Hogyan került hatalomra Géza fejedelem? Primogenitúra vagy senioratus alapján?
Figyelt kérdés
nov. 12. 10:40
2/9 anonim válasza:
Géza még a hagyományos pogány öröklődés, tehát a senioratus alapján került hatalomra. István viszont már a primogenitúra alapján. Ebből voltak a harcok Koppánnyal, aki szintén igényelte a hatalmat a senioratus alapján
5/9 anonim válasza:
Valószínűleg primogenitúra alapján, ezért kellett Gézának, illetve apjának Taksonynak leszámolnia az Árpád-ház többi ágából származó rokonaival. A 10. század végétől Gézát és testvérét Bélát, illetve az ő leszármazottaikat leszámítva csak Koppány neve maradt fenn mint Árpád leszármazotté, de Géza fia István őt is eltette láb alól. A krónikák szerint Árpádnak 5 fia volt, de az összes Árpád-házi király ugyanabból az ágból, Zoltán leszármazottaiból került ki.
6/9 anonim válasza:
Egyébként hol fogalmazódik meg a szeniorátus, melyik jogforrásban? A Vérszerződésben már kikötötték ezt az öröklési rendet? Tudomásom szerint ott csak annyi szerepel, hogy a fejedelem (vezér) Álmos férfiági leszármazója kell hogy legyen, nem foglaltak állást konkrétan egyik öröklési rend mellett sem, tehát ezek alapján bármelyik alkalmazása törvényes lehetett.
7/9 A kérdező kommentje:
Én vagyok a kérdés feltevője. Igazából egy középiskolai tanár vagyok, de egyszerűen nem tisztázódott ez le a könyv és az internetes források alapján. Nyilván István már primogenitúra. A tankönyvi szövegkörnyezetből leszűrve, szerintem már Géza is. Itt a szövegrész:Árpád utódai a nomád öröklési rend szerint követték egymást. Mindig a nemzetség legidősebb férfi tagja örökölte a hatalmat (szeniorátus). Azonban az Árpád-ház legfiatalabb ága magánál tartotta a hatalmat: Taksony halála után fia, Géza foglalta el a nagyfejedelmi trónt 972-ben. Géza Árpád dédunokája volt. (Az új öröklési rend a primogenitúra, amikor az elhunyt legidősebb fia kapja a hatalmat.)
tegnapelőtt 08:00
8/9 A kérdező kommentje:
Ez volt egy 2020-as történelem tankönyvben, jelenleg is ebből tanulnak a diákok.
tegnapelőtt 08:01
9/9 anonim válasza:
Ha már Géza is a primogenitúra szerint kapta a hatalmat, akkor Koppány miért tartott a szeniorátus elve miatt igényt a hatalomra Istvánnal szemben?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!