Mit tudtok arról, hogy I. (Földnélküli) János angol király, amikor összekülönbözött a pápával, felkereste a marokkói emírt, hogy felvegye az iszlámot?
Nyilván nem személyesen ment oda és az lehet, hogy nem emír volt az, akit megkeres(tet)ett, hanem kalifa, de a lényeget tekintve teljesen mindegy.
Amúgy meg igen. Biztos vagyok benne, hogy I. (Földnélküli) János angol királyról van szó. Ha jól emlékszem, 1213-ban történt az eset, bár ez nem biztos. Csak annyit tudok, hogy a jó John összekülönbözött a pápával és elhatározta, hogy akkor ő most áttér az iszlámra. Ezért követet küldött Marokkóba valami ottani uralkodóhoz (én emírre emlékszem, de lehet, hogy kalifa volt), hogy felvegye az iszlámot. Az illető azonban azt üzente, hogy ne szórakozzon vele az a hitetlen kutya. Így hát nem lett semmi a dologból. Bár, mint mondom, lehet, hogy az egész csak városi legenda.
Erről hallottam én is, már nem tudom hol, annyira emlékszem, hogy az érintett muszlim uralkodó kinevette az angol követeket és nem vette komolyan a kérést.
De szerintem ez csak egy legenda. János sem gondolhatta komolyan, hogy majd az angol nép muszlim lesz, vagy hogy a szomszédok hagyják ezt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!