Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Társadalom az egyénért vagy...

Társadalom az egyénért vagy egyén a társadalmoért?

Figyelt kérdés
Mi a véleményetek? Melyik felfogás lenne a legelőnyösebb egy utópisztikus társadalomban vagy akár ma?
2010. nov. 13. 11:01
 1/7 anonim ***** válasza:
Hát, ha a társadalom érdekeit nézzük, akkor az egyén a társadalomért. De nem hiszem, hogy ez a mai világban megvalósítható.
2010. nov. 13. 11:16
 2/7 anonim ***** válasza:
0%
Miért a társadalom érdekét néznénk? Sztem az a fontos, h az egyén jól érezze magát a bőrében, a társadalom csak az egyének "kiszolgálója" kellene h legyen.
2010. nov. 13. 12:05
 3/7 anonim ***** válasza:

Kedves előző!

Nem tudom, ez jutott először eszembe. De ha az egyén érdekeit nézzük, hogy mindenki megkapjon mindent amit akar, az szerintem nem eredményezne egy jól működő társadalmat. Ha együtt akarunk élni, az lemondással, magunk fegyelmezésével jár.

De ez csak az én véleményem, elfogadom, ha Te nem így gondolod.

2010. nov. 13. 12:19
 4/7 anonim ***** válasza:

Nem mondom, hogy nem kellenek szabályok :) De az egyén boldogulása az elsődleges, nem a társadalomé.

Ez olyan mint a pénz, a pénz tök jó dolog, egy szabályozó, segítő tényező az embernek, de az a jó helyzet, ha a pénz van az emberért, nem pedig az ember a pénzért :) Ugyanígy a társadalom is szerintem csak egy, az egyén boldogulását elősegítő tényező, szabályozó faktor kellene, hogy legyen. Szerintem :D

2010. nov. 13. 12:27
 5/7 anonim ***** válasza:
Szerintem nem lehet simán eldönteni. Ha a társadalom nem nézi az egyén érdekeit, akkor az egyén sem érdekelt abban, hogy a társadalomnak jó legyen. Fordítva viszont mindkettőnek megéri, szóval ma is meg a jövőben is a kettőnek egyszerre kellene teljesülnie. Szerintem.
2010. nov. 13. 12:32
 6/7 anonim ***** válasza:

Hmm, hmm...ha belemélyedünk a mondatelemzésbe, akkor azt mondhatjuk, hogy baromira mindegy...mivel a társadalmat az egyének alkotják...így az egyének az egyénekért vannak, vagyis mindenki egymásért, ami kizárja az önzést...olyan mint a Három Testőrben...Egy mindenkiért, mindenki egyért. A mai időben "sajnos" fordítva van...mert az emberek magukért élnek, mintsem a közösségért...

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. nov. 13. 19:45
 7/7 anonim ***** válasza:

Társadalom = egy kupac egyén. Tehát ez nem túl okos kérdés. Az egyéni érdektől független "társadalmi érdek" csak akkor szokott megjelenni, amikor egy uralkodó érdekcsoport vagy diktátor a saját érdekét "társadalmi érdekként" tünteti fel.

Utópisztikus társadalmakra meg nincs szükség.

2010. nov. 20. 05:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!