Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Magyarországon miért csökken...

Magyarországon miért csökken a népesség?

Figyelt kérdés

Azt gondolom, hogy azért csökkenhet mert szar a helyzet. Munkanélküliség, alacsony fizetés, vad kapitalizmus stb. Ez eddig érthető is ha emiatt csökken a születések száma.

DE!

Megnéztem 3 országot. Malájziát, Argentínát, Dél-Afrikát. E 3 országban szarabb a helyzet mint Mo-n; gazdaságilag is, közbiztonságilag is, egészségügyileg is. Viszont, ehhez képest ezekben az országokban NŐ a lakosság! Az elműlt 50 évben folyamatosan emelkedik.

Tehát úgy is megkérdezhetem, hogy ha Mo-n csökken a lakosság az Mo-nál szarabb országokban miért nő??

2012. aug. 25. 12:12
 1/8 anonim ***** válasza:
40%

Azért mert ott kevés a cigány.Csak megjegyezném,hogy 2010-ben született gyerekek fele cigány volt,és ez az arány növekszik.

A magyar emberek dolgoznak,adólevonás,szinte semmi támogatás,így nem vállalnak gyereket.

A cigók sz@rnak a munkára ezért támogatják őket,nem csinálnak semmit,kapják a pénzt jön a gyerek,minél több jön,annál több segély.Nekik elég 1 szoba is 10 főre.

De a magyarok nem akarják elcseszni a gyerekük életét,így várnak a "megfelelő" pillanatra.

2012. aug. 25. 12:26
 2/8 anonim ***** válasza:
84%

1-es, ez a komment egy orbitális öngól volt...

Tehát Argentínában azért növekszik a népesség, mert kevés a cigány, holott állításod szerint a cigányok szülik gyártósoron a gyerekeket. Te nem érzed a hatalmas ellentmondást? :)

Amúgy nem csak nálunk csökken a népesség, szinte minden fejlett országban megfigyelhető ez. Elsősorban azokon a területeken nő a népesség, ahol nyomor van. Ott ugyanis a gyerek (minél több) biztosíték két dologra - egyrészt, hogy nem hal ki a család (sok gyerekből több marad életben) másrészről ha sok gyerek életben marad, talán foglalkozni fognak az öreg szülőkkel, tehát a szülőnek is egyfajta biztosíték.

Míg ahol jól (jobban) élnek az emberek, ott inkább az a mérce, hogy én éljek minél jobban, és majd ebbe a jólétbe összehozunk egy/több gyereket. Csak sokszor mire eljön az optimálisnak tartott jólét (aminek a mértéke folyamatosan emelkedik) addigra sokan már kifutnak jóformán az időből - 40-50 évesen nagyságrendekkel nehezebb gyereket nevelni, mint fiatalon. Akkor már mások az elvárások, sokan nehezebben veszik a változó körülményeket. Mégpedig egy gyerek sok minden, csak nem nyugalom és stabilitás. Emiatt pedig sokan nem vágnak második/többedik gyerekbe. Mégpedig egy családnál legalább 3 gyerek kell a növekvő népességhez.

2012. aug. 25. 12:32
 3/8 anonim ***** válasza:
2012. aug. 25. 12:44
 4/8 anonim ***** válasza:
20%
Főként mert kevesebben születnek, mint amennyien elhaláloznak. Azon felül pedig Sir Butchernél helyes a bőgés.
2012. aug. 25. 13:18
 5/8 anonim válasza:

Pontosan azért nő az általad (a kérdésedben) említett országokban a lakosság, mert annyira szegények.

Fogamzásgátlást hírből ismerik, pénz nincs rá.

Oktatásra még annyi se!

2012. aug. 26. 04:23
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Kissé ismétlésnek tűnik, de nem az.

Települések történeti demográfiájával foglalkozom és az alábbiakat látom.

A szegény rétegek (zsellérek, ház nélküli zsellérek) rendszerint nagyon sok gyereket szültek. A halandóság magas volt, nem ritkán a megszült gyerekeknek mintegy a fele, harmada meghalt.

Ugyanannak a településnek a jobb életszínvonalon élt családjai kevés gyereket szültek. Nem egyszer megy a rimánkodás a levelezésekben, hogy a kevés gyerek közül nincs fiú, mi lesz a családi névvel.

Valamikor a XX. század első felében (kb. első világháború után) a szegényeknél is visszaesik a születésszám. Van ahol a 10-14 szülésről "csak" 4-5-re, de nem ritkán 2 gyerekre. Az ő gyerekeik is csak 2 gyereket hoznak világra.

