Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Ellenségtől győzettetni. -...

Ellenségtől győzettetni. - ezt valaki lefoditani magyarra? Most ellenségem győz vagy én győzök?

Figyelt kérdés
2011. márc. 9. 10:48
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Ellenségtől győzettetni, azaz ellenségtől vereséget szenvedni. Legalábbis nála. Azaz az ő győzelmét jelenti ez.
2011. márc. 9. 11:13
 2/16 A kérdező kommentje:

ez komoly ,

ebbe belehalok ,

2011. márc. 9. 11:17
 3/16 anonim ***** válasza:

Hát igen, tudni kéne egy kicsit magyarul, nem csak a lécci, köcci meg társait eltanulni a netről.

Ne "haljál be" kérdező, hanem kapjál a burádhoz, hogy mennyi mindent nem tudsz a saját nyelvedből, és kezdj el tanulni.

2011. márc. 9. 11:42
 4/16 anonim ***** válasza:
Javítás: ne "haljál bele"...
2011. márc. 9. 11:42
 5/16 anonim ***** válasza:
A régi magyar nyelvben egyesek nem általlal, hanem -tól, -től raggal fejezték ki a szenvedő szerkezet tényleges cselekvőjét (ezt ágensnek is hívják).
2011. márc. 9. 12:03
 6/16 A kérdező kommentje:

aki a magyar nyelv tudásomat fikázta :

kárpátaljai magyar vagyok , bizonyítottan szebben beszeljük a magyar anyanyelvünket mint a határ másik oldalán Magyarországon bármelyik megyében is , mi nem engedjük belefolyni a szláv nyelvet, nemhogy még az angolt , . bezzeg a ti magyar nyelvetekben menő kajakot mondani ( na ezt honnan szedtétek ?) , mutert , sőt hétvégente nem vásásrolni hanem soppingolni jártok ,

az pedig hogy a régi magyarnak eme félreértő mondatában kétségeim támadtak , nem azt jelenti hogy nem beszélem rendesen a magyar nyelvet

2011. márc. 9. 14:09
 7/16 anonim ***** válasza:
61%

"kárpátaljai magyar vagyok , bizonyítottan szebben beszeljük a magyar anyanyelvünket mint a határ másik oldalán"

Épp más tollával ékeskedsz, mikor azzal büszkélkedsz, hogy ott ahol laksz, mások milyen szépen beszélnek. Vajon te magad bizonyítottan szebben beszélsz, mint én? Kétlem.

Én hiába vagyok magyarországi, nem használom a kajak szót, csak az evezős sporteszközre, soha nem mondtam mutter-t a német órán kívül, soppingolni sem voltam, csak vásárolni, és még a menő szót is kerülöm. A régi magyar mondat meg csak annak félreérthető, aki nem elég olvasott.

2011. márc. 9. 14:24
 8/16 A kérdező kommentje:
tényleg , és te miből tanultál magyar nyelvet , régi tekercsekből ?
2011. márc. 9. 15:32
 9/16 A kérdező kommentje:
" bizonyítottan szebben beszeljük " szerintem a megfogalmazásba én is beletartozom , mert nem azt írtam hogy beszélik ! nagy nyelvészkém
2011. márc. 9. 15:34
 10/16 anonim ***** válasza:

„tényleg , és te miből tanultál magyar nyelvet , régi tekercsekből ?”

Könyvekből, ahonnan neked is kellett volna. Jókai, Babits és egyéb nagy magyarok műveiből ugyanúgy, mint modernebbekből. Nem emlékszem, hogy bármelyik is tekercs formájú lett volna, de volt egy-két elég régi kiadás.

„" bizonyítottan szebben beszeljük " szerintem a megfogalmazásba én is beletartozom , mert nem azt írtam hogy beszélik ! nagy nyelvészkém”

Pontosan ezt írtam én is. Valakik valahol felmérték, hogy arrafelé szebben beszélnek, mint másutt. Most tegyük félre, hogy mitől is szebb a beszéd, fogadjuk el a dolgot. Csakhogy ez úgy nagy átlagban igaz, nem lesz igaz automatikusan minden egyedre külön-külön. Vagyis a felmérés nem azt állítja, hogy nálatok minden egyes személy az utolsó szakmunkásig szebben és irodalmibban beszél, mint a legműveltebb pesti irodalomtanár. Te pedig pontosan ezt akarod sugallani, ami egy hazugság.

Te, személy szerint valószínűleg nem voltál benne a felmérésben, és neked, személy szerint, valószínűleg nincs semmilyen felmért, bizonyított papírod arról, hogy szebben beszélsz, mint bárki más, vagyis nem bizonyított, hogy te is csakugyan beletartozol a szebben beszélők közé. Vagyis ezzel érvelni hazug és aljas csalás.

2011. márc. 9. 15:46
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!