Ha egy süketnek, aki dobhártyája ép, de az egyén nem hall ugye egyáltalán semmit, tehát csont süket, akkor ha mellette megszólaltatnak 200 dB erősségű hangot, akkor beszakad e a dobhártyája?
A dobhártya nyomástól szakad ki búvárok ejtőernyősök pofon vágott jobb sorsra érdemes bántalmazott feleségek esetében.
A valóságban ez a hangerő a testet is bántja, a "mellkasodon érzed", még a süket is elkerüli.
Hipotetikusan a m.tensor tympani védőhatás-kiesése miatt a süketnek állandó szinuszhangra egy paraszt hajszállal még előbb is szakadna ki.
A valóságban a dörejártalom okozhat ilyet, ott a dinamika igen nagy és légnyomás változással is jár(s amugy részleg meg is süketíthet).
14:33
köszi a válaszod. és a többieknek is.
"A valóságban ez a hangerő a testet is bántja, a "mellkasodon érzed", még a süket is elkerüli."
ezt úgy érted, hogy a süket is érzi a mellkasán amikor történik egy ilyen nagyságú hangeffekt? Mármint ez ki lett próbálva, vagy hogy van? Annyira nem vagyok jártas így a szaktudásban, de érdekelne a dolog. bízom benne, hogy érted mi kérdésem.szóval az oké, hogy érzi a fájdalmat talán, de a dobhártya maga akkor elszakad úgy, mint egy olyannak, aki épen hall?
"m.tensor tympani védőhatás"
ez mit jelent? mert nem találtam erről semmit neten.
válaszod előre is kösz.
előttem lévő a válasz első részét megadta(de ha a discoban a hangfal elé állsz, magad is fogod tapasztalni)
a m.tensor tympani egy védőizom, ami zaj esetén a DH-hoz kapcsolódó egyik hallócsont egyikét rögzítve fixálja a hallócsontot-és részben talán az ahhoz kapcsolódó dobhártyát is. Hevenyészett fordításban(ferdítésben):
Értem és köszönöm a válaszokat. Akkor a rezgésnek van befolyása végül is, és 200 dB annyira megrezegteti dobhártyát, hogy az elszakad elvileg.
szóval ha valaki úgy süket, hogy nem a dobhártyájával(ha jól tudom ez az első dolog, ami által érzékelünk hangot) van baj, hanem ugye időrendben a későbbiek folyamán, akkor a dobhártya végül is megrezeg, de az infó nem jut tovább az agyba.
köszi egyébként a válaszokat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!