Mi az igazság? Létezik ennek valamiféle egzakt meghatározása, valamilyen definíció?
Reflexiók: "Az igazat mondd ne csak a valódit"
Az életnek van valami értelme? Soha nem tudta még senki meghatározni, illetve mindenki más állásponton volt a kérdést illetően, de teljesen egzakt definíciót nem kaptunk. Camus írta egyik művében az igazsággal kapcsolatban, hogy amennyiben minden állítást igaznak fogadunk el, akkor a mienkkel ellentétest is igaznak kell elfogadnunk, ami viszont tagadja a mi állításunk meglétét. Továbbá ha mindent igaznak fogadunk el, behódolunk akkor hol vagyunk mi az egész folyamatban. Nap mint nap parancsokat teljesítünk, meghajlunk mások akarata előtt, tesszük a dolgainkat. Mindezt miért? Azért, hogy egy logikus és rendezett világban éljünk, ami valóban nincs is? Minden a logika útján megmagyarázható? Még az emberi élet is? Nem hiszem, hogy a ráció elve mindig működik. Ezt a felvilágosodás korában még hitték, de ma már szerintem megváltozott erről a vélekedés.
Visszakanyarodva az élet értelméhez Jean Paul Sartre jegyzi meg Az undor című művében, hogy a főhős Antoine Roquentin valójában nem is létezik. Utalhat ez arra, hogy biológiailag nem létezik? Szerintem nem. Más a biológiai és más a fizikai létezés? Ti mit gondoltok? Miért van az, hogy valaki teljesen értelmesnek látja a világot, mások pedig abszurdnak? Mindennek van értelme vagy az égvilágon semminek sincs?
A legpuritánabb és természetesen a legáltalánosabb nézet szerint, az igazság, a valóság egy szelettét közli világgal, objektíven.
Aztán jöhet egy hosszas filozófiai és tudományos fejtegetés jöhet arról, hogy mi is az a valóság, meg milyen is az az objektív nézőpont, és hogyan viszonyul hozzá az igazság:
[link] _(religious)
A nézőpont kérdése fontos. De tudni kell kezelni! Azért mert valaki azt mondja, hogy ez egy KÖR, a másik azt mondja, hogy ez egy NÉGYZET, lehet mindkettőnek igaza.
Alkotói munkában, amikor együtt dolgozom valakivel, kikérem az ő véleményét is a dolgokról, hogy véletlenül se csak az én látásmódom legyen az egyetlen, amit igaznak vélek. Néha rámutatnak arra, hogy jó, az amit gondolok, de kevés a teljességhez. Amennyiben a teljesség eléréséhez mások ötleteit is fel tudom használni, elég csak kedvesnek lenni másokkal, és segítenek átgondolni bonyolultabb dolgokat, amit lehet, hogy én nem tudnék egyedül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!