Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mi az emberiség feladata a...

Mi az emberiség feladata a világgal?

Figyelt kérdés
2010. dec. 12. 18:25
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
50%

(mielőtt nyugovóra térnék...)

természetesen igazad van abban, hogy a természettudomány explicite nem tesz ilyen állítást, ez valóban inkább filozófiai kérdéskör.

de a természettudomány összes állítása, az összes tudományos tény, ill. ezek összessége implicite tartalmazza ezen állítást, mivel az életnek (ill. annak értelmének) csak kétféle kimenetele lehetséges:

- van értelme és célja

- az előző inverze

mivel az vitathatatlan, hogy célja csak és csakis annak van, ami megtervezett, és mivel az élet nem megtervezett valami, ebből egyenesen következik, hogy a természettudomány eredményei alapján megállapítható, hogy az életnek nincs semmiféle célja.

2010. dec. 13. 01:28
 12/20 anonim ***** válasza:
Szerintem neked tanulnod kéne némi retorikát vagy logikát, mert nem megy a következtetés. NEM következik semmiféle ilyesmi ebből. Mint fentebb is írtam, a természettudományok kizárólag megfigyelések alapján modelleket készítenek, amiket aztán csiszolgatunk, néha lecserélünk. Ha az egész meg van tervezve, azt sem tudnánk megmondani. Feltételezzük, hogy a Föld 4 milliárd éves, mert erre utalnak a tapasztalataink és a leletek, meg az elméletek. De lehetséges, hogy Isten tegnap hozta létre, és úgy teremtett meg mindent, ahogy tegnap volt, benne a saját magadat az emlékeiddel. A természettudomány erről semmit nem mond, nem foglal állást a kérdésben, se implicit, se explicit. Leírás, nem magyarázat.
2010. dec. 13. 08:39
 13/20 anonim ***** válasza:
31%

Kedves Kérdező.

Jól látod a helyzetet, van oka, hogy idáig fejlődtünk. az oka pedig az, hogy ezzel a szellemi érettséggel, ezzel a tudatszinttel(logikusan gondolkodás, gondolattal alkotás, szabad döntéshozatal) képesek vagyunk meg is érteni a létezés valódi okát, célját és értelmét, s ha ez sikerült, akkor lehetünk igazi tagjai az Egésznek. Szóval az emberiség feladata körülbelül az egymásért, a mindenért való élés, a világ és egymás megbecsülése teljes észből és szívből. :)

ui.: ja ehhez az igazsághoz, amit említettem van leírás, magyarázat, kerek, összefüggő, logikus.

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. dec. 13. 09:50
 14/20 anonim ***** válasza:
45%
Hogy tönkretegye, ez igen gyorsan belátható: voltak az ősközösségek, aztán kialakult a mezőgazdaság, az állattartás, amivel már kárt tettünk a környezetben, majd szerszámkészítés, ház építés, még több kár, majd vándorlás, háborúk, letelepedés, aztán fejlődés falvak városok (a környezet átalakítása), állatfajok kiirtása (antik birodalmak), majd középkor, gyarmatosítás (egész szigetek felgyújtása, stb) ipari forradalom, gőzgép, és onnantól már a levegőre is veszélyt jelentettünk, és most már a globalizációban meggyorsítottuk a klímaváltozást, a fajok kihalási ütemét, a természeti csapásokat, elszennyeztük a vizeinket és már a Hold körül is űr szemét van. Bármikor eljöhet a pont, hogy a klímaváltozás elszabadul és öngerjesztő folyamattá válik, ami beláthatatlan következményekkel jár. Szerintem az ember teljesítette a tervét meghódította a Földet, és képes volt az ökoszisztémát teljesen felborítani.
2010. dec. 13. 23:20
 15/20 dellfil ***** válasza:
56%

"Mi az emberiség feladata a világgal?"

Szerintem a legbecsületesebb - álszenteskedés nélküli - válasz az, hogy semmi. Az emberiségnek - kívülről jövő - utasítások, parancsok nem állnak rendelkezésére.

Mondom ezt annak ellenére, hogy sokan, talán a túlnyomó többség másként látja. (Helyesebben: hiszi.) Itt nem csak a klasszikus értelemben vett vallásos emberekre gondolok.

