Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mit jelent az alábbi idézet,...

Mit jelent az alábbi idézet, mi a mondanivalója? Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg az arcodat""

Figyelt kérdés
2009. jan. 19. 18:06
 1/8 anonim ***** válasza:
94%
Szerintem valami olyasmit jelent, hogy csak mások által tudunk kiteljesedni. Egyedül semmik vagyunk.
2009. jan. 19. 19:09
 2/8 anonim ***** válasza:
95%
szerintem azt, magunkat is csak a másik segítségével tudjuk megtalálni,megismerni.neked lehet véleményed magadról,(sőt kell is h.legyen)de nem lesz teljesen tiszta a kép,ha nem veszed figyelmbe a külvilág jelzéseit.az önzőség bírálataként is értelmezhető szerintem az idézet...
2009. jan. 19. 19:11
 3/8 anonim ***** válasza:
91%

szerintem jól közelítették meg az előttem szólok. Bár konkrétan, h mit jelenthet leginkább József Attila tudná megmondani :) Ha találkoznék vele azt is megkérdezném hogy értette az Ódában az "öntudatlan örökkévalóság"-ot.

Visszatérve az idézethez, az egyén társadalomban történő feloldódását jelenti.

2009. jan. 19. 21:17
 4/8 A kérdező kommentje:

köszönöm!!!!!!!

:))))))

2009. jan. 20. 16:54
 5/8 anonim válasza:
szerintem még az előző hozzászólásokon kívül azt is jelentheti, hogy egyedül nem tudsz megoldani egy problémát, el kell mondanod illetve meg kell beszélned valakivel.
2009. aug. 27. 21:46
 6/8 anonim ***** válasza:
Szerintem egyszerű a jelentése: az öndicséret büdös! Magadat dicsérheted, de értelmetlen és visszatetsző - mások, a kritikus kívülállók sokkal tisztábban és gyakran objektívebben látnak bennünket, mint mi magunkat.
2012. aug. 16. 16:45
 7/8 grenadine válasza:

Van az a mondás, hogy ami másvalakiben nem tetszik, az valójában a saját tulajdonságunk, amit az a bizonyos ember csak megtestesít.

Szerintem az idézet azt jelenti, hogy hiába hitegetjük magunkat azzal, hogy milyen nagyszerű emberek vagyunk, amíg van valaki, akit elítélünk vagy egy tulajdonsága miatt ki nem állhatunk.

Csak akkor nyugtázhatjuk, hogy tiszták vagyunk, ha másokat is tisztának látunk.

ezt Babits is észrevette:

"És akinek szép a lelkében az ének,

az hallja a mások énekét is szépnek."

2013. szept. 28. 00:30
 8/8 anonim ***** válasza:

"És akinek szép a lelkében az ének,

az hallja a mások énekét is szépnek."

Igen, amit írtál, az erre a babitsi idézetre teljesen igaz! De szerintem József Attila kicsit másra gondolt, bár hasonló a téma. Ő kétségtelenül fantasztikusan fogalmazta meg az "arcunk" megmosásának a problematikáját. Röviden, egyszerűen, de mégis nagy hatással, szinte fájóan igaz módon.

Nyilván a önmagad előtti belső tisztasággal kapcsolatos az, hogy "hiába fürösztöd önmagadban", tehát dicsérheted te magad, de az hiábavalóság, hiszen ezt teszi mindenki, vagy legalábbis mindenki képes rá, hiszen egy egészséges ember annyira azért szereti magát, hogy ne nagyon áztassa el magát mások előtt. De ha más "füröszt meg", esetleg sokan mások, akkor az már jelent valamit!

2013. szept. 28. 21:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!