A szláv nyelvek számunkra mennyire nehezek? Nehezebb mint pl. a német?
Én tanultam egy rövid ideig szlovákot, szerintem sokkal nehezebb, mint a német. Németben, ha tudod a főnév nemét, meg hogy milyen esetbe akarod rakni, akkor tudod a kapcsolódó melléknév ragozását is. Többesszámban pedig nemtől függetlenné válik a dolog. Az egész melléknévragozás ráfér egy 4*4-es táblázatra, az 16 féle lehetőség.
A szlovákban nem elég, hogy 4 helyett 6 eset van, a főnevek még valami csoportokba vannak skatulyázva, amiből nemenként 4, azaz összesen 12 van, ráadásul mindez duplázódik a többesszámmal. Tehát tudnod kell hogy a főneved melyik csoportba tartozik (12), hogy milyen esetben van (6) és ezt duplázza a többesszám (2) 12*6*2=144 féle lehetőség csak a melléknévragozásnál. Agyrém. Persze ragozzák ezen kívül a főnevet, a számnevet, mindent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!