Nietzsche: "Minél magasabbra szállunk, annál kisebbeknek tűnünk azoknak a szemében, akik nem tudnak repülni. "?
Nade a hasonlatnak épp az a lényege, hogy utal valamire, ami már nem jelképes dolog. Le van "butítva", hogy ne kelljen körülírni, ezért hasonlítjuk valamihez, nem? :))
A kérdéssel arra akartam kilyukadni, hogy a szárnyaló ember ugyan többnek érezheti magát a túlszárnyaltaknál, és vigaszt találhat a mondásban, hogy az arra érdemtelenek őt nem képesek megfelelően megítélni, de mindenki csak a saját szemszögéből képes másokra (és önmagára) tekinteni, és mindig azt tartjuk az übertopnak, ahol éppen tartunk, mivel önmagunkon nem tudunk túllátni. :)
Szerintem Nietzsche mondása is, meg a te gondolatod is bizonyos emberekre bizonyos helyzetekben illik. Ha valaki valami számomra idegen szakterületen elér eredményeket, akkor lehet hogy csodálom, lehet hogy nem csodálom, mert túl távoli, és nem értem mit csinál. Ugyanígy, ha én érek el valamit az életben, akkor bizonyos embereket lehet hogy lenézek, mert a számomra fontos dolgokban ők nem mélyedtek el, míg más, általam elért magaslatokra csak úgy tekintek, hogy király hogy elértem, de nem nézem le azokat az embereket akiket nem érdekel ez a szenvedélyem.
De vannak olyan emberek is biztos, akik senkit soha nem néznek le, meg olyanok is, akik lenézik azt is, aki valamit elért egy olyan területen amiben ő sehol sincs, és lenézi azt is, aki nincs azon a szinten valamiben amiben ő.
"De vannak olyan emberek is biztos, akik senkit soha nem néznek le"
Sajnos szerintem elég kevés ilyen ember van, nálam ők a homo sapiens. :)
"Attól, hogy ők "lent maradtak" és nemcsak, hogy nem szerezték meg, de még semmibe is nézik, attól én még tudom, hogy mennyi munka áll mögötte."
Igen, értem, amit mondasz, de pont ez az, hogy ahogy távolodtok egymástól, mindketten ugyanolyan mértékben látjátok "kisebbnek" a másikat. És az egyik ember igaza mitől lesz igazabb a másikénál? (Persze mindenki a sajátját tartja annak, de ha ezen túllépünk.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!