Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A hajléktalanok megalázása,...

A hajléktalanok megalázása, börtönbe zárása helyett nem lehetne megoldani a rehabilitációjukat?

Figyelt kérdés
Annyi rengeteg, okos, tehetséges ember van, aki az utcára került, és én nem azt mondom, hogy vizsgáljuk meg mindet, hogy agykutatás, atommaghasadás, vagy hajtóműtervezés fekszik-e jobban, de közérdekű munkát, fizetést, egy indulást lehetne talán biztosítani nekik. Rosszul látom? Visszaterelni őket egy olyan útra, ahol már nem alkoholra meg cigire költenék a pénzüket, hanem magukra, az életük helyreállítására. Tudom, hogy ez sokkal drágább lenne, mint beba..ni őket a börtönbe, de talán mindenki jobban járna. Kicsit olyan érzésem van, mikor erre gondolok, mintha a megromlott tejfölt kihajítanánk a kukába, de legalábbis eltávolítanánk a hűtőből...
2011. nov. 27. 20:12
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
69%
Nagyon sok hajléktalan szándékosan csinál galibát télen, hogy bezárják őket pár napra a börtönbe. Biztonságosabb mint a hajléktalan szállók, ahol ellopkodják egymás dolgait, melegben vannak, kapnak meleg ételt, italt. Az ő helyükben lehet én is ezt tenném.
2011. nov. 27. 20:36
 2/22 anonim ***** válasza:
A hajléktalanszállókon is kéne rendet tenni, mert az legalább ugyanolyan veszélyes hely, mint az utca.
2011. nov. 27. 20:46
 3/22 anonim ***** válasza:
100%

Hát speciel a megromlott tejfölt valóban kidobjuk a kukába, de a felvetésed a hajléktalanokkal kapcsolatosan teljesen jó!

Én még abban sem vagyok biztos, hogy a te ötleted kivitelezése drágább lenne, mint a börtön, hiszen ott is etetni, tartani kell a "bentlakókat".

Tény, sok utcára kényszerült ember már belefásult és nem is próbál változtatni a helyzetén. Az is tény hogy sok úgy jutott el erre az álláspontra, hogy mindent megpróbált és soha nem sikerült neki semmi.

De azt is el kell ismernünk, hogy vannak olyanok is a szabad ég alatt, akik mindent megtesznek ,hogy a lehető legjobbat hozzák ki a helyzetükből, több, kevesebb sikerrel.

Nos, ez utóbbiak, talán tudnának mit kezdeni a felajánlással, de hogyan válogassuk ki azokat, akik "megérdemlik". Azt mégsem lehet megtenni, hogy tíz-húsz ember megkapja a lehetőséget, és ha nekik nem sikerül meghatározott időn belül felmutatni valamit, akkor visszavesszük és újabb csoportot keresünk.

Szép gondolat, nehéz kivitelezési lehetőséggel.

2011. nov. 27. 21:12
 4/22 anonim ***** válasza:
0%
Amíg van üres hely a pesti hajléktalanszállókon télen is (mivel piásan nem lehet bemenni!) addig nincs szükség rehabra... Pláne, miért adjon az állam munkát a homelessnek akiknek minimum az 50%-a nem is akar dolgozni, mikor rengeteg ember akar dolgozni csak nem talál munkát.
2011. nov. 28. 00:37
 5/22 A kérdező kommentje:
Hú, ez aztán a felfogás... Pl. nem tudom hogyan hoztad egy tető alá a rehabot (ami ugyebár most nem az Amy Winehouse-szintű elvonós rehabot jelenti), meg azt, hogy adjunk munkát ezeknek az embereknek. Ez a munka nem a közgazdászok elől, meg az atomfizikusok elől venné el a lehetőséget. De tudod mit? Ha ahhoz ért és jobb benne, akkor hajrá. Utcát takarítani, grafitit lesikálni, meg parkba szemetet szedni meg szerintem sok ember is kevés, nem hiszem, hogy annyira kapkodna érte bárki... és ez csak munkalehetőség. Ezen túl gondoltam azt, hogy fel lehetne mérni, hogy mit tud, mihez ért, mi eredetileg a szakmája. Szerintem sokan meglepőnénk, hogy milyen emberek is vannak ebben a "turmixban". De aki még nem akar dolgozni, azt sem gondolom, hogy pont börtönbe kéne zárni... pont hogy oda nem, hiszen ahogy előttem is írták, jó meleg és van ingyenkaja. Hát a nagy szart! Nem kell a munkalehetőség? Mehetsz felügyelettel gödröt ásni, meg szenet lapátolni... INGYEN! Aztán majd rájön, hogy pénzért jobb csinálni. Na jó persze, ez nem Afrika, de nem olyan nehéz kérdés ez szerintem, mint ahogy a kormányzatok kezelik a dolgot.
2011. nov. 28. 06:27
 6/22 anonim ***** válasza:
35%

