Szerintem az igazság, csak egy logikai konstrukció. Egy állítás igaz, ha a megfelelő axiómarandszerből ellentmondás nélkül levezethető. Ebből látszik, hogy egy állítás igazságértéke függeni fog az aktuálisan alkalmazott axiómarandszertől, míg az is többé-kevésbé nyilvánvalónak tűnik, hogy valóság csak egyféle van (abszolút). Azaz nem függ semmilyen axiómarandszertől.
(Persze lehet csiszolgatni a logikai rendszereken, hogy a lehető legpontosabban visszaadják a valóságot, de amint tudom, olyan logikai rendszer konstruálása lehetetlen, amiből minden igaz (a világra vonatkozóan valóságos) állítás levezethető, és minden lvezethető igaz állítás valóságos is. Bár mint tudjuk, a vitát azonnal abba kell hagyni amint Kurt Gödel neve vagy a határozatlansági reláció felmerül. :-D)
"akik a valóságot szubjektív módon értelmezik"
A valóságot nem lehet szubjektív módon értelmezni, csak az igazságot.
"Egy Wikis link? Gyengeee :D"
Nem mondtad, hogy valami erőset akarsz; néma kérdezőnek meg ugyebár én sem érthetem a szavát... :P
"És még magyarul se tud :)"
Nem kis meccs volt, de megtanítottam. Tessék:
De mivel úgy látszik, te tényleg beszélgetni akarsz, én ezennel kiszálltam. Nem igazán bírom a filozófiát...
Szerintem a valóságot lehet szubjektív módon értelmezni, és pont ettől lesz igazság, valakinek.
De, hogy ez másoknak ellentmond...
Hát ezért már háborúk törtek ki!
"Szerintem a valóságot lehet szubjektív módon értelmezni, és pont ettől lesz igazság, valakinek. "
OK, végülis ez egy jó megállapítás, hogy a valóság az van (csak úgy :-), az igazság pedig annak egy interpretációja.
Lehet valós (hihető) pl. egy realista regény cselekménye (de akár egy szentimentalista regényé is), viszont legtöbbször nem mondható róluk, hogy igazak (csak kitalációk).
S az lenne az igazság, hogy minden ember egyenlő legyen, de ez nem valós. Vagy az is igaz, hogy a Földön kívül lehet máshol is élet, de nem valóság, mert nem volt még felfedezve konkrét bizonyíték, s az ellenkezőjére sem (legalábbis úgy tudom :D ).
--Tudom, kicsit erőltetett az utóbbi két példa.--
"Lehet valami igaz, ami nem valós? És lehet valami valós, ami nem igaz?"
Szerintem elég csak a világot leíró fizikai modellekre gondolni. Mind igazak, de egyik sem valóság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!