Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Aki bölcsészetet tanul az...

Aki bölcsészetet tanul az egyetemen, abból mi lehet? Ha egyszer el kezd dolgozni, mivel foglalkozik?

Figyelt kérdés
Szerkezetlakatos és hegesztő vagyok. A cégemnek Pécsen volt dolga az egyetem körül és ott találkoztunk egy csapattal akik rólunk beszéltek miközben mi tőlük álltunk egy méterre hogy hát a középosztály meg hogy munkásosztály. Szabályosan ott kielemeztek minket. Zavaró volt, és nem értem ők kik, miért? Kik lesznek ők?

2012. dec. 20. 10:31
1 2 3
 11/21 Athandir válasza:
100%

Egyenlőre még csak diákok, akik most kezdenek megismerkedni a való világgal, tehát tudatlanok. És valószínűleg még soha nem voltak abban a helyzetben, mint te.

Hogy kik lesznek ők még nem tudjuk, csak sejtéseink vannak róla...

2012. dec. 22. 12:28
 12/21 A kérdező kommentje:
Az egyik velem egyidős kollegámat. (22 évesek vagyunk). Nagyon érzékenyen érinti ez a dolog talán nagyobb igazság érzete van mint nekem:D. Pedig nekem aztán van hatalmas. Szóval ugye Pécsen dolgoztunk a fiatal srácok jöttek velünk szembe és megálltak ott kávézni ahol mi is. Pöppet tele voltak. Mocskos részegek voltak igazából. Aztán a kollegám már a kocsiba elég idegesen szállt be. Csapkolódott, dobálózott, bunkó volt mindenkivel. A főnök meg megkérdezte mi van vele? Azt mondta mi lenne ha ő is elkezdene mindenért tüntetgetni. Mert hogy a srácok hétköznap hajnalban csont részegek. És még hogy ők tüntetnek. Ez volt a lényege a beszélgetésnek. Egy öreg szaki benyögte hogy mit rinyálunk mi mert hogy katonák se voltunk.:D Aki fiatal és ilyen öreg szakikkal dolgozik sokat hallja ezt az biztos. Szóval a lényeg az hogy ő is a maga módján és nyersségével azt mondta hogy pöppet se irigyel se engem se őt. Nekem is átfutott az agyamon hogy mi lenne ha eldobom a fejpajzsot aztán dolgozok ha igazságosak lesznek. Érdekes dolgok jutottak az eszembe. Pl. Ők nem mentek be órára meg rámentek egy hídra. Én meg nem csinálnám meg a megrendeléseket. Nekem nincs bajom az egyetemistákkal, de tök jó lenne ha az járna oda aki meg is érdemli. Akinek van hozzá agya. Attól én nem is sajnálom a pénzt. De hogy mindenkivel kitömjék az iskolát. Aki nem ért hozzá. Nincs agya, iszik, a Himnusz szövegét se tudja. Tanuljon szakmát és jöjjön már be a műhelybe. Nem rossz dolog az. Az öregek egyszer elmennek nyugdíjba alig leszünk olyanok akik nem gyorstalpalón csinálták meg a szakmát és ennek nem lesz olyan jó kihatása semmilyen iparra. Persze ez csak az én hülye agyam gondolkozása. Lehet kritizálni, de én így gondolkozom:)
2012. dec. 22. 17:14
 13/21 anonim ***** válasza:
100%
11 ezek nem diákok , ezek huszon éves gyerekek.
2012. dec. 22. 17:24
 14/21 anonim ***** válasza:

Nekem semmi bajom a szakmunkásokkal, ha minden igaz, magam is bölcsész leszek, voltaképp azért, mert máshova nincs esélyem bejutni (az informatikát a világ legvisszataszítóbb iparágának tartom, több éves tapasztalattal, tehát nekem csak érvekkel lehetne megmagyarázni az ellentétjét).

Van sok szakis ismerősöm, nagy részük jó ember, aki dolgozni akar, és már most, tizenhat-tizennyolc évesen keresetük van, nekem meg valószínűleg még vagy öt-tíz évig biztos nem lesz semmilyen.

Ezek meg felkapaszkodott balf_szok sajnos, azt hiszik mert egyetemre járnak füvezni már övék a világ csak mert olyan zenét hallgatnak amit nem ad a rádió, ne foglalkozz velük.

Az érdekes kérdés az, hogy ha ilyen sok ember jár egyetemre, akinek nem kellene, azok miért nem jártak szakmunkásiskolába?

