Honnan származik valójában a Hamburger?
Az angol Wikipédiából fordítva:
A hamburger kifejezés eredetileg Hamburgból, Németország második legnagyobb városából származik; azonban nincs konkrét kapcsolat az étel és a város között.[4]
A nyelvi zárójelek megváltoztatásával a "hamburger" kifejezés végül önálló szóvá vált, amely sokféle szendvicshez kapcsolódik, amelyek hasonlóak a hamburgerhez, de különböző húsokat tartalmaznak, például bivaly a bivalyburgerben, őz, kenguru, csirke, pulyka, jávorszarvas, bárány vagy hal, például lazac a lazachamburgerben, sőt húsmentes szendvicsekkel is, mint a vega burger esetében.[5]
A burger kifejezés önmagában is alkalmazható húspogácsára. Mivel a hamburger kifejezés általában marhahúst jelent, az egyértelműség kedvéért a hamburger előtagként szerepelhet a használt hús vagy húspótló típusa, mint például a marhahús-, pulyka-, bölény- vagy portobello-hamburgerben. A legtöbb angol nyelvű országban, köztük az Egyesült Királyságban, Írországban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon, egy darab csirkemell egy zsemlében csirkehamburger. Az amerikaiak ezt csirkés szendvicsnek mondanák, mert a hús nincs őrölve, míg más országokban minden zsemlével hamburgernek számít, a szendvicsben pedig szeletelt kenyér van.[6][7][8]
3-as!
Az a szendvics.
A szendvics jellemzően két szelet kenyeret, vagy kettévágott péksüteményt jelent, ami közé húst, sajtot, zöldségfélét, vagy lekvárt töltenek. A szeleteket ízlés szerint vajjal, szendvicskrémmel, vagy olívaolajjal kenik meg. A szendvics John Montagu, Sandwich grófja révén vált ismertté 1768-ban, aki a kártya iránti szenvedélye miatt vonult be a gasztronómia történetébe, mivel szenvedélyes játékosként nem akart felállni az asztaltól, amely mellett kártyázott. Azért, hogy egyen valamit, azt kérte a szolgáitól, hogy tegyenek neki egy szelet húst két szelet kenyér közé. Így lett aztán ő a világon mindenki által ismert szendvics feltalálója.
Tulajdonképpen a szendvics utcán árusított változatát nevezik burgernek, városinak, utcainak.
Egyes feltételezések szerint a New York állam beli Hamburgból származik a kifejezés a szendvics típusra. (Igen, van ilyen nevű település az USA-ban)
Minden esetre a II. VH-s német származás kizárható, mert annál jóval korábbról is vannak feljegyzések hamburgerről.
Valószínűleg mindenhonnan és sehonnan. Végérvényben van különbség a hamburger és egy natúr mezei fasírt között? Azon túl, hogy az általunk ismert fasírt gömbölyű, míg a hamburger korong. Szerintem ilyenformán a hamburger nem is speciális valami, ami valahonnan származik. Fűszerezett darált hús. Kész.
Az meg hogy beleteszik a húst egy buciba, szerintem még inkább általánossá teszi, mert ezzel átkerül az olcsóbb, paraszti ételek közé. Mint például a krumplis tészta. Milye volt a parasztnak? Volt krumplija, az asszony tudott csinálni tésztát, kész a mocsok olcsó főtt étel, igazi parasztétel. (remélem világos, hogy ebben a kontextusban a paraszt nem negatív értelemben van használva). Hamburger esetében meg hús az volt nyilván az állattartóknál, de amúgy meg csóróság van, szóval marad a kenyér, meg lehetett szedni hozzá a kertből valami zöldséget.
Ha a hamburgert darabjaira szeded, akkor egy igazi szegényember vacsoráját kapod. Attól szerintem nem lesz különleges, hogy szendvicsbe pakolod őket. Szerintem minden nemzet ismerte a "hamburgert", csak nem így hívta, különböző húsokból csinálták, meg esetleg nem pakolták össze. Ezáltal szerintem nem származik sehonnan és egyben mindenhonnan származik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!