Mi a véleményetek erről?
Viola Zoltán(A nagy ateista könyv szerzője) szerint meg kéne változtatni a Himnusz szövegét mert szerepel benne az isten szó.
Illetve irodalom órán nem szabadna, hogy a Biblia szóbe kerüljön.
Számos kifejezéssel lehetne illetni ezt a gondolkodásmódot; én csak annyit mondok: szegénynek egy hatalmas lepel van az elméjén, azért hordhat(ott) össze ennyi ostobaságot.
A Biblia az ún. "magas irodalom" része, ismerete az általános műveltség részét kell, hogy képezze!
Nyilvánvalóan tudnia kell mindenkinek hogy mi a keresztény vallás ha európai kultúrát és történetet kell tanulni. Hinni persze ne kelljen.
De ez nem egy vagy 5 éves könyv? És tekintve hogy Orbán a miniszterelnök inkább az a veszély fenyeget ma hogy elkeresztényesítenek mindent, nem az ellenkezője...Tehát még elméleti lehetősége sincs a fenti javaslatoknak.
Nekem a szüleim mindig azt mondták, hogy ne legyen vallásos, mert hülyeség, juj ez nem jó, a fanatikus vallásosok meg őrültek, stb.
Amikor kötelezőnek feladták a Bibliát nagy előítélettel és ellenérzésekkel vettem kézbe és gyorsan át akartam pörgetni. De aztán rájöttem, hogy hát semmi rossz nincs ebben. Krisztus szeretetre tanít, nem másra. És szerencsére az irodalomtanárom is elég intelligens volt és minden kérdésemet megválaszolta, ami felvetődött.
Most már nem ítélem el a vallást, de nem tértem meg, nagyon materialista nézeteim vannak. De nagyon sok dolgon elgondolkodtam! Új nézőpontok, új kérdések, új gondolatok tárulkoztak fel előttem. Mondjuk úgy hogy még jobban kinyílt a szemem.
Nekünk is azzal kezdte a tanárnő, hogy nem hittant fogunk tanulni, hanem azért vesszük a Bibliát mert nagyban meghatározza majd a középkori kultúrát, világnézetet és történelmet. Na meg szépirodalmi műnek sem utolsó.
A Himnusszal kapcsolatban annyit, hogy bár hungarista érzelmeim vannak, de szerintem a mi himnuszunk túl pesszimista, lehangoló. Ettől függetlenül mindig büszkén hallgatom, ráadásul mint zene nagyon szép! Csak nemzeti indulónak valami vidám lenne megfelelő (oké, tudom hogy ez nagyon liberális nézet). Az isten szó meg annyira beleépült a nyelvünkbe, szokásainkba, hogy nem lehet csak úgy kivenni a közhasználatból. Például én se vagyok hívő, de mégis szoktam olyat mondani, hogy hálistennek, isten őrizz, isten ments, stb mert megszoktam
Azért az ennyire radikális intézkedéseket feleslegesnek tartom. Szerintem épp elég, hogy nem kötelező a keresztény hit. Mindenki abban hisz amiben akar! Ha én szentül hiszem, hogy itt van egy láthatatlan rózsaszín spagettiszörny (és elhiszem hogy rózsaszín :) akkor egészségemre. Én azt mondom: a vallásod olyan mint a f.szod. OK, hogy van neked, rendben van, hogy büszke vagy rá, de kérlek, ne próbáld meg lenyomni a torkomon. Ugyanez vonatkozik az ateistákra, ne erőszakoljátok már rá az ateizmust arra aki hívő akar lenni.
Az más téma, hogy valaki akaratán kívül lesz hívő, mert annak nevelik. Sőt, sok esetben jól le is butítják a teremtéstörténettel meg ilyennel, hogy minden ember bűnös meg isten kegyelmezzen... áááh.. De el kell fogadnunk, hogy ez ellen nem tehetünk semmit. Tiltsuk meg, hogy a gyerek keresztény családba szülessen? Akkor tiltsuk meg azt is, hogy szegény családba szülessen, hiszen úgy rosszabb esélyekkel indul az életben. Tiltsuk be, hogy a szülei elváljanak, államilag szabályozzuk, hogy az anya mit tilthat meg a gyereknek, hiszen mindez nagyban befolyásolja a személyiségfejlődését. A szülőnek igenis joga van tanítani a gyereket, mert az ő gyereke, ő dönti el, mire neveli. Ha akarja, megtanítja palacsintát sütni, ha akarja, megtanítja neki a keresztény hitet, vagy megtanítja embert ölni, ez ellen nem tudunk mit csinálni.
Annak meg inkább örüljetek, hogy a vallási szavak, jelképek mindennapi életünk részét képezik, mert ezzel egyúttal elvesztik igazi tartalmukat. Mint amikor a forgalomban bosszankodunk a másik autósra: "menjél már te b.zi" amikor ezt mondjuk, nem érezzük át igazán a szó jelentését, nem gondolkodunk el azon, hogy az illető homoszexuális, csak úgy mondjuk. Szintén amikor valaki azt mondja: keresztnév, eszébe se jut a megkeresztelkedés. sokáig én se tudtam, miért hívjuk keresztapának a nagybátyámat.
Hiába szorítanátok vissza a kereszténységet, jönne helyette másik vallás. Már most elkezdődött a folyamat. A modern nagyvárosi ember azt mondja, hogy a kereszténység nem jó neki, az hülyeség, ő nem lesz vallásos, de mégis elmegy meditálni, megnézetni az auráját (szertartás) megnézi a horoszkópját (felsőbb hatalomban való hit). Az ezotéria még az enyhébbik fajta, volt már itt emo, vannak sátánisták, neopogányok, stb. Ismerjétek el, még mindig jobb krisztus tanítása szerint élni, mint rituális kivégzést tartani vagy egy diktátort imádni istenként. Amúgy célszerű lenne ilyen vallás elméleti dolgokat bevezetni a közoktatásban, hogy átlássák az emberek, hogy próbálják átmosni az agyukat a mindenféle egyházak.
Ha valakinek eszébe jutott valami, amivel nem ért egyet, írja meg ide!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!