Mi a véleményetek az új forrásközpontú történelem érettségiről?
Mindegy hogy tanulsz, ha az neked bejön. :)
Én még nem tudom, hogy mihez akarok kezdeni, hogyha meglesz az MA diplomám. Tanárit fogok végezni, az tuti, de nem vagyok benne biztos, hogy tanítani akarok. Max. gimiben, de ott is csak végszükség esetén.
Egyelőre úgy gondolom, hogy én is nekivágok a PhD-nek.
Az abból áll, hogy egy konzulens tanár segítségével három év alatt nagyon mélyen bele kell ásnod magad egy témába, amit te választasz magadnak. És a kutatási eredményeidből össze kell rittyentened egy komplett, tudományos értékű tanulmányt (ami olyan 2-300 oldal). Ha ez sikerül, akkor megkapod a kisdoktoridat, és ha felvesznek, akkor lehetsz egyetemi tanársegéd és elméletileg kiírhatod a neved elé, hogy Dr. Gyakorlatilag nem szokták, mert külföldi kollégák ilyen egyszerűen nem kapnak doktori címet, csak ha leteszik a doktorit is. És az égő, hogyha egy olyan külföldivel kell együtt dolgoznod, akihez képest te még taknyos kezdő vagy, de mivel ő még nem tette le a doktorit, ezért ő nem írhatja ki a neve elé, hogy Dr., te meg, aki hozzá képest sík hülye vagy, igen. Úgyhogy csak akkor szokták kiírni, ha már elérték a docensi rangot, de van, aki csak a nagydoktori után.
Amúgy én simán benne voltam az állami keretben, úgyhogy nem tudom mennyi lenne a költségtérítéses, de lehet hogy úgy elgondolkoznék rajta, hogy kell-e ez nekem.
A 20 éves történész hallgató :)
Ui.: Amúgy te, kolléga, aki az előbb írtál, szintén az ELTÉ-re jársz? És hanyad éves vagy?
(Előző vagyok)
Ja, és BA diplomával valóban semmire sem mész. Max. kitörölheted vele a feneked. Az MA diplomával már általános iskolában, vagy középsuliban tanulhatsz, de ahhoz hogy komoly kutató lehess és egyetemi tanár (vagy legalábbis taníthass egyetemen), ahhoz minimum egy PhD kell.
13:28-as vagyok, én nem ELTE-re járok, hanem NYME-re, idén végzős BA-n, de ebből biztos nem lesz MA :)
A jövő meg jó kérdés....
A kérdezőt nem lebeszélni szerettem volna a dologról, csak hát tényleg nagyon kell hajtani, persze nem lehetetlen, de aki komolyan készül MA-ra, tehát történész szeretne lenni annak magánélet nagyon nagy része kiesik. Tudom ám középsuliban én is azt hittem hogy ezt a szülők meg a tanárok csak azért mondják h rám ijesszenek, ma már tudom, hogy a valóság még annál is durvább :) (már akinek persze, nekem az). Amúgy tényleg szép szak, de töri-fanatikusnak kell lenni hozzá.
Amúgy két szak bőven elég. Azzal már szerezhetsz állást.
Pláne ha töri-fizika, vagy töri-matek.
Ez a két tárgy olyan távoli egymástól, hogy nem igen szokták párosítani, úgyhogy legalább az egyikre csak szükség van valahol. :)
Viszont elég rendesen meg fogsz szenvedni vele, mert a BTK és a TTK között az ELTÉ-n szinte semmi kommunikáció nincs. Mintha nem is lennének egy egyetem.
Tárgyak egyeztetése, vizsgák egyeztetése, ingázás a két kar között stb.
Úgyhogy kellenek hozzá idegek.
De az első év alatt úgyis belejössz az egyetemi életbe, a másodikban pedig így már könnyebb egy minor szakot elkezdeni a töri mellett. :)
Továbbra is bármi egyéb kérdésedre szívesen válaszolok. :)
20:16-osnak!
Nem tudom. Nekünk az ELTÉ-n nem olyan veszélyes.
Nővérem építész hallgató és folyton nyaggat, hogy miért nem tanulok... Tanulok én persze, csak messze nem annyit mint ő.
És még így is, egy-két szívatós tárgytól eltekintve mindenből legalább erős hármas, de inkább négyes-ötös vagyok.
Lehet hogy ez később romlani fog, ha így folytatom, de egyelőre megvagyok. És végül is az ELTE az ország egyik, ha nem A legnevesebb tudományegyeteme, úgyhogy csak le kell tudnom tenni valamit az asztalra, ha itt végzek. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!