Valaki nem mesél nekem a rendszerváltásról itt Magyarországon?
Szívesen mesélek, de egyszerűbb lenne, ha kérdeznél.
Amire elsőre emlékszem:
1. Jártunk tüntetni; akkoriban nagyon pofátlanok voltak a rendőrök; megaláztak és szájaltak. Persze 2006 októberében ez visszaköszönt, de nem ütöttek. Ha visszagondolok miként reagáltak akkoriban.... Nagy volt a szájuk, de fizikai erőszak csak különleges esetekben volt. 2006 októberében annál sokkal durvábbak voltak. A végén pedig akkor sem léptek már fel, amikor kellett volna.
2. Elleneztük az orosz nyelvet, nem akartuk többé tanulni. Aztán a tanár feltett egy kérdést:
- az nem előny, ha ismeritek az ellenség nyelvét?
3. Nehezen szoktak le a tanáraink az elvtárs megszólításról.
4. 1988. május 1.-én elmentem. Úgy éreztem, hogy az lesz az utolsó. Sokan éreztük, hogy Grósz (miniszterelnök) már más lesz. Grószról járt egy pletyka, hogy mit tett 1956-ban.
5. Májusban váltották le (pontosabban fel, mert elnökké avatták a pártban) Kádárt. Nagymamám sírt. Azt mondta, hogy végleg lezárult az aranykor. A szüleim elkezdtek vele kiabálni, hogy ez csak jó, mert már nem lehet megélni.
6. 1988 szeptember: már van Kisgazdapárt
Nagyon-nagyon sok párt alakul. Az MDF, az SZDSZ és a Fidesz még nem párt. Ja, Orbán Viktorék még nagy liberálisok!
7. Grósz elutazik, addig Pozsgay bejelenti, hogy 1956 népfelkelés volt. Nem meri forradalomnak mondani!!!
Pozsgay akkoriban még MSZMP-tag. Ez 1989 január.
8. Nyáron újratemetik Nagy Imrét.
Megismertem Krassó Györgyöt.
Amikor rehabilitálják Nagy Imrét, meghal Kádár - szinte percre pontosan.
9. Ősszel köztársaság kikiáltása és népszavazás (4 igenes).
10. Decemberben megbukik Ceasusecu. A bátyám határőr. Azért, hogy ne aggódjon senki az országban, sok kiskatonát hazaküldenek. A magyar katonai vezetők tudták, hogy nincs veszély. A bátyám is hazajön karácsonyozni.
Valami Sportcsarnokos Grósz beszédre emlékeszem. Azt mondta, hogy fehérterror lesz Magyarországon.
11. Beléptem egy pártba, még karácsony előtt :)
12. Kirobban a Duna-gate: az állambiztonság megfigyelte a pártokat. A Fekete Doboz a romániai események alatt jutott be a titkosszolgálat épületébe filmezni. Kulcsfigura: Végvári őrnagy.
13. Márciusban Marosvásárhely
14. Választások, MDF nyer
Onnan kezdve sor kerül egy csomó leleplezésre.
Ha kérdezel, válaszolok, mert sok emlékem van.
Nem, nem az MDF-re szavaztam, hanem egy olyan pártra, amelyik nem jutott be, de esélyes sem volt. Munka nélkül csak 1996-ban maradtam, de akkor 3 évre...
Soha nem szavaztam a "népszerű" pártokra, jól látszódott kikből állnak!!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!