Nem sorolom, mert így is kapni fogok... hideget, meleget.

Számomra az a legvalószínűbb, hogy a Föld, a Galaxis (Tejútrendszer) de még az univerzum is jól elvan velünk, éppen olyan jól, mint nélkülünk. Mi lenne hát akkor a Feladat? Nos csak annyi és olyan, amennyit és amilyet magunknak kreálunk. Ha másért nem is, csak a végtelen tehetetlenségből, és kiszolgáltatottságból fakadóan.

Mindezt persze a világunknak ismert szappanbuborék hártyából írom. És ugyan innen fognak bőszen vitatkozni velem.

dellfil

2010. dec. 14. 00:30
 16/20 anonim ***** válasza:

delfill, azért ne legyél annyira oda önmagadtól, nem nagyon fognak itt vitatkozni veled, mert - ha észrevetted volna...- a válaszolók többsége pontosan arra a megállapításra jutott, mint te (anélkül, hogy szépelgett volna).

arra, hogy semmi célunk és okunk nincs létezni, egyszerűen csak - a véletlenek összjátékaként- vagyunk.

2010. dec. 14. 00:56
 17/20 anonim válasza:
0%

Kedves kérdező!

A pontos választ sajnos én sem tudom. Viszont úgy gondolom, hogy ez a világ részleteiben olyan aprólékos, hogy biztos, hogy kell legyen emögött egy Tervező. Én keresem Istent és próbálok hinni benne.

Egyszer olvastam egy könyvet, amelyet Martin Buber írt ( "Én és Te" a címe).

És az egyik helyt azt olvashattam, hogy: " SZÜKSÉGED VAN ISTENRE, HOGY LEGYÉL, ÉS ISTENNEK SZÜKSÉGE VAN RÁD - ÉPPEN AHHOZ, AMI AZ ÉLETED ÉRTELME."

Huuuu, ez nagyon megérintett, hogy: ... ISTENNEK SZÜKSÉGE VAN RÁD - ÉPPEN AHHOZ, AMI AZ ÉLETED ÉRTELME.

Kedves kérdező, neked mi az életed értelme?

Érdemes ezen talán elgondolkodni.

" A világ nem Isten-játék, hanem Isten-sors. Hogy van a világ, van az emberi személy, vagy te, és vagyok én, ennek isteni értelme van."

Nem tudom, hogy valami keveset is tudtam-e segíteni neked, de megpróbáltam.

Azt tudom, hogy igyekeznem kell az Isten hitemet még jobban elmélyíteni és egy helyes önértékelést kialakítani. Meg kell próbálnom megérteni azt, hogy Isten tényleg egy Atyai gondoskodással SZERET. És elfogadni magam. Mert enélkül a tudat nélkül, úgy érzem, hogy egy katasztrófát nem élnék túl

Éppen ezért én most arra keresem a választ, hogy mi az ami egy katasztrófa esetén a túlélésemet szolgálná.

Azt gondolom, hogy nagyon érdekes a kérdésed! És örülök, hogy feltetted. Ez szerintem sokakat további gondolkodásra ösztönöz. A válaszok pedig engem is érdekelnek.

További minden jót neked!

2010. dec. 19. 13:23
 18/20 A kérdező kommentje:
köszönöm mindenkinek a válaszát
2010. dec. 19. 13:53
 19/20 klever válasza:

Nos az ember valóban nem tervezett lény de a DNS az.

Nem mi terveztük de abból a másfél kiló bennünk élő apró lényből az egyik biztosan többet tudna erről.

Hasonlattal élve az autónak sem leteh más a célja (kikényszerítve) minthogy az utasát biztonságba célhoz vigye.Hogy hol a cél? Ez az ami az autóra van bízva.

Addíg kell szállítani az utasát míg elég intelligensé válik a feladat végrehajtásához.Ne mond hogy az autók nem fejlődnek!

A Pánspermium a sok auto és a nagyszámok törvénye alapján egy utas még az idők végezete előtt célba fog érkezni.

Ha ua UFO-k is úgy akarják.

2010. dec. 19. 18:34
 20/20 anonim válasza:
hogy megoldja a gondogat..
2011. jan. 9. 16:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!