Hogy alakult volna a történelem, hogyha a Római Birodalom nem omlik össze? Milyen lenne akkor a XXI. századi világ?
Persze ez puszta spekuláció, úgyhogy csak a véleményetekre vagyok kíváncsi, illetve ha van köztetek olyan, aki hivatásszerűen foglalkozik (vagy fog foglalkozni) a történelemmel, örülnék ha a részletes gondolatait kifejtené.
Egy 20 éves történészhallgató
Egy nagy kérdés:
És ez most végeredményben jó vagy rossz?
nem azt mondom, hogy a világirodalom csúcsa, de az alapítvány trilógiából az első kötet érdekes.
( a többi egyre felejtősebb, az egyéb regényeiről nem is beszélve...)
szerintem jó.
csak az baj, hogy én már nem fogom megérni a beteljesedését... :(
Ha száz évvel tovább fennmarad, akkor is jelentősek lehetnének a különbségek. Sőt, még akkor is, ha maga a birodalom megszűnik, de az utódállamai a római kultúrát viszik tovább és nem a középkori feudalizmust alakítják ki.
Legalábbis szerintem
Nem elsősorban a vallás az irányító, hanem az uralkodó réteg.
Ha a császár toleráns akar lenni, akkor vissza tudja fogni az egyházat.
a feudalizmus bele volt kódolva a római birodalom (a késő római birodalomra gondolok) fejlődési lehetőségei közé.
egyedüli akadálya az erős központi hatalom megléte volt - bár, ha a katonacsászárokra gondolok, akkor talán a vége felé már nem is volt olyan erős az a központi hatalom.
mindenesetre ha ki is alakul egy féle feudalizmus, az semmiképpen sem járt volna annak anarchális változatával.
A feudalizmus alapjai már a Római Birodalom utolsó évtizedeiben megjelentek, de, mint azt te is mondtad, annak nem lett volna muszáj addig fejlődnie, amíg fejlődött.
A "római" feudalizmus mindössze abból állt, hogy egy gazdagabb birtokos megvédi a szegényebbet, aki cserébe adózik neki.
Hűbéri lánc sehol. Sőt! Az csak a XII. században alakult ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!