Milyen csoportokat ismertek, amelyek a történelem során mintegy államoktól független "zsoldos seregként működtek?
Példaként a templomosokat, vagy a kozákokat tudnám felhozni.
Esetleg az araboknál az asszaszinokat.
Nem érted a kérdést. A Fekete Sereg Mátyás zsoldosserege volt. Ő szervezte és neki engedelmeskedtek. Mátyás pedig magyar király volt, tehát mondhatni a Fekete Sereg a magyar hadsereg volt.
Én viszont olyan szervezetekre gondolok, amelyek nem tartoznak egy államhoz sem.
A templomosok pl. csak a pápának tartoztak elszámolással és a Szentföld eleste után lényegében bárkinek a szolgálatába álltak, aki eleget fizetett.
A kozákokat igaz a lengyelek szervezték meg és aztán orosz befolyás alá kerültek, de némi kikötések mellett bárkinek a szolgálatába állhattak és meg is tették, ha az eleget fizetett.
Na ez már használható :)
Bár ők sem éppen egy olyan szervezet, mint a templomosok, vagy a kozákok.
Hallottam olyan vikingekről,, akik csoportosan délre vándoroltak, és mint pénzért és ellátásért harcoló független zsoldos sereg több bizánc-környéki háborúban harcoltak. Ezek pár ezres, jól harcoló és megbízható seregek voltak.
Az infó hitelességében nem vagyok száz százalékig biztos, egy dokumentumfilmben láttam (spektrum), de azért remélem tudtam segíteni.
Nem a varég testőrségre gondolsz?
Számos északi (dán, norvég, svéd, sőt izlandi is) érkezett Konstantinápolyba, hogy megcsinálja a szerencséjét és pénzt keressen, ezért számukra egy idő után külön alakulatot hoztak létre a testőrségben. Mint ahogy volt magyar testőrség is (szintén Konstantinápolyban).
Bár lehet hogy nem erre gondolsz.
Pénzügyileg nem volt feltétlenül szükségük rá, de attól függetlenül igaz.
Így vettek részt I. Edward angol király skótok elleni háborújában is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!