Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Az emberek többsége miért a...

Az emberek többsége miért a Wikipédiát linkelgeti mindenhova válasz gyanánt? Miért bíznak meg ennyire egy nemhiteles oldalban? Titeket nem irritál mindenhol a Wikipédiát látni?

Figyelt kérdés

2013. júl. 17. 21:40
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
85%
Nézz inkább angol Wikipédiát, nagyságrendekkel több ember rágja át az oldalaikat. Az ott lévő hosszabb cikkek már tényleg gyakran igényesebbek, mint amiket neten bárhol találhatnál. Szerintem egy ilyen helyen kisebb valószínűséggel történik hiba, mint mondjuk egy nyomtatott forrásban. Ráadásul mindig vannak hivatkozások, aki nem hiszi, járjon utána.
2013. júl. 18. 01:49
 12/22 A kérdező kommentje:
Én számtalan helyen nem találok hivatkozást, forrást. Így hogyan ellenőrizzem le a szócikkek helyességét?
2013. júl. 18. 02:01
 13/22 anonim ***** válasza:
81%

El nem tudom képzelni, milyen témákat nézegetsz, ahol "számtalan" esetben nincs forrás. A legtöbb wikis cikknél (pláne, amelyik tudományos témát boncolgat, a lucerna termesztése cikknél nem feltétlen van, vagy kell forrás) meg szokták adni a linkeket, vagy azt, hogy a cikk csonka, esetleg meg sincs erősítve. Ezeket értelemszerűen így is kell kezelni.

Amennyiben ilyenbe futsz, ott a google :)

2013. júl. 18. 06:28
 14/22 Wadmalac ***** válasza:
100%

A "mi a káposztás cvekkedli" kérdésre nem is kell hitelesebb forrás. A wikis idézeteket, linkeket többségében a "mi a..." jellegű, definíciót váró kérdésekre linkelik, nem mélyenszántó tudományos témákban eldöntendő kérdésekre. Nem tudom, ki hogy van vele, én wikis linket úgy szoktam megadni, ha elolvasom ott a cikket és egyezik azzal amit tudok róla és vagy értelmetlennek érzem még egyszer leírni, ha már ott van, vagy egyszerűen hitelesebb forrás, mint amilyen hiteles én lehetek a témában. Végülis aki itt válaszokat ad, részben nevesítve, részben anonim, önnön hitelességét nem igazán tudja igazolni. Egy forrásmegadásokkal ellátott wikis link erre a célra sokkal megfelelőbb.

Persze vannak olyan szintű témák, ahol a wiki sem lehet elég hiteles, sőt, még akár a teljesen hiteles tudományos források sem értenek egyet. Véleményem és eddigi megfigyeléseim szerint ilyen esetekben maguk a hozzászólók is tisztában vannak azzal, mi tekinthető hiteles forrásnak, ilyen esetekben wikis linkekkel csak akkor találkoztam, ha az a forrásai megadásával ellenőrizhetően hiteles.

Azt nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy általános, hétköznapi témákban és tudományos kérdésekben is a wiki a legmegbízhatóbb központi forrás.

Annyira jó, mint amennyire jó egy többfunkciós univerzális szerszám. Általában a különféle (rengeteg) egyszerűbb feladatokhoz alkalmas. Speciális esetekben az univerzális szerszám képtelen ellátni a feladatot. Erre vannak a célszerszámok.

A wiki nem célszerszám. Tudni kell, mire jó, mire nem.

2013. júl. 18. 08:05
 15/22 anonim ***** válasza:
100%

Régebben linkelgettem ide a Wikipédiából, de leszoktam róla, mert többen is kérték, hogy ne tegyem. Viszont vannak dolgok, amikről a Wiki összegyűjti az információkat, amelyek máshol csak elszórva találhatók meg.

Kérdező, mely forrás nélküli oldalakba futottál bele? A legtöbb oldalnak legalább az alján ott vannak a források.

2013. júl. 18. 18:55
 16/22 A kérdező kommentje:

Erre a több, mint 10 ezer szócikkre gondolok:

[link]

2013. júl. 18. 22:30
 17/22 anonim ***** válasza:
100%

Egészen pontosan 11.234 lap. A 30.000.000-ból.

11.234 : 30.000.000 = 0,0003744

Azaz 0,03744%. Juj, de borzasztó mennyiség...

Ráadásul ezek olyan "fontos" és "jelentős" témák, mint például Budapest vagy Békéscsaba egyes buszjáratai, videójátékok, autóversenyek, közutak, epizódlisták stb.

2013. júl. 18. 23:14
 18/22 A kérdező kommentje:
Miért 30000000-t osztod?
2013. júl. 18. 23:16
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

Idézet a kezdőlapról:

A magyar változatnak 243 855 szócikke van.

és van 11234 forrásolatlan, vagy nem kielégítően forrásolt cikk.

Ez úgy 4,6068 %.

Az angol wiki cikkeinek száma 4285210. A forrásolatlan cikkek kategóriáját nem találom, így a számukat sem tudom.

2013. júl. 19. 19:42
 20/22 anonim ***** válasza:
100%

@ 18.:

Nem a 3.000.000-t osztottam, hanem 30.000.000-val osztottam.

És azért, mert kb. ennyi az összes szócikk száma.

"A 286 különböző nyelvű változatban összesen (az angollal együtt) több mint 30 millió szócikk olvasható és szerkeszthető"

[link]

2013. júl. 20. 09:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!