Mi lett Vazullal tényleg forró ólmot öntetett István király a fülébe? Mi történt pontosan? Irjátok meg légyszi!
Figyelt kérdés
2009. júl. 9. 19:22
1/6 anonim válasza:
I. István unokatestvére volt, aki I. István fiának, Imre hercegnek halála után a trónra is igényt tarthatott. Három fia volt, András, Béla és Levente, Andrásból és Bélából később király lett (I. András, I. Béla. A krónikák szerint volt egy testvére, Szár László, akinek volt egy fia, Bogyoszló. A könnyelmű és kicsapongó hírében álló ifjút azonban I. István Orseolo Péter kedvéért mellőzte. Vazul nem akarta elismerni Pétert a trón örököséül, ezért őt I. István elfogatta, és hogy az uralkodásra alkalmatlanná tegye, szemeit kitolatta, ólmot öntetett a fülébe, fiait pedig száműzette. A krónikák azonban egyöntetűen megegyeznek abban, hogy a megvakítás Gizella királyné parancsára történt. Vazulról megvakíttatása után többé nincs szó.
3/6 A kérdező kommentje:
KŐSZÖNÖM VÁLASZOD ,DE VAZUL 3GYEREKÉNEK A SZEMÉT IS KISZURTÁK.
2009. júl. 11. 17:00
4/6 anonim válasza:
Nemtom honnan szedted hogy, Vazul gyerekeinek kiszúrták a szemét, mert nem szúrták ki, mert Vazul gyerekei András Béla és Levente, majd az 1046-os pogánylázadás után András került a trónra 1060-ig, utána Béla uralkodott 1060-1063-ig. És még fontos hogy az ólom csak legenda, mivel olyan fajsúlya van, hogy ha tényleg beleöntötték volna a fülébe, méghozzá forrón, akkor átszakította volna a dobhártyát, és eljuthatott volna az agyig, amibe meg belehalt volna.
5/6 A kérdező kommentje:
KŐSZI ,BOCSI ROSSZUL OLVASTAM A MONDATOT A KÖNYVBE.ÍGY SAJNOS NEM IS JÓL ÉRTELMEZTEM.NAGYON SZERETEM A TÖRIT ÉS MOST RÉSZLETESEBEN ÉRDEKEL A MAGYAR TÖRTÉNELEM. MÉG EGYSZER NAGYON KÖSZÖNÖM .
2009. júl. 16. 09:30
6/6 anonim válasza:
Ha ólom legenda lenne, akkor mi történt Vazullal, vagyis hogyan tűnt el?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!