Az emberek többsége miért a Wikipédiát linkelgeti mindenhova válasz gyanánt? Miért bíznak meg ennyire egy nemhiteles oldalban? Titeket nem irritál mindenhol a Wikipédiát látni?
El nem tudom képzelni, milyen témákat nézegetsz, ahol "számtalan" esetben nincs forrás. A legtöbb wikis cikknél (pláne, amelyik tudományos témát boncolgat, a lucerna termesztése cikknél nem feltétlen van, vagy kell forrás) meg szokták adni a linkeket, vagy azt, hogy a cikk csonka, esetleg meg sincs erősítve. Ezeket értelemszerűen így is kell kezelni.
Amennyiben ilyenbe futsz, ott a google :)
A "mi a káposztás cvekkedli" kérdésre nem is kell hitelesebb forrás. A wikis idézeteket, linkeket többségében a "mi a..." jellegű, definíciót váró kérdésekre linkelik, nem mélyenszántó tudományos témákban eldöntendő kérdésekre. Nem tudom, ki hogy van vele, én wikis linket úgy szoktam megadni, ha elolvasom ott a cikket és egyezik azzal amit tudok róla és vagy értelmetlennek érzem még egyszer leírni, ha már ott van, vagy egyszerűen hitelesebb forrás, mint amilyen hiteles én lehetek a témában. Végülis aki itt válaszokat ad, részben nevesítve, részben anonim, önnön hitelességét nem igazán tudja igazolni. Egy forrásmegadásokkal ellátott wikis link erre a célra sokkal megfelelőbb.
Persze vannak olyan szintű témák, ahol a wiki sem lehet elég hiteles, sőt, még akár a teljesen hiteles tudományos források sem értenek egyet. Véleményem és eddigi megfigyeléseim szerint ilyen esetekben maguk a hozzászólók is tisztában vannak azzal, mi tekinthető hiteles forrásnak, ilyen esetekben wikis linkekkel csak akkor találkoztam, ha az a forrásai megadásával ellenőrizhetően hiteles.
Azt nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy általános, hétköznapi témákban és tudományos kérdésekben is a wiki a legmegbízhatóbb központi forrás.
Annyira jó, mint amennyire jó egy többfunkciós univerzális szerszám. Általában a különféle (rengeteg) egyszerűbb feladatokhoz alkalmas. Speciális esetekben az univerzális szerszám képtelen ellátni a feladatot. Erre vannak a célszerszámok.
A wiki nem célszerszám. Tudni kell, mire jó, mire nem.
Régebben linkelgettem ide a Wikipédiából, de leszoktam róla, mert többen is kérték, hogy ne tegyem. Viszont vannak dolgok, amikről a Wiki összegyűjti az információkat, amelyek máshol csak elszórva találhatók meg.
Kérdező, mely forrás nélküli oldalakba futottál bele? A legtöbb oldalnak legalább az alján ott vannak a források.
Egészen pontosan 11.234 lap. A 30.000.000-ból.
11.234 : 30.000.000 = 0,0003744
Azaz 0,03744%. Juj, de borzasztó mennyiség...
Ráadásul ezek olyan "fontos" és "jelentős" témák, mint például Budapest vagy Békéscsaba egyes buszjáratai, videójátékok, autóversenyek, közutak, epizódlisták stb.
Idézet a kezdőlapról:
A magyar változatnak 243 855 szócikke van.
és van 11234 forrásolatlan, vagy nem kielégítően forrásolt cikk.
Ez úgy 4,6068 %.
Az angol wiki cikkeinek száma 4285210. A forrásolatlan cikkek kategóriáját nem találom, így a számukat sem tudom.
@ 18.:
Nem a 3.000.000-t osztottam, hanem 30.000.000-val osztottam.
És azért, mert kb. ennyi az összes szócikk száma.
"A 286 különböző nyelvű változatban összesen (az angollal együtt) több mint 30 millió szócikk olvasható és szerkeszthető"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!