Még nem tudom bizonyítani rendesen, de az általam vizsgált településeken 2 okot látok, ami a születésszámra és így a népességszámra is hat:

- csökken a csecsemőhalálozás aránya, a megszületett gyerek nagy valószínűséggel életben marad

- az életszínvonal, a család életminősége nem a gyerekek számán múlik, így a korábbiakkal szemben nem "kényszer" a sok gyerek

Egy-egy településen csak a XX. század második felében esett vissza a magas születésszám a szegényrétegek körében.

Ez önmagában is magában hordozza a népességszám csökkenését.

Egy másik tény: a 70-es években nagyon sok gyerek született, részben amiatt, hogy az állam előnyöket kínált (lakhatásban is). Ennek hatására 10,8 millió köré emelkedett a népességszám. Tehát van egy jel, ami arra utal, hogy a népességszám ilyen "modern" felfogással (kevés gyerek kell) is növelhető.

A 70-es években születetteknek a 90-es évekre várták a gyerekeit, de a nagy születésszámoknak nyoma sincs, ma már úgy számol minden komoly demográfus, hogy a Ratkó-dédunokák nem fognak megszületni. Itt kimutatható összefüggés a lakhatási problémákkal, ami elég elgondolkodtató lehetne sok politikusnak (amíg nincs lakás, nincs sok gyerek; bérelt lakásba kevesen mernek kettő vagy több gyereket vállalni).

Utolsó, számomra is meglepő tény: a cigányoknál sincs akkora növekedés, ahogyan sokan emlegetik. Egyrészt náluk sokkal alacsonyabb az átlagos életkor (demográfiai értelemben: gyorsabb ütemben halnak meg) és a nagyobb részük teljesen átállt a 0-1-2 gyerekre. A klasszikus sok gyereket szülő családok száma (itt most 1-1 településről van szó) visszaesett.

Az országos kutatások is azt mutatják, hogy nagy tömegben olvadtak be a többségbe (melynek tudatos kelléke volt a "csak 1" vagy "csak 2 gyerek" stratégia). Akik nem olvadtak be, azok is tudatosan törekedtek a késői házasodásra és a kevés gyerekre.

Az általad említett országokban él a sok gyerek = anyagi biztonság képlet, ezért nő a létszámuk (halálozási adatokat nem tudok).

A modernizálódott nyugati világban tudomásom szerint csak az USA-ban van népességnövekedés, mert ott népszerű a protestáns fehér családoknál a nagycsalád. Engem meglepett, hogy nem egyszer nyíltan mondták, hogy "túl kell szaporodnunk" - mármint azokra a kisebbségekre mondták, akik nem tartoznak hozzájuk (véleményük szerint az USA a protestánsoké). Ottani kollégáim szerint ez áll a pozitív növekedés mögött. Ha nem lenne bevándorlás, szerintük akkor is nőne a népesség.

2012. aug. 26. 23:15
 7/8 anonim ***** válasza:
79%

Az egyik "településemen" vizsgáltam tavaly az első évfolyamok etnikai összetételét.

Beültem az osztályokba, nevek és kinézet alapján próbáltam becslést készíteni. Az elitebbnek tartott iskolákban maximum 2 volt a cigánynak tartható diákok száma. Az "állami" iskolában magasabb számban voltak jelen. A számokat összeadva viszont kiderült, hogy nagyjából a település összlakosságának az etnikai aránya jelent meg az összes első évfolyamon is. Vagyis itt a diákok "eloszlása" félrevezető lehet, mert nem mindegy, hogy milyen iskolákat von be valaki egy ilyen terepen folytatott vizsgálatba és milyen módon sorol valakit egy-egy etnikai kategóriába.

Úgy tudom, hogy ilyen összesített, egy "teljes iskolai vonzáskörzetre" még senki sem készített felmérést rajtam kívül és nem is publikált senki. Becslések, kérdőívezések készültek, de azok nem vették figyelembe a vonzáskörzetek átfedését.

2012. aug. 26. 23:21
 8/8 anonim ***** válasza:
Szerintem is azért csökkenhet. Bocsi hogy most nem erre a kérdésre válaszolok, de én arra vagyok kíváncsi ezen gondolkozom éppen, hogy ügye monjduk 300 száz ezer évvel ezelőtt 1 millió ember élt a földböl. És ebből az 1 millióból lett 7 milliárd. Vagyis akkor én ezt úgy fogom fel hogy nagyon sok ember akár küllföldieknek is egymásnak a rokona vagy akkor kell lennie valamiféle kapcsolatnak. nem?
2012. szept. 6. 23:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!