszélsz. Fogadd el, amit az előző hozzászóló írt, mert tökéletesen igaza van.
2009. dec. 25. 19:44
 19/22 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:
62%

Kedves kérdező!

Nyilvánvalóan az a legnagyobb hibád (erre már céloztam korábban is) hogy itt, bölcsészek közt a tudományról magyarázol. Reménytelen.

Én ezt a megjegyzést kaptam a korábbi válaszomra:

"Van sok kapcsolat édes jó anyád és a testüket áruló nők között, most nem érek rá kifejteni, mert itt a sok szektás lélekvándorló köcsög között ez úgyis reménytelen."

Ezt SZENTESTE írta egy bátor és magányos bölcs, s ezt az itteni olvasótábor igen nagyra értékelte (77% azt hiszem).

Gratulálok a nagyérdemű társulatnak!

2009. dec. 27. 16:57
 20/22 anonim ***** válasza:
54%

Gondolkozz már el te szerencsétlen előző! Miután ilyet írtál:"Ez hihetetlen, hogy mennyi korlátolt bunkó van itt!

Igenis jó a kérdés, van sok kapcsolat, most nem érek rá kifejteni, de itt a bölcsészek közt ez úgyis reménytelen. Más kategóriában tedd fel ugyanezt vagy hasonló kérdést." ne csodálkozz azon, hogy olyan válasz érkezett rá egy kedves valakitől... Amúgy meg az ezotéria nyilvánvaló átverés, amit csak a korlátolt emberek nem fognak fel, ezt számos tudományos kísérlet bizonyította.

egy részecskefizikus 25/F

2009. dec. 27. 20:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!