Egyrészt ez igenis rehab. Az, hogy te Émi Vájnháusz-t és a drogelvonót azonosítod a rehabbal az egy dolog...

Másrészt de igen, még a graffiti sikálás szintű munkákra is tömeges túljelentkezés van (pont a minap volt a tv-ben, hogy az UTCASEPRŐ állásra 6-7xes túljelentkezés van!), mivel az embereknek NINCS munkájuk és nem akarnak az utcára kerülni.

Harmadrészt nem tudom honnan veszed, hogy a homelesseket lecsukják. MO-n nem csukják le a hajléktalanokat, sőt, van nekik ingyen menhely ahol aludhatnának (de nem alszanak mert piásan nem engedik be őket).

2011. nov. 28. 09:16
 7/22 anonim ***** válasza:
40%
Pedig pontosan igaza van az előttem szólónak, kérdező, te álomvilágban élsz! A legtöbb hajléktalan mihaszna, és önhibájából került az utcára. És ezt pontosan jól mutatja, hogy melyik mellett van ott a kannásbor meg a cigi. Véletlenül se szappant venne, véletlenül se próbálkozna... Honnan tudom? Nekem van ex hajléktalan barátom, aki 20 év alatt az utcáról felküzdötte egy szép házig magát. Senki nem tolta alá a szekeret! Ő vérrel és verejtékkel küzdött. Igen, aki akarja felküzdheti magát. Könnyű ám azt mondani, hogy szegény, jaj de rossz neki, meg belefáradt a sikertelenségbe...
2011. nov. 28. 09:27
 8/22 anonim ***** válasza:
100%

Mostz egy olyan korban élünk, amikor bárkiből, ismétlem, bárkiből könnyen hajléktalan válhat. Aztán már nincs megállás.

A hajléktalanszállókat kellene olyan biztonságossá tenni, mint a börtönt, mert nemcsak az tartja vissza őket, hogy ittasan nem mehetnek be, hanem hogy ellopják a kis csomagjukat. Ezen kellene változtatni. Nem lecsukni kellene őket, mert azzal egyrészt elvész a szabadságuk, másrészt csak ideiglenesen lesz lakhatásuk és munkájuk.

2011. nov. 28. 16:35
 9/22 A kérdező kommentje:
Hogy honnan veszem, hogy lecsukják őket? Hát mondjuk talán olvass híreket... Álomvilág? SAJNOS az, mert érdemi változás nem fog történni az ügyben. Félreértés ne essék, én nem védem a hajléktalanokat, természetesen nagyon sok van, sok lehet, aki saját hibája miatt került az utcára. De kár tagadni, hogy igen nagy százalékuk nem tehet róla, mert hülye volt és egyetlen papíron egyetlen aláírásával lenullázta az életét a lakásmaffia. Örülök, hogy az exed visszaküzdötte magát az élők sorába, de lásd be, hogy a gigászi akaraterőn kívül még hatalmasabb szerencse is kellHET! És nem feltétlenül rendelkezik mindenki akkora hatalmas akaraterővel, mint egyesek. De ettől még egy percig sem kevesebb ember, érhet ugyanannyit, vagy többet is akár, csak épp egy kevés támogatásra van szükségük, némi iránymutatásra. Az ilyeneknek pedig úgy gondolom, hogy igenis jár az esély, hogy visszatornásszák magukat.
2011. nov. 28. 23:45
 10/22 anonim ***** válasza:
34%

De értsd már meg, hogy AZÉRT mert valaki hajléktalan még NEM CSUKNAK LE senkit!

Az más tészta, hogy ahogy jön a hideg sok csövi DIREKT lecsukatja magát, mert a börtönben legalább melegben van és van kaja is.

De ismétlem a Magyar Köztársaságban az NEM BŰN, hogyha valaki hajléktalan és NEM JÁR ÉRTE börtön.

2011. nov. 28. 23:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!