Valaki le tudná részletesen írni a középkori magyar nemesség ranglétráját, a nyugati rendszerhez hasonlítva?
A nyugati ranglétra:
Császár
Király
Főherceg
Nagyherceg
Herceg
Őrgróf
Gróf
Várgróf
Báró
Ennek szeretném megtudni a magyar megfelelőjét, ispánnal, nádorral, mindennel együtt. Kicsit zavaros számomra, mert szerkezetében és a címek jogaiban is eltér a nyugatitól, nem csak a címek nevében, ha jól tudom.
Köszönöm.
értem, köszönöm.
amire még kíváncsi lennék az a nemesi címek pontos rangsora, talán még jellemzésük és egymáshoz való viszonyuk, ha lenne erre egy ábra vagy ilyesmi az nagyon jó lenne. én nem találtam semmit.
Nemesi címek rangsorát - a fentiek miatt - nem nagyon lehet adni, mert ilyen a középkorban nem volt. Az újkorban lassan nagyjából az általad is leírt nyugati rendszert vette át az ország. Tisztségviselőkhöz esetleg : [link]
A királyi vármegyéket a középkorban a megyésispán vezette, a XIII-XIV. századtól ez főispáni tisztséggé alakult és változatlanul a király nevezte ki, de az alatta levő alispánt és szolgabírót a helyi nemesek választották.
Ami érdekelhet még esetleg, az a familiaritás, ami a hűbéri rendszerhez hasonló magyar szisztéma, ahol a gazdagabb főnemesek szolgálatukba fogadtak köznemeseket - de hivatalosan ez sem volt öröklődő függő viszony és nem járt földbirtokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!