Személy szerint azért mentem szakközépbe mert akkoriban még relatíve jó jegyeim voltak és volt esély arra, hogy piacképes állást szerezzek illetve jó egyetemre kerüljek be, de az évek során ez inkább "átstruktúrálódott" - valószínűleg nem abból fogok élni amiből azt hittem fogok.

A lényeg, hogy még gyerekként betegesen féltem a gondolatától is a szakmunkásiskolának, mert úgy tudtam, hogy oda részeges, erőszakos, vad emberek járnak, aztán kiderült, hogy ez igaz is, lehet én nem voltam elég talpraesett hozzá, de utólag talán valamilyen kétkezi munkával többet értem volna az anyagiakat tekintve.

Maradt az "értelmiségi" hajléktalan vándor élet, mehetek Londonba fillérekért lapátolni az angolszász lósz_rt ami nekik büdös mint minden munka.

2012. dec. 23. 23:53
 15/21 A kérdező kommentje:
én verekedtem sokszor leittam magam és le is fogom, de a munka nem volt büdös:D soha. semennyi évesen. 10 évesen tanított meg apám át vágni a tyúk torkát 13 évesen disznót bontani tanítottak meg. én igazából egy senki vagyok. nem is akarok lenni senki. de a nagy világról nekem ne beszéljen az akinek még köze nem volt hozzá soha és ne elemezzen az aki életében a füvet nem nyírta le otthon. mondtam már és elmondom 100* is az a bajom hogy nem lennék képes itt hagyni ezt az egész ku.va országot. ahogy az öregeim mesélték úgy volt ez egy fasza nép, összetett öszetartó. most szilveszterkor egy kezemen összetudom számolni hányan énekeljük a Himnuszt. az észosztás okoskodás apu pénzén új gazdagosdit játszani az megy
2012. dec. 27. 18:38
 16/21 anonim ***** válasza:

Azért te se általánosíts, kérdező, mert nem minden egyetemista mögött áll gazdag család; nem lébecol és bulizik mindegyikük stb. Sokan vannak, akik nagyon keményen hajtanak azért, hogy megszerezzék a diplomájukat.

Találtam néhány kapcsolódó kérdést, szerintem érdemes végigolvasgatni őket a szélesebb körű tájékozódás céljából:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__tarsadalomtudomany..

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__tarsadalomtudomany..

http://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__karrier-fi..

Üdv, és boldog új évet mindenkinek. :)

2013. jan. 1. 02:56
 17/21 anonim ***** válasza:
Tényleg ennyire büfészak a bölcsészet? Én minorként a kommunikációt és a filmet akarom fölvenni, úgy se lenne esélyem elhelyezkedni? :(
2013. jan. 2. 17:13
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

Hey, hey, ne keseredj el annyira. :)

Valamelyik kérdésben volt egy válaszoló, aki pozitívan nyilatkozott a bölcsész szakról, és leírt néhány lehetőséget. Nem emlékszem már, melyikben volt pontosan; olvasd végig, amiket belinkeltem. :)

2013. jan. 6. 02:30
 19/21 anonim ***** válasza:
Én konkrétan újságíró, vagy fotóriporter, esetleg simán fotós szeretnék lenni, tehát vannak elképzeléseim erről a szakról. Korlátozva vannak a lehetőségeim, mivel reál tantárgyak nagyon nem mennek nekem, és utálnám is csinálni, HA nem buknék ki 1 hónapon belül (ami szinte biztos).
2013. jan. 6. 10:22
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

A Millennial Branding and Experience nevű cég a felmérés során 225 amerikai cég vezetőjét kérdezte meg a pályakezdők lehetőségeiről. Azt találták, hogy a bölcsészkaron végzett friss diplomások csaknem olyan "kelendőek", mint a mérnöki diplomával rendelkezők.

A megkérdezett munkaadók harminc százaléka válaszolta, hogy kifejezetten bölcsészeket keres, míg 34 százalékuk a műszaki és informatikai végzettségűeket részesítette előnyben – a különbség szinte elenyésző.

„Az összes pozitív tulajdonság, amit egy vállalatvezető elvár a pályakezdőktől, megvan a bölcsészekben: a kiváló kommunikációkészség, a rugalmasság és a csapatszellem. Minden más tanítható” – magyarázta a felmérés meglepő eredményét Jennifer Floren, a kutatást végző cég alapítója.

[link]

2013. márc. 1. 15:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!