Az emberek többsége miért a Wikipédiát linkelgeti mindenhova válasz gyanánt? Miért bíznak meg ennyire egy nemhiteles oldalban? Titeket nem irritál mindenhol a Wikipédiát látni?
Szeretnék én egyszer majd annyit tudni, mint amennyit a Wiki tud - még annak árán is, hogy mindent rosszul tudok, amit a Wiki is rosszul tud... :)
Sőt, ha már arányítunk, véleményem szerint még a legkiválóbb professzoroknál is magasabb a jól tudott-rosszul tudott dolgok aránya, mint a Wikipédián. Hát még az átlagembernél! Szóval attól, hogy néhány dolog valóban kacsa, vagy hibásan van írva a Wikin, szerintem még mindig az egyik legjobb kiindulópont, ha ismeretszerzésről van szó.
1., Nem a többség linkelgeti. De aki igen, az valószínűleg azért, mert a Wikin megtalálhatók azok az információk, amikre a kérdezőnek szüksége van.
Sokan nem tudják használni a Google-t sem, vagy egyszerűen lusták keresgélni, inkább kiírnak egy kérdést.
2., A forrásokkal alátámasztott Wiki-oldalak hitelesek. Saját tapasztalatom, hogy az angol oldalak többnyire pontosabbak és bővebbek, mint a magyarok.
Továbbá:
:D
3., Nem, engem egyáltalán nem irritál.
Engem sem irritál és a lap alján fel vannak tüntetve a források. Szerintem nagyon hasznos oldal.
Ami engem irritál, az a fészbúk. Illetve nem is kifejezetten az oldal, inkább a használói. Összekötnek mindenféle accountokat a fészessel, állandó információt tesznek közzé magukról és környezetükről a használók, így egyszerűen nyomon követhető bárki. A buta felhasználó ontja magáról az infót.
Mert az emberek többsége olyan egyszerű dolgot kérdez, amelynek megválaszolásához bőven elég a wiki.
A hamis és a nem hiteles között óriási a különbség. Hitelesnek azt tekintjük egy témában, amit az azzal hivatásszerűen foglalkozó emberek döntő többsége elismer.
Azonban az esetek zömében olyan kérdésekről van szó, amelyet műveltebb átlagemberek is jól ismernek, éppen ezért itt a wiki a legritkább esetben pontatlan. Minél összetettebb egy probléma, annál inkább több oldalról kell alátámasztani, ekkor lehet kevés (de nem feltétlenül hibás, legfeljebb pontatlan) a wiki.
Mondok egy matematikai példát. Gyakran kérdeznek függvényekről, vagy terekről. A kérdező ismereteit figyelembe véve, a válaszhoz bőven elég a wiki, sokszor sok is. Ha ugyanezt egzaktul kívánják tudni, akkor először is ne itt kérdezzenek, másodszor, vegyenek elő tankönyvet. A wiki nem tanításra, hanem az általános ismeretek bővítésér való.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!