Hogyan ismerhetném fel könnyen a szóképeket?
Mindjárt érettségi, és ez egyáltalán nem megy..
Nem látom át az egészet. Egyedül a megszemélyesítést ismerem fel.
Többször átolvastam a könyvet, de ha egy szöveg van, fogalmam sincs, hogy mi van benne, nem jövök rá.
Pl. Metafora két fogalmat kapcsol össze valamilyen szemléletbeli vagy szerepbeli hasonlóság alapján.
"Őrzöm is, szinte mind a költeményeket, azokat a rügyező napokat, amikor együtt vágtuk ketten a rendet."
Itt a rügyező napokat van aláhúzva..
Vagy mondjuk szinesztézia: különféle érzéki benyomásokat kapcsol össze egy képben.
"Hull a sötét, de ne félj!
megszólal a néma, ezüst éj."
Most a hull a sötét - megszólal a néma ezüst éj között kéne valamit észrevennem.
És ezek a példák még csak a metafora részből voltak.. A többit sem értem.
Kérlek, ha tudtok segítsetek!
Gondolom, a megszemélyesítésen kívül a HASONLATot is felismered. (Két dolgot hasonlít egymáshoz, szerepel benne a MINT kötőszó.)
Innen már csak egy lépés a METAFORA:
"Őrzöm is, szinte mind a költeményeket, azokat a rügyező napokat, amikor együtt vágtuk ketten a rendet."
Az "összekapcsolás", amit említettél:
KÖLTEMÉNYEK = RÜGYEZŐ NAPOK
Ez a szövegből is kiderül a mutató névmás miatt ("azokat").
Én inkább úgy mondanám, hogy a költő AZONOSNAK TEKINTI a két dolgot.
Tehát a metafora olyan költői kép, amely NEM csupán hasonlónak tart két jelenséget, hanem AZONOSNAK is tekinti őket.
Két további példa:
"Szívemnek gyöngyháza, lelkem Iluskája"
(Petőfi Sándor: János vitéz)
--> Iluska maga a gyöngyház, másképp: Iluska = gyöngyház.
"Hé fiúk! Amott ül egy túzok magában,
Orrát szárnya alá dugta nagy búvában"
(Arany János: Toldi)
--> A költő Miklóst nevezi túzoknak, azaz azonosítja a kettőt. Tehát Miklós = túzok.
-------
"szinesztézia: különféle érzéki benyomásokat kapcsol össze egy képben."
A lehetséges érzékek: látás, hallás, szaglás, ízlelés, tapintás; ezeket CSERÉLI FEL a költő általában. Talán a legközismertebb példa:
"Egy kirakatban lila dalra kelt / Egy nyakkendő" (Tóth Árpád: Körúti hajnal)
--> Egy dalt hallunk, de nem látunk, nincs színe.
Egy másik ismert példa:
"Az éjjel hazafelé mentem,
éreztem, bársony nesz inog"
(József Attila: Hazám)
--> A neszt szintén halljuk, de nem érezzük/tapintjuk, hogy "bársony(osan) puha".
-------
"hull a sötét - megszólal a néma ezüst éj"
Itt is két érzékelés van egy képben (látás és hallás), bár nincsenek felcserélve.
Plusz egy megszemélyesítés is felfedezhető, mivel "megszólal az éj".
Remélem, így már kicsit jobban érted. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!