A török szultánok felvették a "Magyarország királya" titulust?
Kedves második!
Nem érted.
Azt a kérdező is tudja, hogy sosem koronáztak egy török szultánt se magyar királlyá. (Legalábbis nagyon remélem, hogy tudja.) Viszont ettől függetlenül viselhette a magyar királyi címet (amit értelemszerűen a Habsburgok, mint tényleges magyar királyok, nem ismertek/ismertek volna el). Erre kismillió példa van a történelemben. A magyar királyok pl. II. Andrástól IV. Károlyig bezárólag viselték a Jeruzsálem királya címet. Az pedig egy cseppet sem érdekelte őket, hogy a Jeruzsálemi Királyság a XIII. század vége óta nem is létezik. Ezen kívül a magyar királyok a középkorban tradicionálisan viselték a bolgár cári címet is, miközben Bulgária hol Bizánc, hol a török uralma alatt állt, hol pedig független állam volt, saját cárral.
Egy cím felvétele jelentheti az arra támasztott igényt is, és egy uralkodó simán viselheti úgy is, hogy hivatalosan nem iktatták be. Maximum ezt az országa határain kívül senki nem ismeri el. Úgyhogy amit mondasz, az hülyeség.
Nem megsérteni akarta. Bár bizonyára ez is közre játszott. A császári cím hagyományosan a római császári címből származott. Német-római császári cím sosem létezett. Az általunk német-római császárnak titulált uralkodók végig a római császár, rómaiak császára és hasonló titulusokat viselték. Napóleon előtt minden császár úgy tekintett magára, mint Róma örökösére, és mivel római császár csak egy van, a többi ilyet nem ismerték el. A bizánci császár csak frank királyként ismerte el Nagy Károlyt és csak német királyokként a német-római császárokat, ők meg "görög királynak" titulálták a bizánci császárt. A török szultánok Bizánc meghódítása után szintén Róma örököseivé "nyilvánították" magukat. A szultán lényegében a császár török megfelelője és a törökök gyakran nevezték birodalmukat Ruméliának, utalva Rómára, amit ők Rumnak hívtak.
Tehát, az ő felfogásuk szerint, a mindenkori török szultán volt a római császár (annak ellenére, hogy ezt a címet de facto sosem viselte), és mivel római császár csak egy lehet, ezért a német-római császárt nem ismerték el annak. És mivel Bizánc 1453-as bevétele idején már általánosodott, hogy a Habsburg-dinasztián belül "öröklődik" a német-római császári cím, akiknek a székhelye Bécs, a törökök végig, amíg létezett a Német-Római Birodalom, a német-római császárt "bécsi királyként" tartották számon.
Tehát ez nem Nagy Szulejmán találmánya, és nem is csak ő alkalmazta, hanem 1453-tól 1806-ig minden török szultán.
Viszont csak azért nem volt ilyen "lenéző" cím, mert de facto a török szultán sosem vette fel a római császári címet, török szultánnak meg nem volt okuk nem elismerni.
Tudom, hogy ez nem épp ide tartozik, de szükségesnek tartottam a pontosság kedvéért megjegyezni.
Utolsónak...
Kösz, hogy kijavítottál ezt eddig nem tudtam :)
Különben nem direkt a Német - Római császári cím elhagyására gondoltam, amikor azt mondtam, hogy megsértette Ferdinándot a császár, hanem más területek uralkodói címére, pl. : Cseh- és Morvaország, Ausztria, Stájerország, Karintia, Tirol stb...ezeket általában fel szokták tüntetni a levélben :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!