Miért ölette meg Szulejmán Ibrahim basát?
Ibrahim ahogy emelkedik a ranglétrán, úgy növekszik a túlcsorduló önbizalma és enged meg magának olyat, amiért mást már régn kivégeztek volna. Sok húzása a "sok kicsi sokra megy alapon" okozza vesztét. Közvetve Hürrem hatása, de lássuk be, amiket Hürrem állított az sajnos mind igaz volt. A pasa valóban hataloméhes volt, a végére már az uralkodót gyakorlatilag semmibe véve rendelkezett. Olyan kijelentései voltak, mint pl. az uralkodó az oroszlán, ő pedig az idomár. És az idomár érezteti az uralkodóval, hogy hol vannak a határai. Sajnos annyira kifordult önmagából, annyira megrészegítette a hatalom, hogy meggondolatlanságában rengeteget hibázott. Az, hogy Hatiche-t csalta csak hab volt a tortán, de önmagában ezért még nem vette fejét, míg másnak már megtette volna. A lényeg, az uralkodó többször is szem- és fültanúja volt Ibrahim becsvágyó monológjainak, látta az egyre kegyetlenebb és öntörvényűbb rendelkezéseket, végül ezektől sokallt be. Hürrem, hogy úgy mondjam csak okosan kihasználta és számon tartotta a hibákat, s ezekre rendre emlékeztette az uralkodót.
Különben összességében szerettem a karaktert. A feszültséggel teli pillanatokban én magam végeztem volna ki, ha beleszólhattam volna a történet alakulásába, ugyanakkor nagyon megrendített a halála. Sajnálom, hogy végül így ért véget. Egyszerűbb lett volna már korábban megfosztani a tisztségeitől, és kész. Ugyanis ez így nem történelem hű. A valóságban még sok- sok év eltelt, mire a pasa ultimátumot kapott, hogy vagy száműzetésbe vonul vagy kivégzik. Ő a száműzetést választotta. Rengeteg idő eltelt, mire végül önként ment vissza a palotába, hogy kivégezzék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!